Новият коронавирус, възникнал в края на миналата година в китайския град Ухан, се появи в резултат на естествената еволюция. До това заключение стигнаха специалисти от Scripps Institute (САЩ) и група международни изследователи. Проучването е публикувано в списанието Nature Medicine.

Учените анализираха данните за последователността на генома SARS-CoV-2 и свързаните с тях вируси и не откриха доказателства, че вирусът е създаден в лабораторията или по някакъв друг изкуствен начин. Доменът за свързване на рецепторите (RBD) се е развил независимо, отбелязва проучването.

Освен това стана известно, че основата на вируса е много по-различна от вече познатите човешки вируси. Биолозите предложиха няколко варианта за разработване на SARS-CoV-2. Според първия сценарий вирусът първо се е развил в резултат на естествена селекция от нечовешки гостоприемник и след това е преминал на човека. Възможно е също непатогенната версия на вируса да е преминала от животно в човек и при такива условия да е еволюирала до сегашното си патогенно състояние.

https://aif.ru