Музикалният фестивал „Дни на класиката“ в Балчик бе открит от Камерен състав „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров.

Предвиденото гостуване на музикантката Виви Василева (ударни) като солист не се състоя, по здравословни причини. Тя е пристигнала на Летище Варна, след което с техниката и инструментите си е пътувала до Балчик, но се е почувствала зле и с организаторите са взели решение появата й на сцената да се отмени, съобщи за БТА Сава Тихолов – началник отдел „Култура, протокол и връзки с обществеността“ в Община Балчик.

Кметът на града Николай Ангелов откри фестивала, подчертавайки, че това е тринадесетото му поредно издание, по традиция в последната седмица на месец юли. „Нито ковид, нито икономическата или друга криза успяха да ни спрат да провеждаме „Дни на класиката“, каза той и пожела на гостите на събитието да слушат прекрасните изпълнители и да се радват на хубаво време.

„Софийски солисти“ направиха музикална разходка из европейските столици Виена, Берлин, Мадрид, Лондон, Букурещ и София – с произведенията “Дивертименто в ре мажор” от Моцарт; Сюитата „Дон Кихот“ от Телеман; Сюита „Свети Павел“ от Холст; „Навара“ от Сарасате; “Румънски танци” от Барток, Танц от Марин Големинов. Като бис оркестърът изпълни Обливион на Астор Пиацола.

В програмата, поради отсъствието на Виви Василева, не прозвучаха Концерт за ударни и струнни „КА“ от Бушра Ел Турк и „Лято“ из цикъла „Годишните времена“ на Вивалди. Наскоро в интервю за БТА, Виви Василева, която тази година проведе майсторски клас в рамките на Музикалния фестивал „Варненско лято“ 2022, сподели, че се наблюдава голям интерес към ударните инструменти в последно време, защото те съчетават различни култури, а най-радостното е, че се пише много нова музика за тях и композитори и изпълнители работят съвместно активно.

Фестивалът „Дни на класиката” в Балчик продължава с концерт на Български камерен оркестър – Добрич с гост-диригент младата Светлана Галианова в 19.30 ч., когато е началото на всички прояви. Те ще изпълнят програма с популярни творби от Дворжак, Шостакович, Хачатурян, Чайковски, Георги Златев-Черкин, Панчо Владигеров.

След това, на 28 юли, предстои гостуване на солисти и оркестър на Държавна опера Варна с гост-диригент Найден Тодоров, а Държавна опера Бургас, предвождана от Йордан Дафов, ще покаже представлението си „Ах, този мюзикъл“ с Еделина Кънева, Орлин Павлов и Орлин Горанов на 30 юли.

На 26 юли публиката ще може да види спектакъла „Curiosas по време на романтизма“ на пианистката Надежда Цанова, с участието на актрисата Йоана Буковска-Давидова и балетистите Веса Тонова и Росен Канев.

Концертите на фестивала „Дни на класиката“ са със свободен вход, но в специална дарителска кутия се набират средства за закупуване на нов концертен роял за Балчик. Инициативата датира от 5 години и вече са събрани 10 300 лева.

ВАЛЕНТИНА ДОБРИНЧЕВА https://bta.bg/