Туризмът в страната се оживява, но едва ли и този сезон ще достигне нивата от 2019 г., показа проверка на кореспондентите на БТА в страната сред представители на бранша.

Като фактори за възстановяването на интереса на туристите се посочват смекчаването на ковид мерките и богатият културен календар на някои от областите. Притеснителен е фактът, че отново се заговори за нова ковид вълна и връщане на маските, коментират работещите в туристическия сектор.

СТАРА ЗАГОРА

От началото на 2022 година до края на юни средната заетост на местата за настаняване в област Стара Загора е около 13 на сто, съобщи за БТА Вени Петрова, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора. „Това е в известна степен съпоставимо с данните от 2019 г., преди пандемията, когато през първата половина на годината е регистрирана заетост от малко над 17 процента„Увеличението на заетостта, която отчитаме, се дължи на факта, че се оживи туризмът като цяло в България. Започна добре летният период, въпреки че имаме икономическа криза, войната в Украйна и липса на туристи като румънци, руснаци. Основните туристи в областта са българи“, каза Петрова. По думите ѝ браншът започва бавно възстановяване, но през тази година няма да достигне нивата от 2019 година. Според нея засилен интерес има към културните събития в града, които са от май до късна есен.

Тя определи като притеснителен факта, че „отново се заговори за нова ковид вълна и за връщане на маските”. Това означава, че ние ще спрем да инвестираме в следващите няколко месеца в кадри и инфраструктура, допълни Петрова. Според нея друг обезпокоителен елемент е покачването на цената на тока и газа.

СЛИВЕН

Наситеният културен календар на община Котел през юли е причина местата за настаняване – хотели и къщи за гости във възрожденския град, както и околните населени места – Жеравна, Медвен, Катунище, Ичера и др., да са запазени от месеци. Това каза пред репортер на БТА кметът на Котел Коста Каранашев. Между 15 и 20 хиляди посетители очакват в Котел на Фестивала на етносите, багрите и котленския килим, който ще се състои между 29 и 31 юли.

Над 4000 гости от цялата страна се очакват на мотосъбора в местността Сайганица край котленското село Кипилово от 21 до 24 юли, съобщи за БТА Иван Тодоров от мотоклуба “MSC Swallow 33”, който организира събора с подкрепата на община Котел. За Международния фестивал на народната носия „Скок във времето” в Жеравна хората ангажират къщи за гости и хотели още от предходната година. Тазгодишното четиринадесето издание ще бъде в дните 19, 20 и 21 август. Туристите често избират и нощувки в местността Карандила над областния град Сливен, съчетавайки посещения на природни и културни забележителности.

ТЪРГОВИЩЕ

Чувствително раздвижване на вътрешния туризъм в област Търговище отчете за тази година Тодор Янакиев, член на Управителния съвет на Българската хотелиерски и ресторантьорска асоциация. По думите му, хората чувстват необходимост от посещения на различни обекти – природни, културно-исторически или археологически. Туристите са привлечени от природата, от късноантичната и средновековна крепост Мисионис – един от стоте национални туристически обекта, любопитни са още Славейковото училище, възрожденският квартал „Варош“, експозициите на Регионалния исторически музей.

„В Търговище мирише на туризъм“, каза Янакиев. Посетителите, изкушени от старините и историята, разглеждат още „Ковачевското кале“ край Попово, както и старите столици Плиска и Преслав, недалеч в съседната област Шумен.

Като проблемен момент Янакиев отчете липсата на кадри в ресторантьорския бизнес. „Чрез професионално образование трябва да се повдигне стандартът на българските кадри, за да се избегнат неловките сравнения с обслужването в съседна Турция, Гърция, Република Северна Македония, например“, каза още Тодор Янакиев, който е и собственик на ресторант в Търговище.

Покачване на туристическия интерес към региона вижда и Донка Радичкова, технически сътрудник в Туристическия информационен център (ТИЦ) в Търговище. Според нея добрата новина е, че групите вече остават да пренощуват и правят двудневни турове в областта. Екипът на ТИЦ изготвя маршрути, според предварително заявените интереси, осигурява и екскурзоводска беседа. Туровете винаги започват със запознаване със символите на Търговище в града, музейните обекти, за да се стигне до крепостта Мисионис и местността Парка. Тук туристите могат да видят водопада Големият скок, забележителности като скалното образувание Конят, нагънати скали край село Пролаз, а край село Вардун – два лековити извора на едно място – единият, според местните хора, с целебна вода за очни заболявания; другият – за бъбречни.

