СРЕЩА С НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ГАЙДАРИ НА БЪЛГАРИЯ

0
1307

Преди Деня на независимостта в  училището по изкуства „Св. Кл. Охридски“ в Добрич се проведе неформална среща с най-големите гайдари на България.
Родопският гайдар Петър Янев (гайдарят на великата Валя Балканска) отправи професионално послание към училищната гайдарска група и присъстващите ученици от музикални паралелки : „Солфежът е основното, най-правилно нещо, за да можеш да се развиваш като музикант“.

Участие в срещата взе и Теодора Игнатова – Почетен консул на Република България в Демократична Република Конго и президент на международната фондация “Тouch Happiness Foundation” в България и в Демократична Република Конго.

Д-р Иван Георгиев  – преподавател в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, също гостува на училището по изкуства и отправи чистосърдечен призив към присъстващите: „Не може да изградиш музикант като завършеност – без да знае солфежа.“

Гайдарската група (с представители от II до XII клас) към СУ „Св. Климент Охридски“ с ръководител Димитър Димитров и подкрепящ инструмент тъпан – Дончо Симеонов посрещна гостите подобаващо – с гайдарско изпълнение на варненски танц.

Гостите бяха възхитени от представянето на учениците, които показаха изкусно майсторство, което са развивали дори и по време на обучението в електронна среда.

Разбира се и майсторите на гайдата Петър Янев (родопска каба гайда) и д-р Иван Георгиев-Балки (джура гайда) изсвириха по един професионален музикален поздрав към своите домакини.

Тримата гости заедно са създатели на родолюбивото Школо по гайда и народознание в София, което е към частно училище.