Тази година Рош Ашана – еврейската Нова година, ще започне на 18 срещу 19 септември. Датата се измества ежегодно, като еврейската хронология се основава на лунния календар, а началото на годината придобива права в първия ден на седмия месец Тишрей. Празниците обаче сега няма да бъдат шумни заради тоталната карантина, която се въвежда в Израел от 18 септември до 2 октомври.

В този период образователните и държавните институции няма да приемат посетители. Молитвите и срещите ще са разрешени само на открито, а ресторантите и кафенетата ще работят чрез доставки с куриер. Театрите и концертните зали ще бъдат затворени за две седмици до 16 октомври – мерки са част от Програмата за борба с коронавируса в държавата Израел, съобщава израелският информационен сайт vesty.co.il.

В 14:00 часа в петък, 18 септември, в Израел се въвежда пълна карантина, която ще продължи до 11 октомври. Предишния ден правителството одобри набор от правила, които ще бъдат в сила през първите две седмици от блокирането. В същото време министрите си запазиха правото да затягат карантинните ограничения при необходимост.

Ограничения на разстояние от местоживеенето
■ Забранено е отдалечаването от мястото на пребиваване на разстояние повече от 1000 m.
■ Престоят в дома на друго лице, дори близък роднина, е забранен (с изключение на разрешени цели, като например извършване на работа или помощ на някой в ​​нужда).
■ Изключение се допуска в следните случаи:
● отиване на работа или военна служба; закупуване на лекарства, храна, основни стоки (или услуги); придружаване на инвалид или лице с други увреждания (само едно придружаващо лице), получаване на важни социални услуги;
● участие в демонстрация, заседание на парламента, съдебни производства;
● даряване на кръводаряване;
● спортни дейности (индивидуални или в семейна група от живеещите под един покрив) – без ограничаване на разстоянието, но при условие, че не е необходимо да се стига до мястото на обучение;
● участие в погребалното шествие, посещение на ритуалния басейн (миква), разрешено е и движение за хазан и взривяване на шофара (с разрешение от министерството на религиозните служби). Молитвеното участие се урежда от отделен кодекс;
● разхождащи се домашни любимци;
● посещение на деца от родители, които не живеят заедно;
● посещение на образователни структури, които ще продължат да работят в карантина (hinuh miyuhad);
● пътуване до летище Бен Гурион (и връщане от него) с самолетен билет – не по-рано от 8 часа преди заминаване;
● напускане на жители на старчески домове или други интернати, за да посетят близки роднини (при определени условия);
● посещение на гробища за участие в паметни събития за падналите по време на войната Йом Кипур (само за роднини от първа степен).
Освен това е установено, че от 23 септември до 1 октомври е позволено да напускате къщата, за да закупите 4 ритуални предмети за молитва в Сукот (арбаат ха-миним), които се приравняват на основни предмети. В същото време е разрешено да се отварят търговски обекти за тяхната продажба.

►Ограничения при излизане от дома
■ Забранено е да бъдете в дома на друго лице (с изключение на спешна работа или помощ на човек с увреждане).
■ Забранено е да бъдете на плажа (с изключение на спортни дейности съгласно специално договорени правила, не можете да стигнете до плажа с кола).
►Публични събирания
■ Събирането на обществени места в групи с повече от 10 души в затворени пространства и 20 души в открити пространства е забранено. Не забравяйте да поддържате социална дистанция от 2 м и да носите маска.
■ Разрешени демонстрации (при спазване на правилата на Министерството на здравеопазването).
► Личен транспорт
■ В колата се допускат до трима души (освен при преместване на семейство, живеещо заедно).
►Търговска дейност, услуги, отдих
■ Пълно затваряне на ресторанти, кафенета, басейни, фитнес центрове, фризьорски салони, салони за красота, съоръжения за отдих и развлечения, хотели и други подобни предприятия.
■ Бизнесът, който не присъства на клиенти, е разрешен.
► Освободен от карантина (която ще продължи да работи)
■ Предприятия, които продават основни стоки и предоставят основни услуги: хранителни магазини, оптики, аптеки, магазини за железария, перални, телекомуникационни и компютърни сервизи.
■ Структури, чиито услуги не са достъпни за всички от разстояние (поща, банки и др.). Прочетете повече за това: Поради карантина, Israel Post променя работния си график и затваря пунктовете за вземане на колети
■ Общежития и общежития, които се използват като алтернатива на постоянното жилище (например хотели за чуждестранни работници, общежития за самотни войници и др.) Или като хотели с коронавирус.
■ Бази за професионални спортисти (с разрешение на Министерството на културата и спорта).
■ Ритуални басейни (mikvah).
Все още не е окончателно определено дали хранителните магазини, разположени в търговски центрове и пазари, могат да работят.
►Публичен транспорт
■ Ограничения за пътниците:

