10 души загинаха и 59 бяха ранени при голяма катастрофа в Северозападна Турция. Според телевизионния канал TRT седем автомобила са се сблъскали на междуградска магистрала в провинция Сакария.

Както уточни ръководителят на турското министерство на здравеопазването Фахреттин Коджа, в резултат на инцидента са ранени 59 души, 8 от които са в тежко състояние. „В резултат на пътнотранспортно произшествие, станало тази сутрин в 04:36 (съвпадащо с московското време) на магистрала Sakarya North Marmara в района на Текелер, 10 души загинаха на място, 59 души бяха ранени, 8 от тях в тежко състояние.Ранените са откарани в болници от 30 линейки“, написа министърът в социалната мрежа X (преди Twitter).

​​​​По думите на губернатора всички загинали и ранени са граждани на републиката. „Общо 10 болници участват в Сакария и съседните региони“, каза той. Както добави Карадениз, предварително се смята, че причината за инцидента е гъста мъгла. “В момента на място продължават да работят всичките ни служби, полицията, Спешна помощ, лекари, следователи. По предварителни данни някои от загиналите и ранените са хора, които след първия сблъсък са излезли на ж.к. път и са били ударени от други коли“, каза той.

Ръководителят на турското министерство на вътрешните работи Али Ерликая също каза, че “по предварителни данни 10 граждани на републиката са убити и 59 са ранени”.

В инцидента са участвали три автобуса, камион и още три автомобила. Това се случи в гъста мъгла и преди изгрев слънце, така че видимостта беше практически нулева. Смята се, че първият инцидент е станал, когато камион се е блъснал в лек автомобил, създавайки извънредна ситуация за останалите участници. Както каза Карадениз, някои от загиналите са хора, които след първия сблъсък са навлезли на магистралата и са били ударени от други превозни средства.

Главната прокуратура на провинция Сакаря е започнала разследване на инцидента. Според министъра на правосъдието Йълмаз Тунч „за разследването са назначени трима прокурори, които действат под ръководството на заместник-главния прокурор“.

В момента пътят се разчиства от технологични течности и отломки от тела и елементи на превозни средства, участвали в инциденти. Очаква се след приключване на почистването и работа на специалисти на мястото магистралата отново да бъде отворена за движение в посока Истанбул.