РАЗГРАД

За област Разград е актуален фестивалният туризъм. Тази година, за разлика от миналата, когато ковид пандемията доведе туризма до състояние на покой, традиционният и очакван Панаир на киселото мляко и Фестивалът на народните традиции и занаяти ще се разгърнат тези дни (28-30 юли). На добра и по-висока посещаемост се радва и двудневният фестивал „Белите нощи на Разград“, каза за БТА Катерина Ганева – управител на Туристическия информационен център в града.

И докато Панаирът на киселото мляко събира хора от цялата страна, то при „Белите нощи на Разград“ потокът е от близките населени места, най-много от съседните области. Тук интересът е към градските къщи и музейните обекти и експозиции, обясни Ганева. През това лято една част от тези обекти са в процес на обновяване, което ще спре временно туристическия поток, но идеята е в дългосрочен план да се привличат повече посетители.

Наблюденията на ръководителя на ТИЦ са, че Разград е предпочитана дестинация от туристи от Румъния. „Има нов поток туристи, който идва неорганизирано. Отбиват се в областта на път за старините в Шумен, Преслав, Плиска, Попово и Търговище. Напоследък е голям интересът към Свещарската гробница, която вече е отворена – имаме много запитвания на частни лица и групи”, коментира Ганева. Специалистът сподели, че интерес към обекти в общината са проявили и украински граждани, в началото на пребиваването си у нас.

Една част от туристите остават да пренощуват в Разград, но не повече от една вечер. Това е така, тъй като повечето обекти на територията на града и общината могат да бъдат обиколени в рамките на два дни.

ПЛЕВЕН

Предимно българи нощуват в хотелите в община Плевен. В местата за настаняване са реализирани 4854 нощувки от началото на месеца до 19 юли. От тях 3298 са на български граждани. Сред чужденците, отседнали в хотели в Плевен и района, преобладават тези от Румъния – 201 нощувки, Италия – 111, Испания – 58, Гърция – 51 и т.н. Голям е броят и на нощувките на украински граждани – 745, но се предполага, че немалка част от тях са бежанци от войната, а не толкова са в града с туристическа цел. Това показват данните от Единната система за туристическа информация, предоставени на БТА от Туристическия информационен център към община Плевен.

За същия период на миналата година в общината са реализирани 4224 нощувки.

През първото шестмесечие на годината се отчита ръст в броя на туристите, посетили музейните експозиции на Регионалния военноисторически музей – Плевен, съобщават от културния институт. За посочения период те са 50 675 и са с 13 665 повече от посетителите през първото шестмесечие на миналата година. И тук преобладават българите, чужденците са 3657. Най-голям брой от туристите са посетили Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ – 23 682.

ВАРНА

Висококатегорийните хотели близо до морето са пълни, каза за БТА проф. Стоян Маринов, съпредседател на Варненската туристическа камара. По думите му свободни места има в базите с по-малко звезди, които са по-далеч от плажната ивица и предлагат по-нискокачествен продукт. Според Маринов през това лято в комплексите около Варна най-голям е броят на поляците. Има и много почиващи от Германия, Румъния, Чехия, Словакия. Макар и с малък пазарен дял, се завръщат и гостите от Иран, каза още Маринов.

“През това лято броят на българите по Черноморието е значително по-малък в сравнение с миналата година”, посочи Маринов. Според него основният фактор е инфлацията, която топи спестяванията на хората и те се въздържат от разходи за почивки. От друга страна, отпаднаха ковид ограниченията в Турция и Гърция и много от сънародниците ни отново пътуват до тези държави, каза още Маринов.

Според експерта войната в Украйна допринася за по-ниския брой чуждестранни летовници у нас. Фактор е и хаосът по европейските летища през този сезон, който доведе до преориентиране на превозвачите към по-масовите туристически дестинации, допълни Маринов. Неговата прогноза е, че пристигащите с въздушен транспорт у нас ще са по-малко с 25-30 процента спрямо най-силната за родния туризъм 2019 година.

В комплекс „Златни пясъци“ има много млади гости, които идват най-вече, за да се забавляват, каза още Маринов. По думите му през последните няколко години в курорта са се обособили две части. В едната отсядат млади хора, в другата – повече възрастни хора и семейства с деца.

