СПОРТИСТ (ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО) ЗАГУБИ ОТ ДУНАВ В РУСЕ

След четири изиграни мача Дунав (Русе) продължава с пълен точков актив в Североизточната трета лига. В среща от петия кръг на първенството тимът от крайдунавския град се наложи с 5:2 над Спортист (Генерал Тошево). Не беше изминал и четвърт час, когато футболист на домакините беше фаулиран, съдията отсъди дузпа и Йордан Димитров откри резултата – 1:0, информира sportal.bg. Десетина минути по-късно Кристиян Георгиев възстанови равенството с шут от 22-23 метра. „Дроконите“ взеха добър аванс малко преди почивката. Първо, в 42-ата минута Преслав Петков завърши с гол комбинация със съотборник. Секунди преди края пък Димитър Тодоров даде пас на Йордан Димитров и той покачи на 3:1.

Именно съавторът отбеляза четвъртото попадение в началните секунди на втората част. В 63-ата минута русенският вратар изби топката, но при добавката на Росен Николов стана 4:2. Мирослав Георгиев постави точка на спора, след като вкара дузпа, отсъдена за нарушение срещу него в 83-ата минута. Нападателите на Спортист пък два пъти излязоха очи в очи с Цветелин Енчев, но така и не го преодоляха.

КРИСТИАНО РОНАЛДО СЕ ЗАВЪРНА С ГРЪМ И ТРЯСЪК И ИЗВЕДЕ МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД НА ВЪРХА

Манчестър Юнайтед излезе на върха във временното класиране на Премиър лийг, след като разби с 4:1 Нюкасъл в запомнящ се мач на “Олд Трафорд”, който отбеляза голямото завръщане на клубната легенда Кристиано Роналдо. Португалецът оправда големите очаквания, отбелязвайки първите два гола за “червените дяволи”. Хавиер Манкийо даде известна надежда на “свраките”, когато се разписа между двете попадения на CR7. До края обаче тимът на Оле Гунар Солскяер не остави съмнения, че заслужава успеха, след като Бруно Фернандеш и Джеси Лингард добавиха още два гола за домакините.

Кристиано, който не бе играл за Юнайтед от финала в Шампионската лига през 2009 година, започна като титуляр, поставен на върха на атаката. Последният му мач във Висшата лига с екипа на “червените дяволи” бе срещу Арсенал през май същата година. Това означава, че CR7 поставя нов рекорд за най-голяма времева дистанция между два мача на футболист в Премиър лийг. Точно 12 години и 118 дни делят споменатия двубой с Арсенал от сегашното домакинство на Нюкасъл.

В предишния си период в клуба Роналдо отбеляза 118 гола в 292 мача.

Юнайтед очаквано започна много агресивно. В четвъртата минута Бруно Фернандеш опита извеждащо подаване към Роналдо в наказателното поле. CR7 опита да овладее топката с докосване с глава, но кълбото му избяга. Португалецът продължи да бъде активен и да опитва да стреля от всяка позиция. В десетата минута той демонстрира техниката си и нахлу на скорост в наказателното поле. Ъгълът стана неудобен и този път ударът му се оплете във външната страна на мрежата. Нюкасъл се защитаваше добре цяло полувреме, но всичко се срина в добавеното време, когато Уудман реагира много лошо при удар на Грийнууд, а Кристиано Роналдо бе пласиран най-добре и прати топката в опразнената врата за 1:0.

Нюкасъл изравни сравнително бързо. В 56-ата минута “свраките” се възползваха от грешка на Магуайър и организираха страхотна контраатака. Алмирон отне топката от капитана на домакините, който се бе изнесъл след централната зона, след което напредна на скорост и намери Сен-Максимен пред наказателното поле. Французинът пусна към Манкийо, който стреля много добре в далечния ъгъл.  В Само шест минути след това обаче Кристиано Роналдо отново изведе Юнайтед напред. Португалецът демонстрира страхотна скорост при една контра на домакините, благодарение на което отново се озова на удобна позиция. Люк Шоу му пусна страхотен пас отляво, а CR стреля плътно по земя. Уудман отново се намеси лошо и позволи на топката да премине между краката му – 2:1. Десет минути преди края Бруно Фернандеш сложи точка на спора със страхотен изстрел от около 22 метра. В добавеното време и Джеси Лингард се разписа. “Червените дяволи” разиграха добре пред границата на наказателното поле, като Ван де Беек, Марсиал и Погба размениха пасове. Последният пусна към Лингард, който стреля по чудесен начин покрай Уудман за крайното 4:1.

