„Разпоредила съм в МБАЛ Добрич да имат готовност да преструктурират 50% от леглата си – това са около 160, 170 легла,  в Ковид легла за неусложнени пациенти.“ Това обяви на пресконференция д-р Светла Ангелова, директор на РЗИ. В момента 60-те легла в Ковид отделението са достатъчни, но трябва да има готовност за разкриване на още.

С 2 повече са леглата в интензивния сектор и те сега са 8. Вече втора седмица те са на 100% заети. Има насочени към Варна пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи. „През последната седмица имаме един болен,  насочен към болница „Св. Марина“ във Варна, за което сме им благодарни, защото и там имат проблем с леглата“, каза д-р Ангелова.

Преди два дни е бил насочен пациент от Балчик към Добрич, той към момента е добре.

Освен Ковид леглата в Добрич, има и 18 в МБАЛ Балчик. В Центъра за психично здраве в Добрич са определени 10 легла за пациенти с психични заболявания с Ковид и още 18 в психиатричната болница в Карвуна. „Това се налага, защото в областта има доста големи социални домове, които обгрижват хора с ментални проблеми и поради спецификата на заболяванията им се опитваме да ги насочваме към специализирани заведения“, допълни д-р Ангелова. НДТ