През последните години на пазара се очертава нов, доста сериозен сегмент – българи, които работят в чужбина, допълни Маринов. По думите му по родното Черноморие те пристигат на почивка за по една-две седмици заедно със семействата си. Има българи, които са вече постоянни клиенти на някои от хотелите, а нерядко водят със себе си и други хора, обобщи той.

ДОБРИЧ

Черноморският комплекс “Албена” очаква през лято 2022 да постигне около 65-70 на сто от туристическите нощувки през предепидемичната 2019 година. Вече напълно се възстанови туристопотокът от Скандинавия, съобщиха на БТА от ваканционното селище като посочват, че през предходните две години в “Албена” не са пристигали организирани летовници от Норвегия, Швеция и Дания.

В курорта през този сезон летуват най-много туристи от Германия, Австрия, Полша, Чехия, България, Румъния, Франция, заяви пред БТА пресаташето на ваканционното селище Станислав Стилянов. По думите му, към 20 юли в курорта вече са реализирани с 25 на сто повече нощувки спрямо обема през миналата година.

Очакванията са през август много българи да направят резервации в последния момент, тъй като цените на туристическите услуги в курорта са по-ниски от аналогичните в други райони по българското Черноморие, каза още Стилянов. Той добави, че улеснение за българите ще бъде възможността да заплащат туристически услуги с предоставените от работодателите ваучери за храна. От курорта посочват като конкурентно предимство и широката и чиста пясъчна ивица, на която са осигурени достатъчно чадъри и шезлонги за плажуващите. В цената на настаняването при борд на изхранване, различен от “room only”, е включено и ползването на един чадър с до два шезлонга на стая. Освен това 50 на сто от плажната ивица е за свободно ползване, допълват от курорта. “Албена” привлича туристи за летен отдих и със сигурността, с богатата културна и спортна програма, с минералната вода, използвана в балнеологията, SPA и Wellness процедурите.

Около 50-60 на сто от капацитета на почивните база по Добруджанското Черноморие се очаква да бъде запълнен през този сезон, каза пред БТА Димитър Димитров – председател на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Според него не може да се прави сравнение с успешната и знакова за туризма 2019 година, когато към средата на юли базата е била запълнена. Тази година сезонът тръгна трудно и по-късно и ситуацията е много динамична, коментира Димитров. По думите му, по северните плажове няма руснаци, а около 15 на сто от избягалите от войната украинци в Североизтока плащат за летните си почивки. В хотелите по Добруджанското Черноморие по правителствената програма за подкрепа пребивават около 1800 украински бежанци, посочи Димитров.

Според председателя на браншовата организация лошото е, че отново започва да се говори за ковид. Ако на граничните пунктове се въведе по-твърд режим и противоепидемичните мерки се затегнат, много чужденци могат да отменят почивката си. В хипотетичната ситуация обаче румънците могат да се откажат от неколкодневния преход до Гърция и да предпочетат по-близките курорти в България. Не сме спрели да дезинфекцираме, да призоваваме туристите да спазват метър и половина дистанция при чекирането на рецепцията и да прилагаме редица други противоепидемични мерки, така че държавата трябва да действа внимателно при евентуално усложняване на обстановката, смята председателят на браншовата асоциация.

КЪРДЖАЛИ

По-малка заетост на хотелите в града и повече посетители в местата за настаняване извън него отчитат хотелиери в Кърджали. От бранша очертават и друга тенденция – намаление броя на едни от основните посетители – двойни граждани от съседна Турция, основно след „падането” на турската лира.

„За да не притесняват роднините си тук, в региона, по празници или в летния сезон, идващите от Турция отсядаха в хотелите в града, но тази година виждате колко падна лирата и осезаемо се наблюдава спад на тези наши клиенти”, коментира за БТА Данаил Дялков, председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация – Кърджали. Той отчита заетост на местата за настаняване в града от около 80 процента, както и основни посетители в града – хора, дошли по работа или отсядащи в града, пътувайки за или от Гърция. С цел туризъм се ползват основно хотели и къщи за гости извън пределите на града или по-точно в селищата около язовири и реки. Думите му потвърждават хотелиери от района, които отчитат разлика от 10 и повече процента заетост на легловата база извън града. В тях нощувките от един наемател са повече на брой, а преобладаващите клиенти са семейства, като на моменти заетостта достига до 100 процента.