БАЙЕРН РАЗВИНТИ ЛАЙПЦИГ В ДЕРБИТО НА БУНДЕСЛИГАТА

Байерн(Мюнхен) изигра отличен мач и срази РБ (Лайпциг) с 4:1 като гост в сблъсък между двата най-силни тима в Бундеслигата през миналия сезон. Това е трета поредна победа за шампионите, докато за съперника поражението е трето в тези четири кръга досега. Младият германски национал Джамал Мусиала се появи като смяна и впечатли с гол за 2:0 в 47-ата минута и асистенция към Льорой Сане за 3:0 в 54-ата минута. Роберт Левандовски беше открил резултата от дузпа в 12-ата минута. Хубаво попадение на Конрад Лаймер в 57-ата като че ли върна шансовете на “червените бикове”, но те не успяха да сторят нищо повече. В добавеното време Ерик Максим Чупо-Мотинг оформи крайното 4:1.

Мачът беше специален за новия треньор на баварците Юлиан Нагелсман, който до миналата кампания водеше Лайпциг. В състава му бяха и двамата футболисти, дошли с него оттам – Дайо Упамекано и Марсел Забитцер.

Мачът започна с отворена игра и от двата тима, но гостите бързо стигнаха до аванс. В 12-ата минута Левандовски реализира наказателен удар за игра с ръка на Кевин Кампъл. Лайпциг не се смути от гола и се стараеше да притиска съперника. Грешникът при дузпата Кампъл отправи първия опасен шут към Мануел Нойер в 21-ата минута, но капитанът на баварците отрази. В 45-ата пък Нойер едва “извади” коварен шут на Олмо. За няколко минути в края на полувремето Байерн играеше с човек по-малко заради травма на Гнабри. Все пак Джамал Мусиала влезе на негово място.

Точно Мусиала нанесе втория удар по домакините. Младият национал на Германия вкара за 2:0 само две минути след паузата. Трети гол за Байерн почти падна веднага след това – в 49-ата, но Левандовски шутира над гредата. След още две минути пък “червените бикове” помислиха, че са върнали едното попадение, след като Андре Силва беше изведен сам срещу Нойер и изпрати топката в мрежата. Имаше обаче вдигнат флаг на страничния арбитър, а и ВАР изчисли, че засада наистина е имало. В 54-ата дойде отлична контраатака на шампионите, при която Мусиала асистира на празна врата на Сане за 3:0. Скоро обаче Лайпциг отговори с гол, дело на Лаймер след далечен удар и неубедителна намеса на Нойер. Това се оказа единственото попадение за домакините, защото до края на терена се появиха куп резерви и играта им така и не потръгна. В последните секунди Чупо-Мотинг направи 4:1 за Байерн.

Днес мюнхенци посрещат Барселона в Шампионската лига, а утре Лайпциг гостува на Манчестър Сити.

ПЬОТР НЕСТЕРОВ Е ВТОРИ НА ДВОЙКИ НА US OPEN

Пьотр Нестеров постигна нов голям успех за българския тенис. Той завърши на второ място по двойки в юношеския турнир на Откритото първенство на САЩ в Ню Йорк. Във финалната среща Нестеров и партньорът му Вячеслав Биелински от Украйна отстъпиха драматично с 3:6, 7:5, 1:10 на Макс Вестфал от Франция и Колеман Вонг от Хонг Конг. Българинът и украинецът изостанаха с 2:5 в първия сет и го загубиха с 3:6. Драмата във втората част започна след 4:4. Нестеров и Биелински стигнаха първи до пробив за 5:4, но веднага допуснаха ребрейк за 5:5. Нестеров и Биелински отново пробиха и поведоха с 6:5. Този път те успяха да затворят сета в своя полза и така се стигна до шампионски тайбрек. За съжаление, в него Вестфал и Вонг победиха с 10:1 точки.

