СПОРТНА ПАНОРАМА

0
848

 

СТОЙКА ПЕТРОВА СПЕЧЕЛИ ПЪРВИЯ СИ ДВУБОЙ В ЛОНДОН

Двукратната световна вицешампионка Стойка Петрова, която вече носи фамилията Кръстева, тръгна ударно на европейската олимпийска квалификация в Лондон. В категория до 51 килограма 34-годишната добричлийка победи гъркинята Екатерини Коцогеоргополу, като съдиите бяха единодушни и дадоха и петте си гласа за нея. Основанието за това бе пълно, информира sportal.bg. Още от първия рунд Кръстева притисна опонентката си и я засипа с комбинация от удари. Така бе и в трите части, с което Кръстева не остави съмнение в превъзходството си. Така българката взе първия международен мач след завръщането си на ринга, а в следващия кръг, днес следобед, излиза срещу французойката Елхариди Васила.

Другата боксьорка от Добрич, която представя България в Лондон – Аслъхан Мехмедова, започва днес своето участие в категория до 60 кг. В двубой от втория кръг тя ще се изправи срещу Делфин Петорсон (Белгия) или Николета Пита (Гърция).

Боян Асенов загуби на старта на олимпийската квалификация. В първия кръг в категория до 57 килограма българинът падна от Арслан Хатев (Финландия). Асенов започна предпазливо срещата, като позволи на съперника си да наложи стила си на игра. Така и в трите рунда Хатев изглеждаше по-активният боксьор и в края арбитрите бяха единодушни и му дадоха победата с 5-0 гласа.

България ще бъде представена от още 8 боксьори в Лондон. Другите ни състезателки са Станимира Петрова (57) и Мелис Йонузова (69). Мъжкият ни отбор пък е в състав: Даниел Асенов (52), Боян Асенов (56), Кирил Русинов (63), Симеон Чамов (75), Благой Найденов (81), Радослав Панталеев (91) и Петър Белберов (+91).

КРИСТИАНО РОНАЛДО ТРОГНА ЦЯЛ СВЯТ

Футболната легенда Кристиано Роналдо е решил да даде своя принос в борбата срещу коронавируса, превръщайки хотелите си в Португалия във временни болници. Лечението ще бъде напълно безплатно за болните, като самият португалец ще поеме всички разходи, свързани с медицинските процедури и заплащането на лекарите, пише Marca.com

Наскоро Кристиано пусна емоционално съобщение в социалните мрежи, в което съветва хората да следват стриктно инструкциите, за да преминем по-лесно през ситуацията. “Светът преминава през много труден период, който изисква изключително внимание от всички нас. Днес се обръщам към вас не като футболист, а като син, баща и човек, който е обезпокоен от случващото се днес, което засяга света около нас”, написа португалецът. “Важно е да следваме съветите на Световната здравна организация и на правителствата за това как да се справим с настоящата ситуация. Защитата на човешкия живот трябва да бъде преди всичко друго”, написа Роналдо в социалните си профили.

Засега португалската звезда остава под карантина в родния си град – Мадейра, където е със своето семейство и до майка си, която все още се възстановява от наскоро получения инсулт.

Тази сутрин стана известно, че новината за хотелите на Роналдо е фалшива, а той самият в момента е под карантина в родината си.

ЛЮБО ГАНЕВ Е НОВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА БФВ

Любо Ганев е новият президент на Българска федерация по волейбол (БФВ). Това решиха делегатите на Общото събрание на родната централа, което се провде в столичния хотел “Холидей Ин”. Досегашният вицепрезидент събра 82 гласа от 82 възможни и единодушно бе избран за нов председател на Управителния съвет. Делегатите гласуваха, че президентът на БФВ може да ръководи федерацията максимум 2 мандата от по 4 години.

Избран бе нов Управителен съвет на БФВ в състав от 25 души. Първи вицепрезидент е Илия Динков, който ще отговаря за женско направление. Ивайло Константинов ще оглави комисията за финанси, а Давид Давидов ще отговаря за маркетинга.

На първото си заседание, веднага след Общото събрание, Управителният съвет прие нова структура на федерацията. Решено бе също така да се отложи изборът на нов селекционер на мъжкия национален отбор, както и определянето на треньори на подрастващите отбори. Тези решения се очакват на следващото заседание на УС.

ИВЕЛИН ПОПОВ ОТКАЗА ДА СЕ ВЪРНЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР

 

Ивелин Попов категорично е отказал да се завърне в националния отбор по футбол. Бившият капитан на “трикольорите” е уведомил за решението си селекционера Георги Дерменджиев, който на няколко пъти пробва да го разубеди. Попето е уведомил и шефовете на БФС, че връщане назад няма, пише “Тема спорт”.