Според последните изнесени данни на НСИ за май 2022 г. в област Кърджали има 54 места за настаняване с 1 895 легла с пренощували 6 450 лица, от които 802 чужденци, и реализирани 10 613 нощувки. В същия период на 2021г., в хотели в региона са пренощували 6 599 лица, от които 493 чужди граждани. Реализираните нощувки са 13 540. Местата за настаняване са били 61, а леглата 1 969, сочат още данните от портала на Националния статистически институт – Инфостат.

ПЛОВДИВ

Хотелите и местата за настаняване в Пловдив са запълнени на 95 процента в почивните дни и това е в резултат на развития събитиен туризъм в града. Това каза за БТА Любозар Фратев, председател на сдружението с нестопанска цел “Съвет по туризъм” в Пловдив. Като пример за месец юли той посочи изданията на фестивалите SOLAR PLOVDIV и HILLS OF ROCK, които бяха посетени от хиляди меломани. Благодарение на Културния календар, утвърдени фестивали като OPERA OPEN, “Черната кутия”, “Сцена на кръстопът”, “Вино и гурме” и други правят града много привлекателна четири сезонна дестинация, коментира Фратев. Това според него е и реакция на освободения дух след ковидната ситуация. В последните три месеца в Пловдив отвориха врати три нови хотела от висок клас, което е факт, че туризма се събужда, допълни специалистът.

По данни на НСИ за периода януари – май 2022 г., Пловдив регистрира ръст на броя реализирани нощувки от 97 на сто спрямо същия период на предходната година. Осезаемо е увеличението на чужденците, пренощували в града. То е с 250 на сто повече спрямо миналата година. Като основни генериращи туристически пазари се очертават: Турция, Германия, Гърция, Румъния, Испания, Нидерландия, Италия, Обединено Кралство, САЩ и Франция. Въпреки ръстовете резултатите доближават, но не достигат нивата на всички икономически индикатори от годината преди пандемията, каза за БТА Юлиана Йорданова, ръководител отдел “Туризъм” при Община Пловдив. Според нея положителната тенденция в подобряването на резултатите се дължи на факта, че туристическият сектор е положил усилия да се утвърди имиджа на Пловдив като здравословна, сигурна и спокойна дестинация, предлагаща богат и разнообразен събитиен календар, възможности за посещение на културно-исторически забележителности и атракции.

През настоящата година Пловдив получи поредно признание, като зае четвърто място в класацията за „Най-добра европейска дестинация“, което е възможност за насочване на фокуса на българската и международната публика към града ни, отбеляза Йорданова. Тя допълни, че наред с основната класация, туристите от над 182 държави отредиха на Пловдив първото място в подкатегориите за “Най-добра културна дестинация в Европа 2022”, “Най-романтична дестинация в Европа”, “Най-добра винена дестинация в Европа”.

ХАСКОВО

С може би над 30 процента по-слаба е посещаемостта на местата за настаняване в област Хасково този летен сезон в сравнение с миналото лято, оцени областният председателят на Браншовата асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Стойчо Ганашев. По думите му, от настъпилата криза и инфлация са засегнати най-вече хотелите.

Ганашев изтъкна, че спадът в малко по-малка степен важи и за ресторантите и прилежащите атракции като басейни например. Профилът на посетителите са хора над средното финансово ниво, а най-честите поводи са организирани празнични събития, допълни собственикът на хотелския комплекс „Дружба“ в лесопарка „Кенана“.

ВРАЦА

Летният туристически сезон е в разгара си във Враца. От началото на годината до края на юни само в хотелите в града са реализирани 15 805 нощувки, съобщиха за БТА от общинската администрация. Допълнително нощувки са реализирани в местата за настаняване и къщите за гости в близките села Паволче, Челопек и Згориград, към които отново интересът на туристите е голям, особено по време на проведените през май и юни „Ботеви дни-2022“ и Националния фолклорен събор „Леденика“. Общо във Враца и общината местата за настаняване са 49, които разполагат с повече от 1000 легла. През миналата година в тях са реализирани 58 000 нощувки.

