Търговци на малки магазини за нехранителни стоки в Добрич обсъждат да изпразнят магазинчетата си от стоки, да ги напуснат и прекратят договорите си за наем. Според тях извънредното положение на практика ликвидира бизнеса им и по този начин те изпадат в състояние, при което без доходи не могат да плащат ток, вода, телефони, осигуровки, наеми и данъци, а и кредити по жилища, застраховки и купуване на стоки.

В състояние сме мнозина да излязат на борсата и по този начин да си осигурят някакъв минимален доход, който да им гарантира средства за изхранване и евентуално плащане на семейните сметки за ток и вода.

Добричлии сочат, че мнозина са изправени от след десетина дни да мислят за препитанието си, за това на семействата и децата.

От друга страна те смятат, че строгите мерки за ограничаване на заразата от коронавирус са правилни, но добавят, че правителството и длъжно да почерпи опит поне от Италия за гарантиране на хората, които не са в бюджетната сфера, поне на някакъв минимален доход, за да си купят хляб, лекарства, да не им бъдат прекъснати токът и водоподаването.

По този въпрос нито едно официално общинско или държавно лице не коментира положението, негодуват добруджанци.

През същото време, хора, за които има твърдо обществено мнение, че са ограбили народ и държава през т.нар. време на прехода, хора, които имат огромни финанси, непрекъснато се канят на разговори по националните телевизии да всяват спокойствие сред мнозинството, чиито дребни фирми започват да фалират, сред хора, които са в абсолютен недостиг на доходи да си купят лекарства, които се препоръчват, а липсват по аптеките… Негодуването се увеличава и след бързо разпространяващата се информация за започващите непознати за съвременнато ни история мащабни маневри на НАТО, вместо парите за тях да се използват за оцеляването на хората и дребния бизнес. Расте недоволството от мудните действия на държавното управление да разсрочи плащания по данъци, електропотребление и водопотребление, тъй като хора са изправени да се борят срещу коронавируса без ток и вода, без пари за храна и лекарства. В момент, когато огромни ресурси се пренасочиха за ненужни сега стадиони, спортни клубове, увеличаване на заплатите на редица чиновници и т.н.

Крахът на малките и средни фирми в Добрич на практика чертае и зловещ крах на развитието на Добрич, както и на хиляди други селища в страната.

Новина от вчера, че финансовият министър Горанов не желае да има разсрочване на данъчните и банкови задължения, на практика напълно обезвери хората от дребния и семеен бизнес. Това може да доведе до лавина от закриване на фирми и уволнения, които пък ще утежнят бюджета.

Липсва внимание и подпомагане на медиите, което може да се тълкува, че на управляващите не са необходими медии, които да информират за поведението им и критичната ситуация в страната, по области и общини.

НДТ