Камарата на представителите, ръководена от републиканците, избра представителя Майк Джонсън за нов говорител на Камарата в сряда – голяма промяна в ръководството, която идва три седмици след историческото сваляне на Кевин Маккарти . Джонсън, ярък поддръжник на бившия президент Доналд Тръмп и ключова фигура в Конгреса в неуспешните опити за отмяна на изборите през 2020 г., сега ще поеме юздите на силно разделеното републиканско мнозинство в Камарата на представителите и е изправен пред надвисналата заплаха от затваряне на правителството следващия месец.

Издигането на Джонсън слага край на парализата, в която Камарата беше заклещена, след като Маккарти беше изгонен от твърдолинейните консерватори – безпрецедентен ход, който хвърли камарата в неизследвана територия. Републиканците се опитаха и не успяха три отделни пъти да се обединят зад нов кандидат за говорител, преди в крайна сметка да се обединят около Джонсън, консервативен депутат, който досега имаше относително нисък авторитет на националната сцена. В забележителна демонстрация на единство след седмици на ожесточени вътрешни борби на Републиканската партия, републиканецът от Луизиана беше избран с 220 гласа и без републиканци да дезертират.

Новият говорител сега ще се сблъска с редица неотложни проблеми. Правителственото финансиране изтича на 17 ноември и Камарата на представителите, контролирана от Републиканската партия, ще трябва да работи с ръководения от Демократическата партия Сенат, за да предотврати спирането, като постави на Джонсън ранен тест за лидерство. Законодателите също трябва да решат дали да изпратят допълнителна помощ на Украйна, докато тя води война срещу руската агресия, както и помощ на Израел във войната му срещу Хамас. Има широка двупартийна подкрепа за помощта за Израел, но много републиканци в Камарата на представителите се противопоставят на изпращането на допълнителна помощ за Украйна.

Часове след избора на председател Камарата на представителите прие резолюция в подкрепа на Израел във войната му срещу Хамас. Мярката беше приета с преобладаваща двупартийна подкрепа с 412 срещу 10 гласа.

Джонсън, току-що след победата си в Камарата, каза, че ще следва „агресивен график“ през следващите седмици и намекна за хаоса, който парализира Камарата и отвлече вниманието от дневния ред на Републиканската партия.

„Ще видите агресивен график през следващите дни и седмици. Ще видите, че Конгресът работи толкова усърдно, колкото някога е работил, и ние ще дадем резултат за американския народ“, каза той.

„Минахме през малко страдание. Преминахме през малко изграждане на характера и знаете какво произведе повече сила, повече постоянство и много надежда и това е, което ще дадем на американския народ,” каза той.

Джонсън беше избран за първи път в Камарата през 2016 г. и преди това е бил заместник-председател на Републиканската конференция на Камарата. Съюзник на Тръмп, той подкрепи възражения срещу резултатите от Избирателната колегия, когато Конгресът се събра, за да удостовери президентската победа на Джо Байдън на 6 януари 2021 г. – денят, в който про-Тръмп тълпа нахлу в Капитолия, опитвайки се да отмени резултатите от изборите. Той също така лобира сред републиканците в Камарата на представителите да подкрепят съдебно дело в Тексас за отмяна на изборите. Репортер беше силно освиркван от членовете на Републиканската партия в Камарата на представителите, че попита Джонсън, след като той стана номиниран за говорител, дали стои зад решението си да подкрепи отмяната на изборите.

Нов говорител поема следващите седмици на хаос
Борбата за чукчето на оратора отвори нови разриви сред републиканците в Камарата на представителите и задълбочи старите. Републиканците се обединиха около Джонсън в демонстрация на единство, но остава да се види колко дълго ще продължи това.