Припомняме, че Нестеров стигна до четвъртфиналите в турнира на сингъл. Това е пореден страхотен успех за 18-годишната ни тенис надежда. Преди два месеца Нестеров стана вицешампион при юношите на Европейското лично първенство до 18 г. в Клостерс (Швейцария).

През 2018 г. Пьотр пък беше избран за тенисист номер едно на Европа до 16 г. Нестеров е състезател на ТК „Черно море Елит” (Варна) с личен треньор Кристиян Илиев. bgtennis.bg

ВЪЛШЕБНАТА ЕМА РАДУКАНУ ТРИУМФИРА ЗА ИСТОРИЯТА

Изумителната приказка на Ема Радукану стигна своя “хепиенд”, след като 18-годишната британка срази с 6:4, 6:3 за близо 2 часа 19-годишната канадка Лейла Фернандес и триумфира по исторически начин на US Open 2021. За последно толкова млади финалистки в “Шлема” гледахме през 1999 година, когато 17-годишната Серина Уилямс спечели първата от шестте си титли в Ню Йорк срещу 18-годишната Мартина Хингис. Радукану пък изравни още едно знаменито постижение на Серина, тъй като стана първата след нея шампионка в US Open без загубен сет – преди това, през 2014-а, по-малката от сестрите Уилямс грабна титлата в САЩ със само 32 загубени гейма.

Родената в Канада с румънски баща и китайска майка Радукану се състезава под флага на Великобритания още от 5-годишна, а на 18 вече е повод за национална гордост с фурора в Ню Йорк. Ема е първата квалификантка (при мъжете също няма прецедент), достигнала до финал в турнир от “Големия шлем”. Тя също е и едва втората в историята (след Пам Шривър, финалистка на US Open 1978), достигнала до финал в “Шлема” при едва второто си участие. Тъй като започна надпреварата в САЩ под номер 150 в света, Радукану е най-ниско ранкираната финалистка от 2009-а, когато Ким Клайстерс срази 19-годишната Каролин Вожняцки, а изобщо не беше с точки за ранглистата.

Радукану е първата британска шампионка от “Големия шлем” от 1968 година насам, когато се слага и началото на “Откритата ера”. Тя спечели рекордния шампионски дял от наградния фонд – 2.5 милиона долара, като от 150-а в световната ранглиста ще се изкачи на 23-а позиция. Фернандес пък ще се утеши с 1 125 000 долара и ще бъде 28-ма в света, след като започна турнира 73-а. sportal.bg

ГЕРМАНИЯ СПРЯ БЪЛГАРИЯ НА 1/8-ФИНАЛ НА ЕВРОВОЛЕЙ 2021

Националният отбор на България отпадна от европейското първенство по волейбол за мъже. Момчетата на Силвано Пранди загубиха от Германия с 1:3 (14:25, 25:18, 19:25, 22:25) на 1/8-финал, който се игра в Острава (Чехия) пред 625 зрители в “Остравар Арена”. Германия продължава на 1/4-финал, където ще срещне Италия. По рано вчера „Скаудра адзура“ отстрани безпроблемно Латвия с 3:0 гейма.

Двубоят Германия – България започна напълно равностойно до 4:4. Германия поведе с 13:8 и Силвано Пранди взе прекъсване за България. Денис Калиберда атакува технично и Германия поведе с 16:9. Денис Калиберда атакува отлично по диагонала от зона 4 и 20:11. Германия спечели първата част с 25:14.

Алекс Грозданов изведе България напред с мощна атака през центъра. Ас на Цветан Соколов и 3:1. Нашите поведоха със 7:4, след като Георг Гроцер настъпи линията за атака. Ас на Стефан Чавдаров и 10:6. Отлична комбинация Георги Сеганов – Алекс Грозданов – 19:14. България стигна до геймбол след блокада на Мартин Атанасов – 24:17. Успешна атака на Мартин Атанасов и България спечели втората част с 25:18.

