Волжки българин създаде ваксина за COVID-19

0
1077

 

Медиите представиха на света младия учен, който ръководи екипа, създал руската ваксина за COVID-19. Това е 30-годишният Илназ Иматдинов от република Татарстан.

Републиката, както и съседна Чувашия, са населени с наследниците на волжките българи.

Илназ е труден за намиране и изобщо не говори за работата си в секретната лаборатория по вирусология „Вектор“ пред приятели. Вероятно защото работата там е топсекретна.

Именно там се разработват 13 различни ваксини за смъртоносния вирус, които тепърва ще покажат своята ефективност, похвали се ръководителят на лабораторията Илназ Иматдинов.

В Русия съобщиха, че тези дни ще започнат изпитанията върху хора. От „Вектор“ търсят доброволци.

Илназ Иматдинов обича мемове с малки котки. Това се разбира от профила му в социалната мрежа в Контакте. Страницата му е пълна със снимки на малки котета и откъси от комикси, пише “Марица”.

Отнася се отрицателно към пиенето и пушенето, подчертава „Комсомолская правда“. Обича да чете книги и да се среща с готини хора.

Описва се като „труден за понасяне и неадекватен – почти като учен от Холивудските филми“.

Завършил е Уляновската държавна земеделска академия в Татарстан. Защитил е докторска дисертацията на 24 години.

Илназ е ръководител на екипа вирусолози в лабораторията на научния център „Вектор“ във Владамировска област. Точно той пусна преди десетина дни първите детайлни снимки на коронавируса, направени с микроскоп.

Държавен изследователски център „Вектор“ в Колцово – Новосибирск има една от най-пълните колекции от вируси в света, включително Ебола, Марбург, ТОРС, едра шарка и други. Институтът е създаден през 1974 г. и в началото е затворена институция, където са разработени ваксини и средства за защита срещу биологично оръжие.

Учени в центъра в обичайно работно облекло – мерките за сигурност са драконовски

Така изглежда един от корпусите в закритата за посещения територия. Това е единственият обект, който може да бъде сниман