Стартира проект за интегриран градски транспорт на Добрич

0
834

На 28.02.2020 г. с Решение на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ е одобрен за изпълнение проект „Развитие на интегрирана система на градския транспорт на Добрич“ на стойност 8 138 546,72 лв., от които 327 256,12 лв. са собствено финансиране. Срокът за изпълнението на проекта е 30 месеца и започва да тече след подписването на административния договор за безвъзмездна финансова помощ, което е насрочено за 9.03.2020 г.
Проектът включва следните дейности: Внедряване на интелигентна система за управление на трафика, която ще променя циклите на 21 светофарни кръстовища с оглед натовареността им с автомобили; подмяна на светофарните секции с нови енегроспестяващи; изграждане на система за управление на Обществения транспорт- осигуряване спазване на разписанията; изграждане на контролен център за управление. Ще бъдат поставени електронни информационни табла на 30 ремонтирани спирки.
За постигане на интегрираност на системата за обществен транспорт в проекта е заложена цялостна реконструкция на бул. «Добричка епопея» с подобект мостово съоръжение с обособяване на самостоятелни велоалеи и тротоари. Срокът за изпълнение на строителните дейности е 12 месеца.
Предвидено е и модернизиране на подвижния състав на градския транспорт, чрез закупуване на нов подвижен състав-4 електробуса, зарядни станции и маслен трансформатор за обслужване на линии 124, 201, 233.