• Малолитражният автомобил разчупва стереотипите, въпреки че изглежда, че е обречен на провал

Електромобилите от американската марка Tesla неведнъж са доказвали превъзходството си над останалите представители на сегмента. Известната електрическа кола обаче не е успяла в двубоя си с Запорожец – това се вижда в ново популярно видео в мрежата.

Интересният видеоклип е публикуван в YouTube канала Twin Bdttery technology, където самоделен електрически ЗАЗ-965, разработен от украински ентусиаст, е участвал в драг състезание с Tesla Model S в P85 модификация.

В първите секунди на човек му се струва, че този малолитражен автомобил е обречен на провал. Запорожецът обаче разчупва стереотипите и с лекота се справя с известната калифорнийска кола.

Лидерството си Запорожецът обаче успява да задържи само до скорост от 110 км/ч. След тази граница Model S поема водачеството. Според разработчика, след достигането на тази стойност той е трябвало да намали скоростта, вместо да я увеличи, тъй като автомобилът все още не е в състояние да издържи на прекалено голямо натоварване.

Въпреки това авторът работи по машината и възнамерява да постигне още по-вълнуващи резултати в близко бъдеще.

Запорожецът, който участват в състезанието, е оборудван с електродвигател от първото поколение на Nissan Leaf. Ускорява до сто за 4,4 секунди.

Американският електромобил се нуждае от 6,3 секунди, за да премине тази точка (въпреки че според спецификациите Model S ускорява за 5,6 секунди от 0 до 100 км/ч).

Видеото се е получило много ефектно. Украинският енсусиаст обещава следващия път да покаже своето творение срещу по-мощния Tesla Model S P100D. /auto.blitz.bg

https://auto.blitz.bg