• Необикновеното явление се случва в Китай от 4 ноември 2022 г.

Стадо овце в Китай се върти в кръг вече повече от две седмици и изглежда никой не знае защо. Странното поведение е заснето от камери за видеонаблюдение във ферма за овце в северен Китай.

Във видео, публикувано от китайския държавен информационен бюлетин People’s Daily, могат да се видят десетки овце, които се разхождат в кръг по посока на часовниковата стрелка, докато други животни гледат извън кръга. Съобщава се, че овцете изглеждат напълно здрави. Не е ясно дали животните спират да ядат и пият или дали други заемат мястото им в кръга, когато това се случи.

Собственикът на фермата за овце, която се представя като г-жа Мяо, казва пред репортери, че странното зрелище е започнало на 4 ноември с шепа овце, но десетки други са се присъединили през следващите дни. Интересното е, че въпреки че фермата се състои от 34 кошари, само овцете от 13-я обор се държат странно.

След публикуване на видеото се появяват няколко теории за странното движение. Най-популярната теория е, че овцете са заразени с бактерия, която причинява състояние, известно като листериоза, наричано също кръгова болест. Първоначално засегнатите животни страдат от анорексия, депресия и дезориентация. Те могат да се крият в ъглите, да се облягат на неподвижни предмети или да кръжат към засегнатата страна.

Но тази теория вече е оспорена, тъй като засегнатите от листериоза овце и кози обикновено умират в рамките на 14 до 48 часа след първите симптоми. Овцете във видеото правят това в продължение на 12 последователни дни и изглеждат напълно здрави.

Въпреки че това поведение се счита за необичайно, то не е нечувано. Подобна ситуация се случва през 2108 г., когато сто елена на Колския полуостров в Русия се разхождат в кръг без видима причина. https://lupa.bg/