• Вътрешният министър на страната Джералд Дарманин съобщи, че са задържани над 380 души.

ПАРИЖ, 1 януари. /ТАСС/. Вандали изгориха 745 автомобила във Франция в новогодишната нощ, а броят на задържаните при различни инциденти надхвърли 380 души. Това съобщи френският вътрешен министър Жералд Дарманен.

„Тази година бяха изгорени общо 745 автомобила“, каза той на пресконференция, излъчена по телевизионния канал CNews . Министърът каза, че това е с 10% по-малко от година по-рано, въпреки че според отчета на МВР към 1 януари 2023 г. тогава в новогодишната нощ са изгорели едва 690 коли.

Шефът на МВР отбеляза, че като цяло тази нощ е била по-спокойна от 2022 г. По време на потушаването на размириците бяха ранени около 40 служители на реда, което е с 40% по-малко от година по-рано. В повечето случаи става въпрос за леки наранявания, получени в резултат на стрелба по служители на реда с използване на пиротехника. Той подчерта, че намаляването на ранените и мащабите на безредиците е постигнато, наред с другото, чрез засилен контрол по границите и конфискация на незаконна пиротехника.

“В цялата страна задържаните са 381. Това е с 10% по-малко от миналата година. Тоест тази нощ може да се определи като относително спокойна”, каза министърът.