• Заплашени са от доживотен затвор и конфискация
  • Трима нашенци са заподозрени, че са наемници във военното формирование на Пригожин

Украйна издирва българи, били се като наемници за частното формирование “Вагнер” на страната на Русия! Това научи ексклузивно “България Днес” от съдебен акт в украинската деловодна система. Със свое определение Шевченският районен съд в Киев удължава срока на разследването, което има за цел да установи нашенците от редиците на групата на покойния вече Евгений Пригожин.

Евгений Пригожин почина мистериозно малко след похода си към МоскваЕвгений Пригожин почина мистериозно малко след похода си към Москва

Няколко служби се заемат да нищят престъпления, извършени във временно окупираните територии в Донецка и Луганска област и в условията на въоръжен конфликт. Това са Главното следствено управление на Службата за сигурност на Украйна, Главната прокуратура, Службата за външно разузнаване на Украйна, Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната и др.

Те установяват поне трима българи, които по данните им са се сражавали като наемници, ползвали са фалшиви имена. Единият от тях е роден около 1986 г. Българите нарушават международната Конвенция за борба с набирането, използването, финансирането и обучението на наемници, приета от Общото събрание на ООН, като участват във въоръжения конфликт срещу Украйна като част от нередовните въоръжени формирования на Руската федерация. Това доведе до смъртта на хора, посочват разузнавателните служби на Украйна. По техни данни нашенците са действали още от 2014 г. с цел промяна на границите на територията на страната.

 

 

Българите са спипани по снимки и клипове в интернет. На тях те са във военна униформа, с оръжие в ръце, в близост до военна техника, в район, признат за украинска територия. Открити са и други доказателства в комуникационни канали, разкриват разследващите.

Те получават достъп до вещи и документи, информация и комуникационни сесии на нашенците, като данните се притежават от мобилните оператори. По този повод са назначени три искания за установяване на действия като създаване и преглед на сметки, акаунти, лични страници, профили и локални групи в мрежата.

Прегледана е информация на двама от заподозрените, докато се намират на територията на Донецка и Луганска област. Изпратени са повече от 30 искания за събиране на различна информация от териториалните служби в Украйна и се проверява дали срещу сънародниците ни не са заведени и други досъдебни производства.

Според местния Наказателен кодекс нашенците са подпукани за участие като наемници, за което ги грозят от 5 до 10 г. затвор. Другото им обвинение е за посегателство върху териториалната цялост и неприкосновеност на Украйна, като при наличие на жертви са заплашени от 10 до 15 г. или доживотен затвор със или без конфискация на имущество. Третото обвинение е за участие в незаконни паравоенни или въоръжени формирования, за което се предвиждат от 10 до 15 г. решетки.

Разследването е от август 2020 г. Дознателите се молят на съда да удължи срока, който изтича. Те се съгласяват, защото по думите им е нужно да се извършат още много процесуално-следствени действия. Сред тях са пълно установяване на българите, които участват във въоръжения конфликт срещу Украйна като част от въоръжените формирования на Руската федерация във временно окупираните територии на Донец и Луганск, както и анализ на комуникацията им. Трябва и да се установят и разпитат хората, които са запознати с участието на българите в конфликта.

Една от важните задачи е да се направи съдебно-фотопортретна експертиза, която да разпознае и докаже самоличността на заподозрените по снимки и видеозаписи в интернет. За целта е необходимо украинските разследващи да получат временен достъп до телефоните на лица, участващи в митинги и референдуми. Идеята е местните магистрати да приложат получените улики като доказателства към искането за международна правна помощ до България.

От съдебния акт не става ясно дали такава е изпратена до родните власти и дали те са я уважили.

“До мен не е достигала информация, че българи се бият на страната на Русия”, каза пред вестника Иван Калчев-Глиги, потърсен за коментар. Той на няколко пъти отива като доброволец на фронта от страната на Украйна. По думите му няма как и практически да разбере дали се бие срещу свои сънародници, защото враговете са от двете страни на барикадите.

Стотина са в частни армии

Около 100 български командоси работят за чужди частни армии, но нито един от тях не е в руската “Вагнер”. Това разкрива наскоро спецкомандос от Специалните сили към Българската армия. Той се кълне, че не знае българи да служат във формированието на Пригожин. Смята, че не ги устройва ниското заплащане, неосигуряването и това, че не са ценени като личности и професионалисти.

Според запознати наемниците във “Вагнер” прибират средно по $3400 заплата на месец. Към тях няма почти никакви изисквания, задължително е само да могат да носят оръжие и да стрелят.

Преди месец родните власти закопчават 12 души за износ на оръжия към “Вагнер”, петима от които стават обвиняеми. Смята се, че са изкарали към 4 млн. лв. чрез пловдивска фирма, търгувала със стоки с двойна употреба като бинокли, оптика и радиостанции.

През пролетта се появява информация, че боец от частната военна компания “Вагнер” е задържан в България при опит за незаконно преминаване на границата. Това е Сергей Горшенин, който се е бил за Пригожин в периода 2018-2022 г.

https://www.bgdnes.bg/