Потокът на посетители в най-известния туристически обект в общината – пещерата Леденика и едноименният развлекателен парк край нея, е постоянен. Традиционно туристическите посещения в пещерата са най-активни в края на лятото и през септември-октомври, когато се планират и извършват повече ученически екскурзии. Очакванията са туристите от страната и чужбина, които ще видят неповторимата красота на Леденика, да надминат 37 хиляди – почти толкова са били през 2021 година, когато съществуваха ограничения заради противоепидемичната обстановка.

ЛОВЕЧ

Добър туристически сезон очакват хотелиерите и туроператорите в Ловешка област, въпреки че на места цените на услугите са се вдигнали с 25-35 процента. Към туристическите обекти се увеличава интересът на чуждестранните гости на региона, най-вече на румънци.

Сред най-предпочитаните места за почивка е Априлци, като през лятото градът се изпълва със семейства и млади хора, които обичат планината, екопътеките, спокойствието, чистия прохладен въздух и планинските спортове.

През миналата година са регистрирани 70 хиляди нощувки, бройката се запазва и през тази, каза за БТА кметът на общината Тихомир Кукенски.

Априлци разполага с 1500 регистрирани легла за настаняване. Средната заетост е около 35 процента през седмицата, а уикендите е много по-висока, както и в дните на празници, фестивали и други събития. Обикновено туристите остават за две нощувки, но през лятото и за седмица. Резервации се правят месеци напред.

Ръст от 4,81 процента на реализираните нощувки отчитат от Община Троян в сравнение с миналата година. В общината има около 210 категоризирани обекта за настаняване, като най-голям дял имат къщите за гости. В сравнение с миналата годината се увеличават чуждестранните туристи. Към 1 юли 2021 г. 327 души са реализирали 693 нощувки, а през същия период на тази година – 710 души, реализирали 2140 нощувки, съобщиха още за БТА от общинската администрация.

Запазва се броят на почиващите в курортното село Чифлик, известно с минералните си извори, каза за БТА Искра Митева, председател на Сдружение „Съвет по туризъм – Троян“ и собственик на хотел „Фея“ в Чифлик и на туроператорска агенция „М и М“.

По думите ѝ 95 процента от гостите на курорта са българи, най-вече баби и дядовци с внучета или млади семейства с деца.

Различното в сравнение с минали години е, че почиващите остават за по-малко нощувки – до три, единични са резервациите за пет и повече, добави Митева. Според нея причината е, че планината се избира преди или след почивката на море. В Троянския регион те идват заради минералната вода, чистия въздух, възможностите за разходки, за посещения на музеи, религиозен туризъм и др.

Искра Митева смята, че българите не обичат да резервират почивка напред във времето. В Чифлик заетостта на легловата база, според нея, е над 50 процента, като в някои хотели достига и до 100 процента, но в последния момент. Забелязва се ръст на цените с над 30 процента и все пак Чифлик остава един от най-евтините курорти в страната.

Еднакъв остава в сравнение с миналата година и броят на туристите в община Тетевен, информираха за БТА от общинската администрация. Наблюдава се леко увеличение на броя на нощувките през първото полугодие на 2022 г. в сравнение със същия период на 2021 г., което се дължи на постоянно пребиваващите бежанци от Украйна. В община Тетевен те са настанени в хотела на Изпълнителна агенция “Военни клубове и военно-почивно дело” в село Рибарица.

Собствениците на местата за настаняване със среден капацитет (семейни хотели и къщи за гости) отчитат лек спад в броя на реализираните нощувки, което според тях се дължи на традиционно високия интерес към морските курорти в Гърция и Турция, поради отпадналите ограничения за пътуване, които бяха в сила през изминалата година във връзка с COVID-19.

От Община Ловеч казаха за БТА, че има голям интерес от чуждестранни туристи. От началото на годината в града са пренощували 9110 души, от които 1178 са чужденци. Голяма част от туристите от други държави са от Румъния, Украйна, Италия и Испания. Има и от Англия, Франция, Австрия, Германия, а дори и от Иран.

БЛАГОЕВГРАД

Добър летен сезон отчитат хотелиерите в планинския курорт Банско. През пролетта също се отчете добра посещаемост, завърна се конферентният туризъм и големи компании, след отпадането на рестрикциите, свързани с Ковид-19, отново започнаха да правят своите събития тук, каза за БТА Малин Бистрин – председател на Сдружението на туристическия бизнес в Банско и зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Вече се разгръща летният сезон и предвид очакваните горещини, Банско и регионът очакват гости, които ще изберат прохладата на планината, допълни Бистрин.

