ИЗЛОЖБА И КОНЦЕРТ, ПОСВЕТЕНИ НА 80 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО И 60 ГОДИНИ ЖИВОТ НА СЦЕНА НА ДОБРУДЖАНСКАТА НАРОДНА ПЕВИЦА КАЛИНКА ВЪЛЧЕВА

0
440

Община Тервел организира юбилейни чествания по повод двойния празник на световноизвестната народна певица Калинка Вълчева, наречена от своите почитатели „Славеят на Добруджа“.

На 20 септември 2022 г., в 17,30 часа, в сградата на Общински музей Тервел ще бъде открита юбилейна изложба, представяща жизнения и творческия път на певицата Калинка Вълчева. Родена на 18.10.1942 г. в малкото добруджанско село Сърнец в община Тервел, изпълнителката е една от най-емблематичните добруджански певици, допринесли за развитието и популяризирането на добруджанския фолклор.  8 пана с над 100 снимки представят нейното лично и професионално развитие. Експонирана е богатата колекция от награди на певицата от участието в различни национални и международни конкурси, както и получените държавни отличия: златен медал от 2-ри републикански фестивал през 1964 г., златен медал от Световен фестивал през 1968 г., Златен ключ от фестивала в Братислава през 1976 г., сребърна и златна лира от Съюза на музикалните и танцови дейци, Златен печат на цар имеон Велики от Министерство на културата (2015 г.) и др. Ще могат да се видят и чуят аудиозаписи, реализирани през годините: грамофонни плочи, аудиокасети, CD- като самостоятелни издания и като компилации- като солов изпълнител, с оркестър „Бисери“ гр. Добрич, с оркестър „Лозница“, с „Мистерия на българските гласове“, с оркестър „Вълчева-Дженкинс Инседънт“ (Великобринатия) и Емануел Фрин „Тополово“ (Франция). Статии и публикации в периодичния печат и в сборници, посветени  на Калинка Вълчева допълват богатия списък с експонати в изложбата. Материалите за нея са предоставени от личния архив на певицата, както и от архива на Община Тервел, от фондовете на Регионална библиотека „Дора Габе“ гр. Добрич и на Читалищна библиотека при НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“ гр. Тервел, които са партньори на общинска администрация при реализирането на изложбата. Тя ще може да се види до края на месец октомври 2022 г.

На 20 октомври 2022 г. от 18,00 часа в зрителната зала на НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“ град Тервел кани любителите на неповторимото творчество на Калинка Вълчева на празничен концерт. Освен нея, на сцената ще видим носителите на специалната награда на Конкурса „С песните на Калинка Вълчева“ от последните 5 години- изпълнители, превърнали се в звезди за любителите на българската фолклорна песен: Петя Панева, Мария Стефанова, Пресияна Леонидова, Йоана Лазарова и др. В спектакъла ще вземат участие танцьорите от ДФТА „Калинка Вълчева“ и оркестърът при НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“ гр. Тервел. Водещи на проявата ще бъдат продуцентите в БНТ Даниел Спасов и Милен Иванов.

Двете събития се реализират с финансовата подкрепа на Министерство на културата, а входът за тяхното посещение е безплатен.