ТЪЖЕН РЕКОРД: 40 нови заразени с COVID-19 у нас

0
746
Три деца на 6, 9 и 16 години са лепнали коронавируса

40 нови случая на коронавирус са установили лабораториите в страната за последните 24 часа, което е своеобразен рекорден ръст от над 5%. От тях 14 са в София. Има и нов смъртен случай – на жена в “Пирогов”, която е била интубирана в последните дни. Тя е била с цироза на черния дроб, високо кръвно налягане и диабет тип 2, съобщи на редовния брифинг в Министерския съвет началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. 

Общият брой на установените инфектирани у нас е 735, като “активните” от тях са 585 души. 3 деца на 6, 9 и 16 години са дали положителни проби в последните часове. Регистрирани са два нови случая на заразен медицински персонал и те вече са 39. Излекувани са 105 души, сред които 24 нови. В болница са настанени 210 души, като 29 от тях са в интензивни отделения. Новата засегната област у нас е Ямбол.

На въпроса за избягалия пациент от болницата и предизвикало налагането на пълна карантина в Паничарево, генералът призна, че контролът му явно не е бил добър и трябва да се затегнат мерките. Масово тестване там вече започва, а се очаква и на други места.

Тъй като София се е оформила трайно като огнище на COVID-19, се предвижда до дни да стартира скрининг на населението в циганските квартали. Пловдивският Столипиново също няма да бъде пропуснат, уточни още проф. Мутафчийски.

Според него спазването на сега установените правила на Великден би било достатъчно за ограничаване на заразата.

На брифинга днес се очерта и морбидна тема – оказа се, че труповете на първите двама починали с вируса в Институт “Пирогов” може би все още са в моргата на болницата, защото всичките им близки са били поставени под карантина. “И това се очертава като проблем”, призна проф. Мутафчийски.

Той отчете като голям успех фактът, че у нас засега старческите домове са пощадени от заразата и се предприемат максимални мерки за ограничаване на инфекцията там.

https://lupa.bg