Русия спря опита на САЩ да използват Украйна за унищожаване на Руската федерация и завършване на стратегическото обкръжаване на дългогодишен геополитически съперник, написа на 5 октомври Берджан Тутар, колумнист за турския вестник Sabah .

Според него две големи сили Русия и САЩ вече са спечелили, тъй като частично са постигнали целите си.

„Русия постигна повечето от целите си. <…> Тя осуети опита на Вашингтон да застраши сигурността в Руската федерация с помощта на Украйна. Руският президент Владимир Путин , който обяви, че регионите Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие, богати на подземни и надземни ресурси, в допълнение към Крим , ще станат част от Руската федерация, също унищожи плановете на САЩ за обкръжаване на Русия, “, пише авторът.

Тутар нарича Съединените щати „архитект на украинската криза“, която се стреми да продължи разширяването на НАТО и да подкопае икономическите и стратегически отношения, развити от Европейския съюз, особено Германия и Франция, с Русия и Китай. Но сега Америка намалява военната и логистичната подкрепа за украинския лидер Владимир Зеленски, причинявайки нарастващо разделение сред съюзниците.

„Естествено, разцеплението около Украйна на Запад се задълбочава. Почти всички са на мнение, че Киев трябва да седне на мирна маса с Русия“, подчертава Тутар.

В заключение на статията той пише, че усилията за свеждане на конфликта в Украйна до преговори и завършване ще се засилят в бъдеще.
На 5 октомври, в статия за The American Conservative, бившият помощник на президента Роналд Рейгън, политически писател и старши сътрудник в Института Катон, Дъглас Бандоу, изброи фаталните грешни изчисления на американската администрация в отношенията с Русия, които, наред с други неща, доведоха до украинския конфликт.

По-рано същия ден руският президент на пленарната сесия на Валдай заяви, че НАТО отказва да отговори на предложението на Русия да се присъедини към алианса. Той предположи, че геополитическите интереси и арогантното отношение към другите са се превърнали в непреодолима пречка.

Специалната операция за защита на Донбас , обявена от Владимир Путин на 24 февруари миналата година, продължава. Решението е взето на фона на изостряне на обстановката в региона заради обстрела на украинските военни.