Мартеници и украшения – уникати представя Елена Върбанов на базара „Кълнове пролет“в Гурково. Част от набраните средства от базара, провел се на 26 февруари, ще подпомогнат дейността на читалището и по-специално Лятната академия, чието първо издание стартира м.г. и се радваше на голям интерес. Уникатите от плъстена вълна все още можете да разгледате и откупите в читалище “Свобода – 1897”. Там бе и Албена Иванова.

Елена е родена в Гурково и това е естествена причина да представи първата си самостоятелна изложба в родното си село. Освен украшения-уникати за най-хубавите български празници – изработва пътеки, килими, шалове, чанти. Смята, че мартеницата е талисман и влага в изработването и цялото си желание и енергия. Вярва, че творенията и ще донесат на всеки дом здраве и късмет.
Майсторката в приложното изкуство Елена Върбанова е финалист в миналогодишното издание на Националния конкурс за сувенири „Булгарика“, организиран от едноименната асоциация в рамките на най-голямото арт изложение в България – Международния панаир на занаятите и изкуствата.
“Впечатлена съм от нейните уникати. Купих си мартеница и щъркел за дома –  да носи здраве и късмет както на моето семейство, така и на всички. Мечтата ми и е в света да има мир“ – пожела след изложбата Магдалена Христова – диригент на хор „Добруджанки“  в читалище „Васил Левски“ – Балчик, поздравявайки и самодейците за 1 март, когато отбелязваме и деня на художествената самодейност.
Гурковлии споделиха, че разкриват пункт за събиране на хуманитарна помощ за бежанците и се обърнаха към тези, които имат необитаеми домове, да ги предоставят на нуждаещи се.
https://bnr.bg/varna/