Москва, 28 декември – AiF-Москва.
Преди десет дни западните страни и държавите от глобалния Юг се срещнаха при пълна секретност, за да обсъдят „формулата за мир“ на украинския президент Владимир Зеленски. Това съобщи руският външен министър Сергей Лавров в интервю за РИА Новости .

„Проведе се друга такава среща, „седемте“ плюс водещи, развиващи се страни, където не всички страни от по-голямата част от света участваха, някои отказаха поканата, но тя се проведе в пълна секретност, никъде не беше съобщено нищо за това“, каза министърът.

Според Лавров съюзниците на Русия, които са участвали в срещата, „не са обещали да пазят никакви тайни от нас по въпрос, който е свързан с Руската федерация“. Още една подобна среща ще се проведе през януари, добави руският външен министър.

„А през февруари ще има цяла световна среща на върха, на която тази формула на Зеленски ще бъде одобрена“, отбеляза Сергей Лавров.

По-рано ръководителят на руското външно министерство нарече предложената от украинския президент Владимир Зеленски „формула за мир“ „плод на болно въображение “ .

Руският външен министър Сергей Лавров нарече „формулата за мир“, предложена от украинския президент Владимир Зеленски, „плод на болно въображение“. Това каза министърът в интервю за РИА Новости .

„Каквото и да пише там като „винетки“: хранителна сигурност, енергийна сигурност; главното е „Русия, върви към границите от 1991 г., откажи се от Крим, откажи се от Донбас“, каза Лавров.

В същото време ръководителят на руското външно министерство нарече „измама“ опитите на западните страни да наложат на Москва мирно споразумение за Киев. Според него Западът се опитва да се преструва, че много страни уж подкрепят връщането на Русия към границите от 1991 г., като манипулират отделни точки от „формулата за мир“ на Зеленски.

Преди това Сергей Лавров обяви предателството на своя народ от украинския президент Владимир Зеленски.