Проправителственият печат в Турция ликува след изборния успех вчера на досегашния президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който според неокончателните резултати получава приблизително 49 на сто от гласовете срещу около 45 на сто за основния му съперник Кемал Кълъчдароглу. Двамата ще отидат на балотаж на 28 май.

“С теб сме, водачо”, гласи заглавието тази сутрин на в. “Милят”, “Ердоган отново е лидер”, тържествува “Йени сьоз”, а “Сабах” коментира, че досегашният президент е получил “Доверие от волята на народа”.

В същото време опозиционният печат е сдържан – “Отново същият филм”, отбелязва “Сьозджу” днес, а “Джумхурийет” излиза с първа страница на черен фон и заглавие “Ердоган загуби”.

Изборната надпревара не приключи в един тур, пише в. “Хюриет”, като отбелязва, че изборните резултати до късните часове снощи не са били изяснени. Едва към два часа днес е станало ясно от данните, оповестени от държавната Анадолска агенция, че никой от кандидатите не печели на първия тур. Вестникът се спира и върху изборната реч на президента Ердоган, който по традиция се обърна към симпатизантите си от балкона на централата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Анкара.

“Нашата страна завърши достойно още едно тържество на демокрацията. Макар и окончателните резултати да не са ясни, водим с голяма преднина. Преживяхме изборите с най-високата избирателна активност в нашата история”, каза турският лидер.

Според резултатите от парламентарните избори Републиканският алианс около партията на Ердоган получава 326 депутати в 600-местния Меджлис, а опозиционният Национален алианс от шест партии ще има 212 депутати. В новия парламент ще влязат общо 15 политически сили, показват резултатите от вота, цитирани от “Хюриет”.

В. “Тюркийе” пише, че все още продължава преброяването на гласовете от чужбина. “Избори на века” – така окачествява изданието вчерашния вот. Според вестника за промяната на изборните резултати, които в началото даваха твърдо предимство на президента Ердоган, значително са повлияли гласовете от Източна и Югоизточна Турция, където има преобладаващо кюрдско население, а третият кандидат-президент Синан Оган, който получи над 5 процента от гласовете, е изиграл съществена роля за отиването на двамата основни кандидати, Ердоган и Кълъчдароглу, на балотаж.

“Акшам” отбелязва, че Ердоган, който 15 пъти преди това е извоювал изборни победи, отново е победил на парламентарните избори със своя Републикански алианс, който е получил 49,56 на сто от гласовете. Вестникът посочва, че досега Ердоган е спечелил 6 парламентарни избори, 4 местни, два президентски и три референдума. “Черно море и Централен Анадол не се отказаха от Водача”, пише още изданието, имайки предвид преобладаващите гласове за Ердоган в тези райони на страната. Според вестника Ердоган е излязъл победител в 53 (от 81) окръга на страната.

Разликата между Ердоган и Кълъчдароглу е от 2,5 милиона гласа, съобщава друго проправителствено печатно издание – в. “Сабах”. “Не успяха нито мръсните игри на Запада, нито заплахите с гражданска война на ПКК/ДПН (терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК) и прокюрдската турска партия Демократична партия на народите, обвинявана от правителството за връзки с кюрдските терористи, бел.ред.), нито усилията за налагане на обществени нагласи”, пише вестникът.

“Сабах” откроява още рекордната избирателна активност от 88,35 на сто, която според вестника е дала “на света урок по демокрация”.

В същото време опозиционният “Сьозджу” пише за “манипулации” с късното оповестяване на изборните резултати. Изданието сравнява събитията около вчерашните избори с местните избори през 2019 г., когато вотът в Истанбул бе спечелен от кандидата на опозицията, но изборните власти анулираха резултатите и разпоредиха прегласуване.  Вестникът цитира източници от опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП), които обвиняват в манипулации държавната Анадолска агенция, която в началото даваше резултати за Ердоган в порядъка на 60 процента. С напредването на часовете подкрепата за сегашния президент падна под 50 на сто.

“Непременно ще спечелим тези избори на втория тур. Всички ще го видят”, заяви кандидатът на опозиционния Републикански алианс Кемал Кълъчдароглу снощи. По думите му “въпреки всичките си клевети” Ердоган не е успял да получи желания резултат. Според Кълъчдароглу желанието в обществото за промяна е над 50 процента, а “загубата на гласове от ПСР показва тази реалност”.

“Управляващите хвърлиха сянка върху изборите с игри на налагане на обществени нагласи и манипулации”, твърди в. “Джумхурийет”. В публикация на първата си страница на черен фон вестникът излиза със заглавието “Ердоган загуби”. Според опозиционното издание това се потвърждава от изборните резултати, които показват подкрепа за опозиционния лидер Кълъчдароглу в Измир, Истанбул, Анкара, Мерсин, Адана, в редица окръзи в Тракия, Западен Анадол, в Източен и Югоизточен Анадол. Макар и Кълъчдароглу да не доминира в Черноморския район и Централен Анадол, разликата му с Ердоган не е голяма, пише още изданието.