Няколко от хората, участвали в нападението, убило президента на Хаити Жовенел Моиз, преди това са били информатори на американските правоприлагащи органи. Това съобщи Си Ен Ен.

Според негови източници следователите са стигнали до такива заключения, установявайки обстоятелствата около инцидента. Материалът съдържа изявление на Американската администрация за борба с наркотиците, което потвърждава, че един от заподозрените периодично е бил”поверителен източник” на информация.

В изявлението се пояснява, че след убийството на Мойзе този информатор се е свързал с персонала на отдела. Те го призовали да се предаде на местните власти, а също така уведомили служители в Хаити за тези контакти. Отделът поясни, че посоченият информатор, както и друг заподозрян, в крайна сметка са се предали на хаитянските власти.

Източници на телевизионния канал твърдят, че сред заподозрените има лица, които преди това са били информатори на Федералното бюро за разследване на САЩ.

Служителите на ФБР отказаха коментар. Те само заявиха, че използват “законни източници за събиране на разузнавателна информация” в своите разследвания.

В доклада се казва, че някои от нападателите са “колумбийски наемници, наети чрез базираната във Флорида компания за сигурност”. Твърди се, че операцията е координирана от Кристиан Емануел Санон, който е задържан в Хаити.

Той първоначално е уведомил наемниците, че трябва да го пазят. Както се отбелязва в публикацията, има все повече и повече информация, показваща, че атаката срещу Мойз е могла да бъде частично подготвена в САЩ.

Моиз беше смъртоносно ранен при нападение на резиденцията си на 7 юли. След това Министерският съвет въведе военно положение в републиката за 15 дни.

https://news.bg/