Градски совалков автобус – до 32 пътници.
Междуградски редовен автобус – до 30 пътници.
Съчленен автобус („акордеон“) – до 50 пътници.
Микробус – до 50% от максималното натоварване.
Пътнически влак – до 50% от броя на местата във вагона.
“Кармелит” – до 50% от броя на местата.
Автобус, поръчан за индивидуални цели – до 30 пътници.
Такси – шофьор и един пътник (с изключение на случаите, когато пътникът има нужда от придружаващо лице и членове на едно и също семейство, живеещи заедно).

Всички останали сухопътни превози – до 50% от броя на местата, посочени в лиценза за превозно средство.
■ Специални инструкции за пътниците
● Не консумирайте храна, докато пътувате, освен ако това не е медицинско необходимо.
● Забранено е закупуването на билет от шофьора. Изключение правят възрастните хора и хората с увреждания. Също така тази услуга ще остане по маршрутите в Юдея и Самария.
● Редът в транспорта ще се следи от контрольори, които ще бъдат облечени в униформата на автобусната компания. Дрехите на администратора трябва да имат етикет с неговото име.
■ Допълнителни изисквания
● В автобусите: забранено е да се заемат два реда седалки зад водача и две седалки до тях, ако няма преграда с височина поне 180 см между седалката на водача и седалките отзад.
● Стоенето на треньор не е разрешено. Можете да стоите в градски автобус, но не и до шофьора.
● В такси пътникът не седи до шофьора, освен ако мястото му не е оградено от специална преграда.
● При всички видове транспорт пътуването се извършва с отворени прозорци.
● Във влака се изисква ваучер за предварително резервирания влак (заедно с билета). Ваучерът включва идентификационен номер на пътника, станция на заминаване, станция на местоназначение, дата и час на пътуване.
►Училища и детски градини
■ Детските градини и училищата няма да работят. Изключение правят образователните институции от системата за специално образование (hinuh miyuhad – образование за деца със специални нужди), както и за трудни юноши (noar bes-sikun), които ще работят както обикновено.
►Здравна система
■ Поликлиниките ще работят, но някои от консултациите с лекари ще се провеждат по телефон или видео. Болниците също ще продължат да работят както обикновено (възможно е в бъдеще да има промени в работата на болниците).
► „Червени“ градове
■ Допълнителни ограничения ще важат за градовете, които са в “червения” списък. Сред тях: Ofakim, Or Akiva, Elad, Ariel, Ashdod, Ashkelon, Beer Sheva, Beit Shean, Beit Shemesh, Beitar Ilit, Bnei Brak, Hadera, Holon, Yavne, Kiryat Malachi, Kiryat Shmona, Rishon LeZion, Rehovot, Sderot, Gedera, Zichron Yaakov, Yeruham, Kiryat Ekron, както и редица квартали в Йерусалим (точният списък е публикуван на уебсайта на Министерството на здравеопазването). Списъкът с допълнителни ограничения не е посочен.
►Глоби
Правителството одобри и списък с глоби за нарушаване на общата карантина – те ще варират от 500 до 5000 шекела.