СТОЙКА КРЪСТЕВА ОБЯВИ КРАЯ НА КАРИЕРАТА СИ

Олимпийската шампионка от Токио 2020 Стойка Кръстева обяви, че слага край на боксовата си кариера на ринга. Златната ни медалистка в категория до 51 килограма, която е носител на още две европейски титли, както и на два сребърни медала от световни първенства, взе решение да се отдаде на треньорска кариера. “Събрахме се с целия екип и обсъдихме ситуацията. Взехме решение да прекратя кариерата си като състезател и да се отдам на треньорска дейност. Преценихме, че вече е късно да стартирам подготовка за световното първенство, което ще бъде през декември, защото вече трябваше да съм започнала тренировъчен процес и да съм в залата. Взех решението и ще продължа с работата си като треньор. Освен това смятам да обърна по-голямо внимание на съпруга си и семейството си”, коментира решението си добричлийката.

35-годишната гордост на българския бокс вече води занимания с над 80 деца към боксов клуб Локомотив (София) и спортното училище “Неофит Рилски” в столицата. Тя и нейният личен треньор Борислав Георгиев са преподаватели там, като ще продължат работата си.

Българска федерация по бокс благодари на Стойка Кръстева за всичко, което направи на ринга през годините. Сигурни сме, че тя ще продължи да носи радост и гордост за България, вече в ролята на треньор, като тепърва нейните кадри ще печелят медали за страната ни.

СЕПТЕМВРИ (ТЕРВЕЛ) ИЗХВЪРЛИ ЯНТРА ОТ ТУРНИРА ЗА КУПАТА

Отборът на Септември 98 (Тервел), който играе в Североизточната трета лига, елиминира втородивизионния Янтра (Габрово) от турнира за Купата на България по футбол след изпълнения на дузпи. Попадения през редовното време не паднаха, което вкара срещата в Тервел в продължения. Там отново головете бяха мираж и така ударите от бялата точка трябваше да решат спора. Изстрел над вратата и такъв в страничната греда провалиха гостите от Габрово и така Септември продължава напред след 4:1 при дузпите. Танер Юсню, Денис Кадир, Стефан Стефанов и Кристиян Пешков бяха точни за Септември, докато за гостите Даниел Гаджев би над вратата, а Петър Казаков стреля в гредата.

На 1/16-финалите Септември (Тервел) ще срещне друг отбор от Втора професионална лига – Септември (Симитли).

  • СЕВЕРОИЗТОЧНА ТРЕТА ЛИГА

РЕЗУЛТАТИ – IV КРЪГ

Ботев (Нови пазар) – Рилци (кв. Рилци, Добрич)                                                  1:0

Локомотив (Русе) – Лудогорец 1945 III (Разград)                                                0:2

Черноморец (Балчик) – Дунав от Русе (Русе)                                                       отложен

Спортист 2011 (Г. Тошево) – Черноломец 1919 (Попово)                                 1:0

Септември 98 (Тервел) – Волов (Шумен)                                                              5:0

Доростол (Силистра) – Светкавица (Търговище)                                                  1:2

Устрем (Дончево) – Спартак 1918 II (Варна)                                                          0:1

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Лудогорец III 4    4   0   0   15:1    12
  2. Септември 98 4    3   1   0   13:0    10
  3. Ботев (НП) 4    3   0   1    4:2     9
  4. Спортист (ГТ) 4    2   1   1    4:3     7
  5. Черноломец 4    2   1   1   10:2     7
  6. Дунав (Русе) 2    2   0   0    9:0     6
  7. Спартак II (Вн) 4    2   0   2    4:6     6
  8. Волов (Шн) 4    2   0   2    5:9     6
  9. Черноморец 3    1   2   0    5:2     5
  10. Светкавица 4 1   2   1    3:3     5
  11. Доростол 4 0   1   3    2:11    1
  12. Локомотив (Русе) 3 0   0   3    0:8     0
  13. Устрем (Дон) 4 0   0   4    1:12    0
  14. Рилци (Дч) 4 0   0   4    1:17    0

 

ПРОГРАМА ЗА V КРЪГ

11 септември 2021 г., събота, 17:00 ч.

Светкавица (Търговище) – Ботев (Нови пазар)

Волов (Шумен) – Доростол (Силистра)

Дунав от Русе (Русе) – Спортист 2011 (Генерал Тошево)

Лудогорец 1945 III (Разград) – Черноморец (Балчик)

12 септември 2021 г., неделя, 17:00 ч.

Черноломец 1919 (Попово) – Септември 98 (Тервел)

Спартак 1918 II (Варна) – Локомотив (Русе)

Рилци (кв. Рилци, Добрич) – Устрем (Дончево)

БФС УДЪЛЖАВА ДОГОВОРА НА ЯСЕН ПЕТРОВ

БФС ще активира клауза за удължаване договора на Ясен Петров. В централата са доволни от работата, свършена от специалиста до момента. Петров пое “трикольорите” през януари тази година. Тогава вицепрезидентът на БФС Емил Костадинов, който е и отговорник за националните ни тимове, обяви, че контрактът на селекционера е за 1+1 години. Именно опцията за удължаване с още една година ще бъде активирана от централата.

