Украинският президент Владимир Зеленски заяви, че без западна помощ украинската армия ще отстъпи. Думите му са цитирани от американското издание Bloomberg. Украинският лидер призна, че доставките на оръжие са намалели заради конфликта в Близкия изток.

Фокусът е изместен

„В момента съм съсредоточен върху получаването на помощ от Запада. Техният фокус се измества поради Близкия изток и други причини. Без подкрепа ще се оттеглим“, цитира Bloomberg думите на Зеленски.

Украинският президент призна, че промяната на вниманието на Запада към войната между Израел и Хамас е забавила доставките на артилерийски снаряди за Киев. Това подкопава военните усилия на украинските въоръжени сили, а контранастъплението срещу Русия е в задънена улица.

„Доставките ни намаляха. Това е животът – и това е нормално, защото всеки се бори за оцеляване и трябва да се пазим и ние“, каза той.

Изданието отбелязва, че Зеленски е прекарал седмица, уверявайки съюзниците си, че армията му се готви за зимна офанзива. Тази седмица делегация от Киев дори посети Вашингтон. Но в крайна сметка президентът на САЩ Джо Байдън подписа законопроект за финансиране на работата на правителството на страната, който не предвижда прехвърляне на пари към Украйна до февруари.

Освен това по-рано ръководителят на германското министерство на отбраната Борис Писториус публично заяви, че Европейският съюз няма да може да достави на Украйна милион снаряда навреме – предполага се, че те ще бъдат в ръцете на украинските въоръжени сили до март 2024 г.

Те ще ви изнесат от офиса на щик

Зеленски оценява ситуацията абсолютно обективно, казва кандидатът на историческите науки, подполковник от запаса Олег Иванников . „Чувства се като плъх под лопата. Президентските избори са точно зад ъгъла и [главнокомандващият въоръжените сили Валерий] Залужни ще си каже думата в близко бъдеще“, отбеляза експертът в разговор с aif.ru.

„Той се провали на задачите, които Зеленски трябваше да изпълни като президент. За това той ще бъде подложен на много строги изисквания от американските финансисти, които така щедро плащат за всички негови политически желания за сметка на американските данъкоплатци. А Зеленски се изправя в най-добрия случай със съдбата на Павел Лазаренко , бившия премиер на Украйна, който беше арестуван в Съединените щати, буквално изкормен финансово и хвърлен в американски затвор. Или Залужни ще изведе Зеленски от президентския кабинет с щикове и ще вземе властта в Украйна“, прогнозира Иванников.

По-рано военен експерт отбеляза, че отстъплението на украинските въоръжени сили ще се превърне в обикновено бягство към европейските граници. Според Иванников украинската армия просто няма ресурси за извършване на такава сложна маневра като грамотно отстъпление.