Над 130 старинни и класически автомобила и мотори участваха в третия ретро парад, който се провежда днес в Добрич. Уникатите са изложени в алеите в градския парк „Свети Георги“. За пръв път участваха и мотори, а най-голямата атракция се оказа линейка „Волга“, произведена 1965 г. в бившия СССР.

Участниците са от цялата страна, а возилата основно са от класически марки от миналия век – Форд Мустанг, Мерцедес, Понтиак, Шевролет, Буик. Най-старият автомобил е Мерцедес от 1937 г. Председателят на Авто мото клуб „Толбухин“ Петър Георгиев, организатор на ретро парада, показва своя американски джип „Уилис“, произведен през 1959 г. От моторите присъстват Ява 250, производство 1955 г., Ява 350, Чепел, ИЖ.

Два са тракторите, които за пръв път участват в ретро парада.Трактор „Дойц“ е собственост на Иван Алексиев, който го получил като подарък от семейството за 70-ия му рожден ден и е произведен през 1951 г. – годината на неговото раждане. Другият е „Болгар ТЛ 30 А“, произведен през 1968 г. в завода в Карлово.

Безспорно най-голямата атракция е линейка „Волга ГАЗ 22“, произведена през 1965 г. Собственик на линейката е Васил Филипов от София. Купува я преди 10 години от старозагорското село Марково. Линейката е под един навес, без прозорци, изгнила. С носилка обаче. Филипов разглобява цялата линейка и започва реставрацията част по част. От продавача получава оригинални медицинска чанта с лекарства от миналия век, буркан, сирена, червен кръст, фар. В купето поставя манекени на пациент – Ванката, и на лекар – д-р Иванов. Получава ги от Киноцентъра. Васил Филипов пристигна с линейката от София до Добрич, като пътуването му е отнело около 7 часа.

На ретро парада участва и Димитър Георгиев от Силистра – най-големият колекционер в България на стари български цигари. Притежава над 800 кутии с цигари, пури и тютюн, а в Добрич показа близо половината. Тук е най-старата кутия цигари „Шуменъ“ от 1901 г., цигари Томасян – Магърдич Томасян е първият в България, който е започнал да реже тютюн и да произвежда цигари. Той е и първият производител на пури у нас. Най-голямата кутия, която притежава Димитър Георгиев, събира 500 цигари, а най-малката – 4 цигари. НДТ

Добрич бе домакин на IІІ-то издание на Ретро парад
Днес в Добрич се проведе за трета поредна година Ретро парад. Участниците бяха отличени в следния ред:
– Ангел Желев – Мерцедес 170S 1955 г.
– Васил Филипов – ГАЗ22 1965 г.
– Иван Алексиев – Трактор Дойц 1951 г.
– Клифърд Саутуел – Шевролет корвет 1980 г.
– Красимир Киров – Мерцедес 250S 1967 г.
– Веселин Тасев – Москвич 408 1969 г.
– Съби Събев – Трабант 600 1964 г.
– Калинка Василева – Форд Мустанг
– Николай Колев – Мерцедес W144 1968 г.
– Никола Желев – Мотор Триумф
– Теодор Иванов – Ява 6
– Найден Марков – авиационен двигател.
Наградата на Община град Добрич бе връчена от кмета на Добрич Йордан Йорданов на Ивайло Енчев, който участва в парада с Мерцедес А 1955 г.

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. РИБОЛОВ
  11. ГЮВЕЧ
  12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  13. България – Китай 中国保加利
  14. РЕСТОРАНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
  15. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  16. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт

  1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  2. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА