БУДАПЕЩА, 30 август. /ТАСС/. Унгария отказа да обсъжда отпускането на средства от ЕС за военна помощ на Украйна, тъй като властите на тази страна все още не са изключили унгарската банка OTP от списъка си на „международни спонсори на войната“. Това заяви унгарският министър на отбраната Крищоф Салай-Бобровницки след неформална среща с колеги от ЕС, проведена в Толедо.

“Украйна включи най-голямата унгарска банка OTP в списъка на” международните спонсори на войната “. Обясних на срещата, че това е неприемливо. Докато OTP не бъде премахната от този списък, ние няма да продължим преговорите за размера на финансирането [ военна помощ на Украйна] “, – каза ръководителят на Министерството на отбраната във видеообръщение на страницата си във Facebook (забранена в Русия, собственост на корпорацията Meta, призната за екстремистка в Руската федерация).

Салай-Бобровницки отбеляза, че Унгария вижда разрешаването на украинския конфликт „в незабавно прекратяване на огъня и мирни преговори, но останалите страни от ЕС подкрепят продължаването на войната, без да пестят средства и оръжия“. Според него лидерите на ЕС искат да похарчат допълнителни 100 милиона евро за доставки на оръжие за украинската армия и Унгария е под „огромен натиск“ да се опита да я принуди да приеме този план.

Въпреки това “Унгария е за мир и стабилност на всички нива и във всички форуми”, защото този конфликт не може да бъде разрешен с военни средства, обясни шефът на военното министерство. Той смята, че “още стотици хиляди хора ще загинат напразно, ако страните от ЕС откажат да променят позицията си” по отношение на украинския конфликт. В същото време унгарското правителство не възнамерява да промени подхода си към този проблем. „Няма да се откажем“, каза министърът и добави, че „е представлявал интересите на унгарския народ“ на срещата в Толедо.

Жозеп Борел, ръководител на дипломацията на ЕС, каза след тази среща, че Европейският съюз възнамерява да създаде фонд за военна помощ на Украйна за 2024-2027 г., от който могат да се отделят 5 милиарда евро годишно.Според него се предвижда този фонд “ще работи в рамките на Европейския фонд за мир. Очаква се, след ръководителите на военни ведомства, този въпрос да бъде разгледан в четвъртък на срещата си в Толедо и от външните министри на страните от ЕС.

Будапеща отдавна настоява Киев да премахне OTP от черния списък и предлага на лидерите на страните от ЕС да окажат натиск върху украинските власти в това отношение. На 4 май Националната агенция за предотвратяване на корупцията (NAPC) на Украйна посочи унгарската банкова група OTP като „международен спонсор на войната“, тъй като продължава да работи в Русия. НАЗК включи в този списък още няколко десетки чуждестранни компании, които също поддържат присъствие на руския пазар.