• Главният секретар на МВР Петър Тодоров подава оставка, обяви на брифинг самият той.

“Днес след 41 години служба на родината си, 34 години от които в системата на МВР подавам оставка като главен секретар на МВР”, каза Тодоров.

“Извървях целия професионален път като полицай. Преминал съм през всички нива, за да достигна най-високото”, посочи той. “Използвам повода да благодаря на всички достойни колеги, с които имах честта и удоволствието да работя през всичките тези години. Вярвам, че те ще продължат съвестно да изпълняват задълженията си”, допълни Тодоров.

“Аз обаче съм поставен в ситуация, в която не мога да правя това”, заяви той.

“Категорично не желая да ставам част от опита за политическа употреба на МВР. Поголовната смяна на областни директори, показали изключителни резултати в борбата с купуването на гласове, показва точно това. Откакто станах главен секретар, МВР демонстрира пълната си решимост за борба с това порочно явление. Не искам да гледам как се разгражда нещо постигнато. При встъпването си в длъжност Калин Стоянов заяви на служителите в МВР, че е един от нас. Всеки ден оттогава доказва, че това не е вярно. Ако министърът наистина беше останал верен на МВР, нямаше да нанася вреди върху системата под политически натиск”, допълни още той.

Накрая той благодари за доверието на президента и за подкрепата, която има и в момента.

По-рано днес от президентската институция съобщиха, че официалният отказ на Румен Радев на предложението и приложените към него мотиви на Министерския съвет за отстраняването на главния секретар на МВР Петър Тодоров вече е изпратен на ресорното министерство. https://trud.bg/