Затворен за Рождество Христово остана храмът „Света Петка“ в Балчик. Очаква се вратите му да бъдат отворени за балчиклии на Йордановден, съобщи за Радио Варна отец Яков. През октомври започна вътрешен ремонт на Божия храм с пари, събрани от дарения и отпуснати от общината:

“Вътрешният ремонт е към своя край. Остават дребни довършителни детайли. Оформяме го допълнително и се надяваме, че до една седмица ще сме готови”, обясни отец Яков.

След дъждовете и ураганния вятър през ноември беше сериозно засегнат покрива на храма. За него се събират средства от дарения, като ще са необходими поне 60 хиляди лева, а оферти ще бъдат търсени от няколко фирми.

“Покривът го закърпихме и се надяваме пролетта, ако съберем средства, да сменим керемидите и ламарините,” посочи отец Яков.

Дарения продължават да се събират по банков път и на място в храма.

Сметката на храм “Св. Петка” Балчик: BG04STSA93000008123089; основание: Дарение за ремонт на храма; повече информация: 089 918 4464 (отец Яков).

“Имам обещание от един дарител, че пак ще помогне. Ние някакви средства, ако можем да извадим. През януари ще помолим за финансова помощ и общината,” каза отец Яков.

“Св. Петка Търновска” е православна църква, изградена по проект на румънския архитект Стефан Балс. Осветена е на 14 ноември 1954 година. Тя е единствената в Балчик, чието строителство е започнато от румънските власти в годините на окупацията. Довършена е по времето на социализма.  https://bnr.bg/varna