Скандал! 29 милиона дози ваксини са открити в завод на AstraZeneca в Италия, Брюксел иска обяснение

 

Конфликтът между ЕС и AstraZeneca заради недостига на обещаните ваксини достигна нов етап, след като италианският вестник La Stampa обяви, че 29 милиона дози от препарата стоят на склад в завод край Рим.

Медията твърди, че голямото количество ваксини се e подготвяло за износ към Великобритания, преди да бъде открито от италиански инспектори.

Докато AstraZeneca не успя да осигури договорените за страните от ЕС количества от ваксината срещу COVID-19 за първото тримесечие, запас от 29 милиона дози на компанията е открит близо до Рим. Брюксел задава въпроси за откритието, съобщава френското радио Юроп 1 – една от водещите радиостанции във Франция

 

Складът е към завод на Catalent – подизпълнител на AstraZeneca, в който се пълнят флаконите с ваксини срещу Covid-19 – в Анани, на 70 км от Рим. Проверката в обекта е направена след сигнал на Европейската комисия. Част от дозите са произведени в завод на друг подизпълнител на AZ – Halix в Нидерландия, който има производствена мощност от около 5 млн. дози на месец, според La Stampa.

До момента няма потвърждение от страна на AstraZeneca за това дали складираните ваксини в Анани наистина са предназначени за износ. Възможно е част от тях да се пазят за дистрибуция в страните от Европейския съюз и да изчакват проверка за качество, но до момента няма официална информация от компанията-производител.

Според La Stampa ЕК не е предупредена от AstraZeneca за наличието на тези партиди.

Брюксел иска да провери дали твърденията за невъзможност на AstraZeneca да обезпечи обещаните доставки за ЕС поради производствени проблеми са достоверни, или компанията изнася ваксини, произведени в ЕС, за трети страни – например Великобритания.

AstraZeneca вече предупреди, че няма да може да достави повече от 30 млн. дози от ваксините за страните от съюза в първото тримесечие на 2021 г., което е сериозно неизпълнение на предварителните прогнози. При това – представлява малко повече от откритите партиди в склада на Catalent.

Преди няколко седмици Италия блокира износа на 250 000 дози от завода в Анани, които трябваше да стигнат до Австралия. До момента няма информация дали междувременно AZ са внасяли други искания за експорт на ваксини за трети страни.

Брюксел ще засили контрола на износа на ваксини срещу COVID-19, произведени в ЕС. В полезрението на Комисията все още е шведско-британската фармацевтична компания AstraZeneca, за която има подозрения, че фаворизира Великобритания. А откритите наскоро 29 милиона дози от ваксината в Италия в обект, работещ за фармацевтичния гигант, подхранва допълнително недоверието на европейците, подчертава френското радио Юроп 1.

Инспектори, изпратени от италианското правителство, откриват ваксините в предприятие в Анани, на югоизток от Рим. В този обект ваксините се разпределят във флакони. Инспекцията е поискана от еврокомисар Тиери Бретон, с което Брюксел искаше да провери уклончивите твърдения на компанията за това какво всъщност произвежда в Европа.

Резерв толкова голям, колкото са и доставените за ЕС ваксини

Откритите 29 милиона дози от ваксината повдигат многобройни въпроси, имайки предвид, че AstraZeneca достави едва 30 милиона дози за това тримесечие при договорени три пъти по-големи количества. Тогава за кого е предназначен този запас? Страните-членки искат конкретни отговори от компаниите, коментира радиото.

Възможно е тези дози да са запазени за ЕС и само да се изчакват окончателните тестове, но Брюксел подозира, че една част от тях са предназначени за износ. Великобритания заяви, че разчита за своята ваксинационна кампания на ваксини AstraZeneca, произведени на континента.

Миналия месец Италия спря 250 000 дози, опаковани в Анани, предназначени за Австралия. Оттогава от AstraZeneca не са подавали други заявки за износ.  http://epicenter.bg/