Григор Димитров започна с впечатляваща победа 2024 година. Българинът направи обрат и победи Анди Мъри в първия кръг на турнира от сериите ATP 250 в Бризбейн. Димитров се наложи с 4:6, 7:5, 6:2 за 2 часа и 27 минути игра.

Григор е последният носител на титлата в Бризбейн. Спечели я през 2017 година, след което надпреварата изпадна от календара на АТП за няколко сезона. Бившият №1 в света Анди Мъри два пъти е печелил титлата в Бризбейн (2012 и 2013 г.).

Гришо е поставен под №2 в схемата и във втория кръг ще играе срещу германеца Даниел Алтмайер или Ли Ту от Австралия.

Това беше 13-ти мач между Димитров и Мъри. 36-годишният британец води с 8:5 успеха. Мъри в момента е на 42-ото място в световната ранглиста.

Турнирът в Бризбейн е генерална репетиция за предстоящия Australian Open (14-28 януари).

АНДИ МЪРИ – ГРИГОР ДИМИТРОВ 6:4, 5:7, 2:6

ПЪРВИ СЕТ
Мачът започна с дълго разиграване, спечелено от Мъри. Григор показа отлична игра на собствен сервис и взе гейма си след една загубена точка.

В третия бившият номер 1 поведе с 40:0, но Григор успя да се закачи в резултата и имаше шанс да стигне до равенство, но допусна грешка от форхенд при 40:30.

Вторият сервис гейм на българският тенисист отново премина без трудности, като той не загуби точка. Доминацията на сервиращите продължи и Мъри направи резултата 3:2.

Последва нов гейм на нула за Григор, който се отчете с магическо изпълнение в близост до мрежата. Седмият гейм започна с точка за българина, но Мъри спечели следващите четири, за да спечели подаването си.

Българинът продължи с изключителното си представяне на сервис и отново изравни – 4:4. Григор се опита да постави британецът под напрежение на негово подаване и стигна до 30 равни, но Мъри все пак успя да вземе сервиса си без особени проблеми.

При 5:4 българският тенисист сервираше за оставане в сета. Той обаче допусна много непредизвикани грешки и Мъри успя да го пробие, още с първата си точка за пробив.

ВТОРИ СЕТ 
Мъри поведе, а Григор успя бързо да изравни. Британецът продължи с добрата си игра и направи резултата 2:1. Последваха два гейма, в които сервиращите не загубиха точка.

Димитров изигра хубав гейм, за да стигне до 3:3, но Мъри продължи със силното си представяне на сервис. Последва лесен гейм за Григор. В деветия гейм Гришо стигна до първата си точка в мача, която обаче бе спасена от Мъри с ас. След няколко равенства Димитров достигна до още една точка за пробив, която този път реализира.

В гейма, в който сервираше за частта, Григор допусна много грешки и позволи на Мъри да направи рибрейк. Българинът обаче отново повиши нивото си и поведе с 6:5.

Гришо отново имаше проблеми със затварянето на сета, като трябваше да спасява точки за пробив. Той на два пъти скъса и кордажа на ракетата си, но въпреки това Григор все пак успя да спечели частта и да изпрати срещата в решителна трета част.

TРЕТИ СЕТ
Българинът стартира ударно – направи трети пореден пробив, като този път Мъри дори не успя да вземе точка при своето сервиране. Григор взе светкавично своето подаване, а след това доста бързо и четвърто поредно подаване на шотландеца, за да увеличи преднината си на 3:0. Много по-свежият българин взе следващото си подаване и резултатът набъбна на 4:0.

Анди Мъри все пак спря пробивите на българина, като заслужено взе своето подаване – 1:4. Шотландецът намали до 2:5, но след това Димитров с хладнокръвна игра стигна до победата, класирайки се за втория кръг.  https://blitz.bg/