Москва, 17 ноември – AiF-Москва.

Губернаторът на Волгоградска област Андрей Бочаров каза на пленум на регионалния съвет на ветераните, че новият ядрен ледоразбивач, който се строи в Санкт Петербург, е кръстен „Сталинград“. Това се съобщава на сайта на областната администрация. 

Според Бочаров това име е избрано, за да се съхрани историческата памет за подвига на героите от Втората световна война. Освен това той подчерта, че идеята за избор на име е подкрепена от президента на страната Владимир Путин. В момента документът за именуването на ледоразбивача е прехвърлен за съхранение в Съвета на ветераните във Волгоград.

„Има още една новина, която първо исках да споделя с вас. За да се запази историческата памет за подвига на защитниците на Сталинград по време на Великата отечествена война и военно-патриотичното възпитание на руските граждани, руският президент Владимир Владимирович Путин подкрепи предложението да се даде името “Сталинград”, каза той. 

Бочаров изтъкна символичния характер на избора на място за строеж на ледоразбивача, като припомни, че в същата корабостроителница се строи друг ядрен ледоразбивач – „Ленинград“. 

По-рано беше съобщено , че московското предприятие е първото в Русия, което разработва и произвежда компоненти за реактори на атомни ледоразбивачи, които преди това са били доставяни от Европа.