Всеки собственик на куче и/или коте иска само най-доброто за домашния си любимец. Казват, че понякога кучетата и котетата са дори по-глезени и обгрижвани и от децата в едно семейство.

 

Да, всеки любител на четириногите другари винаги се грижи много внимателно за тях – то не са дрешки за кученца и котенца, не са специализирани играчки и храни и т.н.

Всеки собственик на куче и/или коте в повечето случаи храни домашните си любимци със специална храна. Но също така знаете, че много често кучетата и котетата гледат толкова миловидно докато ние хапваме „човешка“ храна.

Да, много често глезим домашните любимци с деликатеси, които ние хапваме. В повечето случаи това не е опасно, но оказа се, че има и няколко „човешки“ храни, които са много опасни за домашните любимци. Дори смъртоносни.

Ето кои са смъртоносните „човешки“ храни, които за нищо на света не трябва да даваме на кучетата и котките:

Сол
Излишъкът от солена храна или солена вода в тялото на животното може да провокира отравяне със сол. В най-добрия случай всичко може да бъде свързано с лека диария. В най-лошия случай домашният любимец ще развие гърчове и мозъчен оток, които могат да доведат до смърт.

Шоколад
Според Американската ветеринарна асоциация, „шоколадови крампи“ се нареждат на първо място сред отравянията при домашните любимци. Ако котките са безразлични към сладкото, то кучетата изобщо не са против да опитат някое и друго „човешко“ лакомство.

Колкото повече метилксантини в продукта се съдържат в какаото, толкова по-голяма е вероятността от отравяне при домашните любимци. В допълнение към шоколада, метилксантините се съдържат в кафето, чая и някои газирани напитки, така че животните също трябва да стоят настрана от тях.

Лук и чесън
Лукът и чесънът са опасни за кучетата, но направо смъртоносни за котките. Котките често се отровят с котлети или детски месни ястия, които съдържат минимални количества от тези съставки. Отравяне може да възникне след еднократна употреба и след постепенно натрупване на веществото в организма. При котките лукът и чесънът причиняват хемолитична анемия – бързо задъхване, слабост и тахикардия. / jenata.blitz.bg

  1. НАЙ-ОПАСНИТЕ ПОРОДИ КОТКИ
  2. Най-интересните рекорди от новата Книга на Гинес
  3. Как спят котките (снимки)
  4. Екип от учени, сред които и българи, определиха откъде произхождат котките
  5. Какви болести диагностицират и лекуват котките
  6. 25 начина да разберем дали котките ни обичат
  7. ЧОВЕЩИНА: Бездомният Белчо бе спасен от Соня Васи /СНИМКА/
  8. Котешките гени може да крият тайната на лечението на човешките болести
  9. Куче пътува всеки ден само в трамвай и слиза на определена спирка
  10. Котката Маша спаси изоставено бебе