Германия поведе с 9:6 в третата част, след като бе отсъдена бъркана топка на Георги Сеганов. Страхотна двойна блокада на Алекс Грозданов и Цветан Соколов – 9:9. Атака на Георг Гроцер от зона 2 и 14:10 за Бундестима. Тодор Скримов атакува в аут и германците дръпнаха с 6 точки при 16:10. Георг Гроцер атакува мощно по правата от зона 2 за 20:13. Аспарух Аспарухов би сервис в аут и Германия стигна до геймбол при 24:17. Алекс Грозданов би сервис в аут и Германия спечели третата част с 25:19.

България дръпна с 8:4 в 4-ия гейм. Германците успяха да изравнят – 13:13. Рубен Шот би сервис в аут и България поведе с 15:14. Две поредни успешни блокади на Георг Гроцер срещу атаки на Тодор Скримов и Германия поведе с 18:16. Владимир Станков би сервис в аут и Германия стигна до мачбол при 24:20. В крайна сметка нашите загубиха гейма с 22:25.

Съставът на България: Георги Сеганов 2, Цветан Соколов 8, Мартин Атанасов 7, Тодор Скримов 6, Алекс Грозданов 8, Николай Колев – Владислав Иванов-либеро (Аспарух Аспарухов 3, Стефан Чавдаров 7, Владимир Станков).

МИРЕЛА ДЕМИРЕВА С ЧЕТВЪРТО МЯСТО НА ТУРНИРА В БЕРЛИН

Олимпийската вицешампионка от Рио 2016 Мирела Демирева зае четвърто място на скок височина на международния турнир по лека атлетика в германската стролица Берлин. Българката завърши с резултат 1.89 метра. Победителка стана олимпийската шампионка от Токио 2020 Мария Ласицкене (Русия) с 1.98 метра. За нея това беше последен старт за сезона. Никола МакДермът (Австралия), сребърна медалистка от Токио 2020, завърши втора с 1.95 метра, а трета се нареди Юлия Левченко (Украйна) с 1.89 метра.

 

МЕДВЕДЕВ ИЗПЕПЕЛИ МЕЧТАТА ЗА “КАЛЕНДАРЕН ШЛЕМ” НА ВЕЛИКИЯ ДЖОКОВИЧ

Тенисът нямаше да бъде същият след края на финала на US Open 2021, защото милионите фенове по света очакваха триумф и исторически (непостиган досега) “календарен шлем” на Новак Джокович. Само че Даниил Медведев изпепели мечтите за такова изумително постижение и по безапелационен начин срази световния номер 1 с 6:4, 6:4, 6:4. Така той стана първият руски шампион от “Големия шлем” от 2005-а насам, когато пък Марат Сафин разплака австралийската публика срещу Лейтън Хюит в Мелбърн.

Джокович не само не можа да постигне т. нар. “Златен шлем” с неуспеха си на Олимпийските игри, но и сега му се изплъзна последният знаков връх, който щеше да го бетонира като най-великия за всички времена и да елиминира всякакви аргументи на феновете на Роджър Федерер и Рафаел Надал. Засега обаче тримата великани остават с по 20 титли от “Шлема”, а Ноле ще трябва да почака до любимия си Australian Open, за да опита отново да изпревари знаменитите си съперници. Дори без “календарен шлем” през тази година той записа едно изключително важно предимство спрямо тях – грабна втората си “купа на мускетарите” от Париж и е единственият с поне по два триумфа в четирите “мейджър” турнира.

Медведев пък е деветият различен шампион на US Open от последните 15 издания на турнира, като в третия си финал в “Шлема” вече показа, че се е научил да се мери и да надделява над живите легенди. Първият му опит в Ню Йорк бе заслужен с успех над Григор Димитров на полуфиналите, след което петсетовата битка с Рафаел Надал му се изплъзна с малки дефицити. Тази година той бе разгромен от Джокович в Австралия, но сега “му върна жеста” също с доста убедителна победа и съкрушаване на амбициите за допълнително величие.