Доста хотели са отворени през лятото, а през уикендите градът е пълен с туристи, каза още той. С богатата културна програма на общината, която включва разнообразни фестивали и концерти, хотелиери и ресторантьори предвиждат през целия август местата за настаняване да бъдат заети. „Единственото, което ни притеснява, са отново данните за COVID-19“, каза още Бистрин. По думите му това води до демотивация на работещите в туристическия бранш.

Значителен ръст на туристите спрямо миналата година отчитат от туристическия бранш в другия голям курорт в Благоевградско – Сандански. „Дори и сега, в един традиционно непопулярен сезон за Сандански, защото е доста топло, заетостта е доста прилична, което е изненада дори и за нас“, каза за БТА Георги Кунчев – зам. -председател на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански.

Сандански е популярен основно с рекреационния туризъм, но вече се завръща и конферентния, мероприятията са се засилили, предвид „отпускането“ на мерките, посочи Кунчев.

По думите на зам.-председателя на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански, браншът се възстановява с бързи темпове след ковид пандемията и свързаните с нея рестрикции и проблеми за сектора. „Може би е рано да се говори дали ще достигнем нивата от 2019, която е най-силната туристическа година, но изгледите са там някъде“, обобщи Кунчев.

По-малко туристи обаче отчитат дестинации в Благоевградско, които бяха особено популярни по време на двете години, белязани от ограничения, свързани с пандемията от коронавирус. Това констатират от Парка за мечки край Белица, който през топлите месеци на предходната година се посещаваше от хиляди хора. 

„Прави впечатление, че потокът от туристи е по-малък от миналата година, когато бяха затворени границите и се пътуваше по-малко“, каза пред репортер на БТА управителят на парка Димитър Иванов. От мечия парк отчитат и факта, че през миналия месец и в началото на този е имало обилни валежи, което също води до отлив на посетители. Промяна има, освен в броя на туристите, които посещават единствения по рода си парк в страната, но и в техния профил. Ако миналата година тук са идвали основно български туристи, то тази година превес вземат чуждестранните – основно гости от Германия, Англия, Израел, Франция и други страни, посочи Димитър Иванов.

ПЕРНИК 

В Пернишка област са реализирани 20 464 нощувки от началото на годината до 20 юли, съобщиха на БТА от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). В местата за настаняване са пренощували 8034 души. В Пернишка област има 36 туристически обекта, които разполагат с 376 стаи и 774 легла.

През миналата година са отчетени 26 249 нощувки в региона. Най-посещавана е била община Перник, където са регистрирани 17 740 нощувки на 9 510 души. Най-малко са отчетените нощувки в община Трън – 46.
Най-малката община в региона – Ковачевци, е втора в класацията по посещаемост за 2021 г. Тя е предпочитана заради намиращия се тук най-голям язовир в областта Пчелина, местната Рудина планина и новоизградената екопътека, както и развитието на традициите в района. През 2021 г. в Ковачевско са отседнали 2 131 души за 5 230 нощувки.

Само един човек е преспал три нощи от началото на годината досега в място за настаняване в община Земен, по данни на ЕСТИ. Украинските бежанци пък са увеличили посещаемостта на туристическите обекти в Трън и Радомирско. Хотелът в Трън отчита 1989 нощувки, срещу нито една за миналата година, когато е бил затворен заради пандемията. В община Радомир са реализирани 1697 нощувки до 20 юли, срещу 738 за цялата 2021 г.

СМОЛЯН

Предимно български туристи почиват в курортните зони и хотелите в област Смолян през това лято, според данни на хотелиерски сдружения. В Пампорово се отчита повишен интерес към планинската дестинация, но осезаемо активизиране на туристическите пътувания се очаква през най-отпускарския месец – август. Предпочитанията на летовниците са свързани с програмите за климатолечение, „Горска терапия“ и спорт на чист въздух сред природата, уточняват от „Пампорово“ АД. До 80-90 процента достига заетостта на хотели в комплекса през почивните дни, а през седмицата – 40-50 на сто.

