Новата ваксина беше наречена “ЭпиВакКорона” и тя е коренно различна от предшестващата я.

На 14 октомври 2020 г. в Русия е регистрирана втората ваксина срещу коронавирус, заяви руският президент Владимир Путин на среща с членове на правителството.

“Бих искал да започна с приятната информация, че новосибирският център “Вектор” [Държавен научен център по вирусология и биотехнологии] регистрира днес втората руска ваксина срещу коронавирус “ЭпиВакКорона”, каза Путин.

Вицепремиерът Татяна Голикова поясни, че ваксината е различна от първата – “Спутник-V”, регистрирана през август 2020 година. За създаването на първата ваксина учените от Руския национален изследователски център по епидемиология и микробиология “Н. Ф. Гамалея” са използвали вирус-носител – той доставя в организма на човека генетична информация за коронавируса и предизвиква имунен отговор. Такава ваксина се нарича векторна.

“ЭпиВакКорона” не е от вирус-носител, а от изкуствено съединени къси фрагменти от вирусни протеини-пептиди – чрез тях “имунната система се учи и допълнително разпознава и неутрализира вируса”, обясни Голикова. Именно такива ваксини същият център произвежда и за борбата с ебола.

Преди регистрацията ваксината премина през две фази на клинични изследвания, поясни генералният директор на “Вектор” Ринат Максютов. В първото изследване участвали 14 доброволци, които знаели какъв препрат ще им бъда инжектиран. Във втория етап взели участие 86 души. 43 доброволци получили ваксината “ЭпиВакКорона”, а 43 други участници – плацебо.

“Здравето на всички участници в изследването е добро. Двама от тях показаха краткотрайна лека болка на мястото на инжектиране един ден след ваксинацията. Реакцията беше очаквана, тъй като в състава на ваксината влиза алуминиев хидроксид”, каза Максютов относно допълнителните изследвания на ваксината.

Първите 60 000 дози от новата ваксина ще бъдат пуснати в близко бъдеще, след което “Вектор” ще започне да провежда клинични изследвания в различни региони в Русия – общо 40 000 доброволци ще вземат участие в опитите, включително 150 души над 60 години, които влизат в рисковата група.

Ваксината трябва да влезе в продажба от 1 януари 2021 г., според сайта с данни на държавния регистър на лекарствата.

Междувременно 13 000 доброволци взеха участие в изследването на първата ваксина “Спутник-V”, каза Голикова.

Освен това в първата фаза на изпитания е третата руска ваксина, която е създадена в Центъра за изследване и разработка на имунобиологични препарати “Чумаков” при Руската академия на науките. Според генералния директор на научния център Айдар Ишмухаметов неговата ваксина потенциално може да даде имунитет от Covid-19 в продължение на десетилетия.

Междувременно Роспотребнадзор стартира проект за откриване на COVID с помощта на кучета!

Внимание! Всяко пълно или частично копиране на материали на Russia Beyond без писмено разрешение и директен линк към оригиналната публикация на Russia Beyond, включително от други електронни ресурси, ще се смята за грубо нарушение на Закона за защита на интелектуалната собственост на Руската федерация. Russia Beyond и медийният холдинг RT си запазват правото да реагират на подобни нарушения в различни държави, включително по съдебен ред.

https://bg.rbth.com/

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

 

 

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. РИБОЛОВ
  11. ГЮВЕЧ
  12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  13. България – Китай 中国保加利
  14. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  15. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт

Kindly Myers
  1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  2. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА