ТРИМА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ЩЕ БЪДАТ СТИПЕНДИАНТИ НА ОБЩИНА ТЕРВЕЛ ОТ ТАЗИ УЧЕБНА ГОДИНА

0
330
Със Заповед № 606/13.09.2022 г. на Кмета на Община Тервел приключи процедурата по избор на студенти, които ще бъдат финансово подпомагани през учебната 2022/ 2023 г. и до дипломирането си от Община Тервел.
Финансовата подкрепа ще бъде под формата на стипендии, изплащани ежемесечно на всеки стипендиант. Месечната стипендия е в размер на 400 лв. Подпомагането ще бъде за периода от петнадесети септември до тридесети юни на всяка учебна година. Стипендии няма да бъдат изплащани през летните ваканции на студентите – от първи юли до четиринадесети септември.
Най-общо казано, условията, на които трябваше да отговарят бъдещите стипендианти са да им предстои обучение или вече да се обучават като студенти в предварително определени, според нуждите на Медицински център – Тервел, специалности: „Медицинската химия“, „Лекар по медицина“, „Клинична лаборатория“, „Медицинска сестра“, „Рентгенов лаборант“ и „Рехабилитатор“. Целта на предлаганата финансова подкрепа е младите специалисти да бъдат мотивирани да останат да работят и живеят в града. След успешно завършване на образованието си лицата ще бъдат назначени по трудово правоотношение в Медицинския център – Тервел или друго звено от сферата на общинското или училищното здравеопазване и ще имат задължението да работят там най-малко за период равен на продължителността на обучението си или остатъка от него, увеличен с коефициент 1,25.
Трима са стипендиантите, на които им предстои да сключат Договор за предоставяне на стипендия и придобиване на професия с Община Тервел. Аслъ Нури е на 20 години от с. Зърнево, студентка първи курс в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ – гр. Шумен, специалност „Медицинска химия“. Янка Ангелова, също на 20 години, е от с. Загорци общ.Крушари, студентка първи курс в Медицински университет „ Проф. Д-р Параскев Стоянов“ – гр. Варна, специалност „Рентгенов лаборант“ и Бурчин Назми – на 24 години от с. Безмер, студентка в Медицински университет „ Проф. Д-р Параскев Стоянов“ – гр. Варна, трети курс, специалност „Медицинска сестра“.
Благодарим на Общински съвет Тервел и на Медицински център – Тервел за добрата ни съвместна работа за решаване на проблемите с липсата на кадри в здравеопазването в община Тервел. Такъв проблем, за съжаление, имат всички „малки“ общини и решаването му неизбежно преминава през усилията на местната власт и ръководителите на медицинските звена.
Желаем успех на младите хора и ги очакваме в сферата на здравеопазването в Община Тервел!