• Държавната корпорация също ще спре сътрудничеството с Германия за съвместни експерименти на МКС

МОСКВА, 3 март. /ТАСС/. Роскосмос вече няма да доставя ракетни двигатели на Съединените щати в отговор на санкциите. Това заяви ръководителят на държавната корпорация Дмитрий Рогозин в ефира на телевизионния канал ” Русия-24 ” .

“Днес взехме решение да спрем доставките на ракетни двигатели, произведени от НПО “Енергомаш” за САЩ. Нека ви напомня, че подобни доставки са доста активни от средата на 90-те години”, каза той.

Рогозин уточни, че става дума за РД-180, които се използват на американските ракети Атлас-5 като маршеви двигатели, и РД-181, който се използва в първата степен на ракетата Антарес.

„Към днес беше планирано доставката на допълнителни 12 двигателя RD-181 през 2022-2024 г., водеха се и преговори със САЩ за доставка на двигатели RD-181M с подобрени експлоатационни характеристики, но ние вярваме, че в тази ситуация не можем да продължим да доставяме на Съединените щати нашите най-добри двигатели“, каза ръководителят на Роскосмос.

Сътрудничество с Германия

Рогозин каза още, че руският сегмент на МКС ще спре да работи по съвместни експерименти с немски колеги.

„Предвид неприемливите действия на нашите германски колеги <…>, ние съответно от днес прекратяваме взаимодействието си с тази организация (Германски център за авиация и космонавтика – бел. ТАСС), включително по отношение на организирането на научни експерименти в руския сегмент на Международните космически станции”, каза той.

Рогозин отбеляза още, че Германският център за авиация и космонавтика преди това е изключил един от двата телескопа на руския сегмент на космическата обсерватория, което е причината за прекратяването на съвместните експерименти.