Известен спад на туристическия поток се наблюдава в Девин и Златоград, сравнявайки с данните от летния сезон на 2021 г., според хотелиери. В града на минералната вода Девин все още могат да се открият свободни места в хотелите, обяснява кметът Здравко Иванов. Местни хотелиери определят като водеща причина за намалението на туристите възстановяването на ваканционните пътувания зад граница, докато през миналата година българските летовници се насочиха към почивка в страната, заради ковид мерките. Инфлацията също е ограничаващ фактор за пътуванията, смятат от хотелиерския бранш. По-слаб е и интересът от израелски групи, които традиционно пристигат през летния период в Девин. Приблизително с 5 процента по-малко туристи посрещат в Златоград в началото на лятото. Хотелите в града работят при близо 80 на сто заета леглова база. След възстановяването на трафика през ГКПП “Златоград” през пролетта, Етнографският комплекс отново осигуряват ваканции „море – планина“, возейки групите до плажовете в Северна Гърция.

КАЗАНЛЪК

По предварителни разчети за полугодието съществува тенденция за ръст на посещаемостта на историческите обекти в Казанлък с около 32 – 35 процента спрямо същия период на 2020 година, коментира за БТА директорът на Исторически музей „Искра“ д-р Момчил Маринов. През настоящата година се очертават няколко тенденции – наблюдава се ръст на броя на румънските туристи, както и на туристопотока от азиатския пазар – Япония и Китай, посочи той. В сравнение със същия период на миналата година, видим е и режимът на възстановяване на груповите посещения, макар и броят туристи да не доближава този от 2019 година. Наблюдава се и рязък спад на туристи от Русия и Украйна, което е обяснимо, добави д-р Маринов. „Като количество се възстановява и вътрешният туризъм, което до някаква степен отдаваме и на значителния обем изложби от различни културни институти в България, които организираме в обектите на музея и това е тенденция, която смятаме да утвърдим“, посочи още д-р Маринов.

МОНТАНА

В разгара на туристическия сезон всички хотели и къщи за гости в курорта Вършец са пълни с посетители, съобщиха от Общинския информационен туристически център.

От 17 юли до 29 август във Вършец има много прояви от традиционния празник на курорта, минералната вода и Балкана, който по традиция събира хиляди хора във Вършец и по това време на годината всички места за почивка са заети. В програмата за тазгодишния празник са включени безплатни прожекции на нови български и чуждестранни филми в лятното кино в парка, конни състезания, турнир по тенис на корт, концерти на гостуващи известни изпълнители и на местни състави, изложби, детска рисунка на асфалт, състезания с велосипеди за деца, театрални постановки за деца и възрастни, танцови спектакли, кулинарен фестивал и т.н. Занаятчии от цялата страна ще предлагат в дървени къщички по алеята с чинарите в центъра на Вършец свои ръчно направени произведения.

Празникът се отбелязва всяка година и стремежа на местната община е постоянно да разнообразява проявите, те да бъдат в по-дълъг период от време и по този начин да привличаме повече туристи, да направим незабравимо лятото за местните хора и децата, които прекарват ваканцията си във Вършец, обявиха от туристическия център в града.

През миналата година курортният град е бил посетен от 30 000 души, които са реализирали 55 000 нощувки. Повечето от туристите са били българи, но е имало и 1500 чужденци, които са прекарвали лятната си почивка във Вършец. В сравнение с 2020 година има ръст на туристите и нощувките с около 5 процента. Очаква се праз тази година също да бъде отбелязан ръст, но данните за броя на туристите и нощувките ще бъдат събрани от местния бизнес в края на годината, уточниха от Общинския информационен туристически център във Вършец.

СИЛИСТРА

От Природонаучния музей в резервата “Сребърна” съобщиха за БТА, че не отчитат увеличение на туристите през този сезон. Въпреки разхлабването на противоепидемичните мерки през пролетта, броят на посетителите е приблизително равен на миналогодишния. Донякъде това може да се обясни с провеждания в момента частичен ремонт на сградата на музея, който ще продължи до есента.

Собствениците на къщи за гости в района също не отчитат ръст на туристите. Някои от тях споделиха, че вече са затворили врати.

За сериозно увеличение на посетителите съобщават от Мемориално-религиозния комплекс на равина Елиезер Папо в Силистра. Оттам отдават това на излизането на България “червената зона” по ниво на заболеваемост от COVID-19. Комплексът е посещаван почти всекидневно от вярващи от Израел, Румъния, Великобритания и други държави.  https://bta.bg/