Последният мач на 32-годишния футболист за националния отбор бе евроквалификацията с Чехия (1:0) на 17 ноември. Той игра за селекцията в продължение на 12 години. В момента носи екипа на руския Ростов, за който през сезона има 19 изиграни мача, в които е отбелязал 3 гола.

Иначе Георги Дерменджиев е готов с повиквателните за баража с Унгария за Евро 2020. По програма сблъсъкът трябваше да е на 26 март на националния стадион, но се очаква във вторник УЕФА да го отложи заради върлуващата пандемия от коронавирус. Ако все пак срещата си остане по график, веднага след заседанието на евроцентралата ще бъдат обявени и избраниците на селекционера.

КУБРАТ ПУЛЕВ: ГОТОВ СЪМ! ОБИЧАМ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА

Претендент №1 за световната титла по бокс в тежка категория във версия IBF Кубрат Пулев очаква с нетърпение битката срещу носителя на поясите във версиите WBO, IBF, IBO, WBA Антъни Джошуа. “Независимо къде и при какво условия, аз към готов! Обичам предизвикателствата!”, написа Кобрата в профила със във фейсбук.

Антъни Джошуа и Кубрат Пулев трябва да излязат в битка за 4 световни титли на 20 юни в Лондон на новопостроения луксозен стадион на футболния отбор Тотнъм.

АНТОАНЕТА СТЕФАНОВА ЗАВЪРШИ ТУРНИРА В ЛОЗАНА С РЕМИ

Водещата българска шахматистка Антоанета Стефанова завърши с реми на 31-вия ход с черните фигури с шведката Пиа Крамлинг участието си на Гран при турнира по шахмат в Лозана, Швейцария, с награден фонд от 80 000 евро. По този начин бившата световна шампионка събра 5,5 точки от 11 кръга и се нареди на шесто място в крайното класиране.

Шампионка със 7 точки стана грузинката Нана Дзагнидзе. В последния кръг тя направи реми с белите фигури с основната си конкурентка – рускинята Александра Горячкина, която остана на второ място в подреждането също със 7 точки, но по-лоши допълнителни показатели. Последното място в челната тройка е за казахстанката Жансая Абдумалик, която събра 6,5 точки.

КАСТЕР СЕМЕНЯ ЩЕ БЯГА В ТОКИО

Двукратната олимпийска шампионка на 800 метра Кастер Семеня иска да участва на 200 метра на Олимпийските игри в Токио това лято. 29-годишната южноафриканка няма разрешение да участва в дисциплините от 400 м до една миля, без да редуцира нивото на тестостерон в организма си, след като Световната атлетика въведе нови правила през миналата година. “Моята мечта винаги е била, и продължава да бъде, да се състезавам на най-високо ниво в спорта, така че, следвайки моите цели и мечти, реших да сменя дисциплината и да се състезавам на 200 метра. Решението не беше лесно, но както винаги – продължавам напред с предизвикателството и ще работя здраво, ще направя всичко, за да се класирам за Токио и да се състезавам с най-доброто от възможностите си за Южна Африка. Благодаря на екипа си, който ме подкрепяше през последните няколко месеца и благодаря на всички южноафриканци, които вярват в мен и стоят зад мен”, написа Семеня в профила си в Instagram.

ВЕЛИКИЯТ МАРТЕН ФУРКАД СЕ СБОГУВА С ПОБЕДА №83

Великият французин Мартен Фуркад прекрати кариерата си в мъжкия биатлон с 83-а победа за Световната купа, след като завърши първи в преследването на 12.5 километра в Контиолахти (Финландия). Йоханес Тингнес Бьо (Норвегия) спечели Големия кристален глобус с 2 точки пред французина, чиито съотборници обаче стигнаха до тройна победа в последния старт за сезона. Българите Владимир Илиев и Красимир Анев не стартираха.

31-годишният 7-кратен носител на Големия кристален глобус Мартен Фуркад не бе перфектен, но спечели с време 31:25.4 минути, допускайки една грешка на трета стрелба и две на четвърта. Неговият сънародник Кентен Фийон-Мейе пропусна две мишени и завърши на 2.9 секунди, а Емилиан Жаклен довърши тройния френски подиум с 4.5 секунди пасив и четири грешки в стрелбата.

Така Фуркад спечели последната победа в кариерата си точно 10 години след първата, постигната на същото място – в Контиолахти. Йоханес Тингнес Бьо завърши четвърти, но спечели световната купа за годината с 913 точки, с две повече от Фуркад. Фийон-Мейе пък остана трети с 843 точки. Фуркад спечели малката купа в дисциплината спринт, Жаклен завърши първи в преследването, а Йоханес Бьо финишира начело в масовите стартове.