Джонсън си осигури номинацията за председателския пост във вторник късно вечерта в гласуване, което сложи край на хаотичен ден, който започна с избора на републиканците за последния кандидат от Минесота Том Емър , но той отпадна часове по-късно, след като срещна силна съпротива от десния фланг на конференцията и укор от Тръмп. След като спечели партийната номинация, Емер се сблъска с бърза опозиция от десния фланг на своята конференция, както и с порицание от Тръмп. В публикация в Truth Social Тръмп нарече Емер „глобалист RINO“ и каза, че гласуването за него „би било трагична грешка“.

Емер беше третият републиканец, спечелил номинацията за републиканската партия, само за да напусне надпреварата, след като не успя да събере необходимите гласове, за да спечели чукчето, след представителите Джим Джордан от Охайо и Стив Скализ също от Луизиана.

Джордан, който е известен като съюзник на Тръмп и яростен консервативен агитатор, пренесе битката си за председателското място в Камарата на представителите в опит да включи членовете в протокола – но не успя да си осигури чукчето в три отделни кръга на гласуване, в които той загуби повече подкрепа с всяко гласуване.

Някои републиканци, които се противопоставиха на Йордания, осъдиха това, което описаха като кампания за натиск срещу тях от съюзници на републиканеца от Охайо. А няколко републиканци, които се противопоставиха на кандидатурата на Йордания за председател, казаха, че са получили гневни обаждания, заплашителни съобщения и дори смъртни заплахи, откакто са гласували. Джордан осъди заплахите.

Въпреки че срещаше твърда съпротива, Джордан многократно се заричаше да продължи битката си. Но след третото му неуспешно гласуване, конференцията на Републиканската партия в Камарата гласува вътрешно, за да го изгони от надпреварата при драматичен обрат на събитията. Неуспехът на Джордан да спечели чукчето подчерта границите на влиянието на Тръмп в надпреварата за оратора, след като бившият президент подкрепи Джордан.

Тъй като републиканците не успяха да се обединят около последователни кандидати, разочарованието и напрежението в рамките на конференцията се засилиха и често излизаха в публичното пространство, тъй като членовете оплакваха безизходицата и се съмняваха дали някой може да осигури достатъчно подкрепа, за да спечели чукчето предвид тясното мнозинство на Републиканската партия.

Джонсън се появява като нов лидер на Републиканската партия

Джонсън има опит като убеден консервативен републиканец и пламенен поддръжник на Тръмп.

След като изборите бяха свикани в полза на Джо Байдън на 7 ноември 2020 г., Джонсън публикува в X , тогава известен като Twitter, „Току-що се обадих на президента Тръмп, за да кажа това: „Бъдете силни и продължавайте да се борите, сър! Нацията зависи от вашата решителност. Трябва да изчерпим всяко налично правно средство за защита, за да възстановим доверието на американците в честността на нашата избирателна система.“

Джонсън служи в съдебния комитет и комитета по въоръжените сили. Той е и бивш председател на Републиканската комисия по изследване.

Както KFILE на CNN съобщи, Джонсън има история на груб анти-гей език от времето си като адвокат на социално консервативна правна група в средата на 2000-те години.

В редакционни статии, публикувани в неговия местен вестник The Times в Шривпорт, Луизиана, Джонсън нарече хомосексуалността „по своята същност неестествен“ и „опасен начин на живот“, който ще доведе до легализирана педофилия и вероятно дори ще унищожи „цялата демократична система“.

В друга редакционна статия той пише: „Вашата раса, вяра и пол са това, което сте, докато хомосексуалността и кръстосаното обличане са неща, които правите. Това е свободна страна, но ние не даваме специални защити за странните избори на всеки човек.

По това време Джонсън е бил адвокат и говорител на Alliance Defense Fund, известен днес като Alliance Defending Freedom, където също е автор на опозицията си срещу решението на Върховния съд по делото Lawrence v. Texas – което отменя държавните закони, които криминализират хомосексуалната дейност между възрастни по взаимно съгласие .

През 2022 г. Джонсън представи и законопроект , който някои описаха като национална версия на това, което критиците нарекоха законопроекта на Флорида „Не казвай гей“ .