С панихида Добрич отдаде почит към жертвите на комунистическия режим

0
140

С панихида пред Паметният кръст на репресираните от комунистическия режим в Добрич отбелязаха Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Поклонението бе организирано от общинските съветници от коалиция ГЕРБ-СДС. На панихидата присъстваха и общински съветници от “Продължаваме промяната – Демократична България”, и граждани на Добрич. Възпоменанието бе отслужено от отец Велико Великов.

“Трябва добре да осъзнаем, че трябва да служим на Бога, на отечеството и на народа си, а не на тази или онази идеология. Защото иначе настпъва разделение и падение. Виждаме до какви кървави погроми ни е довело това”, каза отец Велико.

Председателят на Общински съвет – Добрич Красимир Николов каза пред медиите, че ще внесе предложение здравите плочки при започването на ремонта в централна градска част да бъдат използвани за облагородяването на района около паметните места.

За облагородяване на местността се обявиха и общинските съветници от “Продължаваме промяната – Демократична България”. Тяхното искане е да бъде изграден подход със стълби откъм улица “Батовска” към паметника.

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС Дочка Димитрова разказа, че Паметният кръст на репресираните от комунистическия режим в парковото пространство към Mемориален комплекс “Хан Аспарух” в Добрич е издигнат през 1993 г. по инициатива на Земеделски народен съюз и СДС. Той се намира на мястото, където са погребани 18 добричлии, осъдени на смърт от Народния съд. “Целият интелектуален елит на България е бил унищожен от комунистическия режим през 1945 година. Трябва да помним тази дата, за да не се повтаря повече това, което се е случило тогава”, каза още Димитрова.

Делото в Добрич се води от 21 февруари до 7 март, когато са произнесени присъдите. Смъртните присъди са изпълнени на 8 март 1945 година. Осъдени на смърт са 18 души. Изпълнени са 12 смъртни присъди, тъй като шестима души са били убити преди това и само са добавени в протокола.

БТА