ДЕЦА ОТ ДЕТСКИЯ ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ В ТЕРВЕЛ УЧАСТВАХА В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛ В КРУШАРИ

0
303
Днес, в деня на светиците мъченици Вяра, Надежда и Любов и тяхната майка София, в с.Крушари се състоя фестивалът „Пролетници за сита зима“. Организатор на фестивала е Община Крушари. Целта на фестивала е да популяризира фолклорните елементи в традициите, свързани с отглеждането на характерните за Добруджа пролетни култури – царевица, слънчоглед, тикви. Фестивалът предложи на своите гости основна програма и съпътстващи събития – изложби на картини на местен художник и на бродирани изделия с изобразени шевици, кулинарни демонстрации. За гостите на фестивала бяха подготвени тематични кътове за снимки и за забавления.Програмата включваше и възстановка на обичая „Беленка“ – събиране на съседи, роднини и приятели в миналото, по време на което с общ труд , сред закачки, песни и веселба, се почистват от шумата обраните от нивата царевични кочани , реколта на домакина на „беленката“. Във възстановката участва Светлин Марков от читалището в гр.Тервел.
В основната програма на фестивала, по покана на домакините, участваха дванадесет млади танцьори от детския фолклорен ансамбъл „Калинка Вълчева“ при читалището в град Тервел, с ръководител Нели Денева. Те представиха „Шуменски танц“ и „Тракийска картина“ , с които направиха динамичен и въздействащ финала на фестивалната програма.
Фестивал „Пролетници за сита зима“ се организира в изпълнение на едноименен проект на Община Крушари, финансиран от Стратегията за местно развитие на МИГ Тервел-Крушари. Проектите за фестивали , финансирани от стратегията на МИГ са два. Вторият е на Община Тервел и е посветен на есенниците. Това е познатият на тервелчани и гостите му „Фестивал на бялата жътва“, чието следващо издание ще бъде реализирано и чрез подпомагането по проекта в МИГ.