ПО СВЕТА -НАКРАТКО

0
825

РУСИЯ СЕ Е ИЗКАЧИЛА на второ място сред страните, производителки на оръжия, през 2017 г. и се нарежда след първенеца САЩ. Данните са от доклад на Института за изследвания на международния мир в Стокхолм  (СИПРИ). “Руските предприятия преживяват значителен ръст в техните продажби на оръжия от 2011 г.”, заяви изследователят Сиемон Веземан. Руската оръжейна индустрия представлява 9,5 процента от продажбите на 100-те най-големи производители в света през 2017 г., като печалбата й е от 37,7 милиарда долара, което е с 8,5 процента повишение в сравнение с 2016 г., посочва докладът.

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА САЩ  Доналд Тръмп е подкрепил плановете да се поиска от Конгреса сумата от 750 милиарда долара за разходи за отбраната за следващата фискална година.  733-те милиарда се очакваше Пентагонът да поиска за фискалната 2020 г. През август Тръмп подписа бюджет за отбраната в размер на 716 милиарда долара. В последните дни той е обсъждал въпроса за бюджета с министъра на отбраната Джим Матис. По време на тези дискусии е станало ясно, че Тръмп иска да ускори прогреса, който неговата администрация е постигнала за укрепване на въоръжените сили.

ПРЕДИЗБОРНИЯТ БЛОК “Моя стъпка” на премиера на Армения Никол Пашинян получава 70,43 процента от гласовете. Партията “Процъфтяваща Армения” получава 8,27 процента, а партията “Светла Армения” –  6,37 процента. Бившата управляваща Републиканска партия на Армения получава  4,7 процента от гласовете и не влиза в парламента. За влизане в парламента партиите трябваше да съберат най-малко 5 на сто от гласовете на избирателите, а блоковете – не по-малко от 7 на сто.

Британското правителство може да реши едностранно да отмени Брекзит, без да се консултира с другите страни членки на Европейския съюз, постанови Съдът на ЕС. Това засили надеждите на противниците на Брекзит за произвеждане на нов референдум. Очаква се в четвъртък Мей да присъства на среща на лидерите в Брюксел.
Алин Смит – евродепутат от Шотландската национална партия и противник на Брекзит, заяви, че “решението изпраща ясно послание на британските депутати преди гласуването днес, че има изход от тази криза”. Съдът на ЕС заяви, че в случай на отказ от Брекзит, Великобритания ще остане част от съюза без промяна на условията на членството й.