У НАС – НАКРАТКО

0
1040

 

МАЙКИТЕ на деца с увреждания учредиха Национална гражданска инициатива “Системата ни убива всички”. По техни думи това е законовата форма на инициативата, която започна преди 7 месеца, за да се бори за реформи в политиките, насочени към хората с увреждания в България. Целта на новоучредената Гражданска инициатива е да се извърши цялостна реформа в провежданите политики за хората с увреждания в страната.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ за поскъпване на природния газ с 3,5% от януари внесе “Булгаргаз” в КЕВР. Регулаторът има право да измени цените на топлинната и електрическа енергия, само ако синьото гориво се повиши с над 5 на сто. Очаква се КЕВР да разгледа и одобри предложението на “Булгаргаз” до края на месеца.

БЪЛГАРИЯ е на 41-во място от 162 държави по граждански и икономически свободи. Нова Зеландия, Швейцария и Хонконг са най-свободните държави. Това показва Индексът на човешката свобода (HFI), изготвян от Института Катон. Понятието за свобода, включва индивидуалните, гражданските и икономическите свободи. С най-ниски резултати са Сирия, Венецуела и Йемен. Спрямо миналогодишното издание човешката свобода се е подобрила в 63 държави, намаляла е в 87 държави, а в 9 е останала непроменена. Сред държавите в ЕС по-нисък резултат от нас имат само Унгария и Гърция.

ОКРЪЖНИЯТ СЪД в Пловдив остави в ареста бившия рейнджър Светослав Каменов, обвинен в умишленото убийство на своята някогашна колежка от карловската 61-ва стрямска бригада Десислава Стоянова. Прокуратурата поиска постоянното задържане на мъжа с мотива, че той може да се укрие и да извърши ново престъпление и съдиите се съгласиха. След като убил 40-годишната жена, Каменов се укривал при бившата си приятелка в София, след това преминал нелегално зелената граница с Гърция, по- късно размислил и се върнал, съобщи bTV.