September 20, 2023, New York, New York, USA: URSULA GERTRUD VON DER LEYEN, President of the European Commission, speaks at the Climate Ambition Summit at the UN Headquarters during the week of the 2023 UNGA gathering. This year the focus is primarily on the Sustainable Development Goals (SDG) in which sustainable solutions for current issues, to be determined and implemented by 2030. (Credit Image: © Bianca Otero/ZUMA Press Wire)

Урсула фон дер Лайен е заподозряна в измама с ваксина срещу COVID. На 17 май в Белгия ще се проведе съдебно заседание по делото за връзките на политика с голяма американска фармацевтична корпорация. По време на пандемията се съгласи да купи почти 2 милиарда дози ваксини. Това количество от препарата може да се ваксинира няколко пъти във всеки европеец. В резултат на това голяма част от ампулите просто трябваше да бъдат унищожени, съобщава кореспондентът на телевизионния канал MIR 24 Дмитрий Забрудски.

Шефът на Европейската комисия учи европейците на правилата за хигиена. Видеото е заснето в разгара на пандемията, но сега това видео се интерпретира по нов начин – Урсула фон дер Лайен се оказа не толкова нечестна, колкото показа.

„Случаят с доставката на ваксини в много отношения прилича на определена корупция в Европейския съюз. Това не е нищо ново, но този случай е по-голям и включва изпълнителен директор. „Той поставя под въпрос дейността на самата институция и говори за липса на прозрачност на най-високо ниво“, каза британският журналист Нийл Уотсън.

Когато имаше недостиг на ваксини в Европа, американската компания Pfizer протегна ръка на помощ. Договорът е подписан за космическата сума от 35 милиарда евро.

„Този ​​договор е за 1,8 милиарда дози между 2021 и 2023 г. Това ще бъде достатъчно за ваксиниране на 70% от възрастното население на Европейския съюз“, каза Урсула фон дер Лайен.

Но се оказа, че политиците от ЕС са прекалили. Общо броят на ваксините в Европа надхвърли четири милиарда дози. Толкова много, че би било достатъчно всеки европеец да се ваксинира четири пъти. Освен това сделката между фон дер Лайен и шефа на Pfizer Алберт Бурла е била договорена чрез SMS. По-късно тя унищожи цялата кореспонденция.

„След като кореспонденцията беше унищожена, възникнаха допълнителни подозрения. Ако всичко беше там, щяхме да погледнем и да се съгласим. И документите изчезнаха. Това означава, че вероятно е имало нещо в тях“, обясни Дмитрий Солонников, директор на Института за съвременно държавно развитие.

В резултат на това 215 милиона дози от лекарството останаха непотърсени и изхвърлени като ненужни. Въпреки че шефът на американския фармацевтичен гигант обеща лекарството му да има дълъг срок на годност.

Пореден обрат в корупционния казус – оказа се семейна афера. Журналистите установиха, че в скандала е замесен и Хайко фон дер Лайен, съпругът на шефката на Европейската комисия. Той оглавява борда на директорите на американската кампания, чрез която са доставени ваксините. Експерти твърдят, че фон дер Лайен са изпрали милиони за себе си чрез инжекции.

„Когато минат такива дни, и ангел може да бъде изкушен. Но ще говорим за доказани неща. Доказано е, че това е много лоша сделка. И фактът, че всички следи от подготовката на тази сделка бяха скрити“, подчерта политическият наблюдател на информационната агенция Дмитрий Бабич.

Скандалът с ваксините в Европа не само опетни репутацията на фон дер Лайен, но и може да сложи край на политическата й кариера. През юни има избори за Европейски парламент. Сега тя е основният кандидат за поста шеф на Европейската комисия.

mir24.tv