През този месец България направи равен с Италия като гост (1:1) и победи Литва с 1:0 у дома и съхрани надежди за второто място в групата и евентуално участие на бараж за Мондиал 2022. “Поставихме му за цел да обнови отбора”, каза Костадинов на 14 януари. Очевидно е, че Петров се справя повече от добре с тази задача и най-логичното нещо е да получи кредит на доверие и за евроквалификациите, констатират от Бояна.

Ясен Петров замени Георги Дерменджиев, чийто договор изтече през декември 2020-а и от БФС не го удължиха. “Тема Спорт”

БЪЛГАРИЯ С ВТОРА ПОРЕДНА ЗАГУБА НА ЕВРОВОЛЕЙ 2021

Волейболистите от националния отбор на България допуснаха втора поредна загуба на европейското първенство за мъже. Възпитаниците на Силвано Пранди играха изключително слабо и абсолютно заслужено загубиха от европейските вицешампиони от Словения с 0:3 (18:25, 19:25, 21:25) в 4-ия си мач в Група „В” в Острава (Чехия), пише sportal.bg. Играта на българските волейболисти в първите две части бе трагична. Без да правят нещо изключително, но с игра без големи грешки, словенците контролираха изцяло развоя на срещата. Единствено в третата част българските волейболисти бяха по-равностойни и за момент дори поведоха в резултата, но за много кратко… Без хъс за игра, без борба за всяка топка в атака и защита, възпитаниците на Силвано Пранди нямаше как да затруднят своите съперници и логично загубиха с 0:3 гейма.

Цветан Соколов бе най-резултатен за България с 12 точки (1 ас, 2 блока, 47% ефективност в атака, а Тодор Скримов добави още 9 точки (3 аса, 2 блока, 27% ефективност в атака, 45% перфектно и 45% позитивно посрещане.

До момента “трикольорите” имат две победи и две поражения и заемат третото място в група “В” с актив от 5 точки. Словенците са с 9 точки на втора позиция във временното класиране. Днес българският отбор ще играе срещу един от аутсайдерите в групата – Беларус, но този двубой се очертава да е решаващ за оставането на България на Евроволей 2021.

Съставът на България: Георги Сеганов, Цветан Соколов 12, Тодор Скримов 9, Мартин Атанасов 4, Алекс Грозданов 4, Николай Колев – Владислав Иванов-либеро (Светослав Гоцев 4, Аспарух Аспарухов 2).

ДЕБЮТЪТ НА КРИСТИАНО РОНАЛДО МОЖЕ ДА СЕ ОТЛОЖИ

Повторният дебют на Кристиано Роналдо с фланелката на Манчестър Юнайтед може да се отложи с няколко дни, съобщава вестник “Сън”. Очакваше се той да излезе на терена пред феновете на “червените дяволи” в домакинството на Нюкасъл още тази събота в среща от 4-ия кръг на първенството, но нещата може и да не се случат според първоначално начертания план. Причина за това е, че той се прибра в Манчестър едва на 4 септември, след като бе освободен от лагера на националния тим, но по правилата на британското правителство трябваше да се подложи на 5-дневна карантина. Тя изтича на 9 септември и Роналдо ще може да направи едва една тренировка с новия си тим, което вероятно ще стане причина за отлагането на дебюта.

Мениджърът на “червените дяволи” Оле Гунар Солскяер вече процедира по подобен начин с друго лятно попълнение – Рафаел Варан, който също трябваше да се самоизолира и това забави очакваното му появяване с екипа на Манчестър Юнайтед с цяла седмица. Следващият мач на тима след домакинството на Нюкасъл е гостуване в първа среща от груповата фаза на Шампионската лига срещу швейцарския Йънг Бойс във вторник вечер.

ПЬОТР НЕСТЕРОВ Е ОСМИНАФИНАЛИСТ НА ЮНОШЕСКИЯ US OPEN

Българинът Пьотр Нестеров се класира за осминафиналите на юношеския US Open. Той победи във втория кръг № 14 в схемата Алехандро Пертуса от Испания с 6-4, 6-4 за 105 минути игра. На старта Пьотр се наложи над представителя на Германия Филип Флорих с 6-1, 6-7(4), 6-3. На осминафиналите Нестеров ще играе срещу №4 в схемата Бруно Кузахара от САЩ или Якуб Менслик от Чехия.

Нестеров изостана с 1-3 в първия сет, но успя да направи обрат за 4-3. Нашето момче постигна решителен пробив при 5-4 и спечели първата част с 6-4. Във втората част двамата тенисисти не допуснаха пробив до 5-4 в полза на Нестеров. Тогава той нанесе решителен удар и затвори мача с 6-4.

Пьотр ще играе и в турнира по двойки в тандем с Вячеслав Белински от Украйна. Двамата се представиха великолепно в турнира по двойки на Ролан Гарос. Там те стигнаха до полуфиналите.

МЕДВЕДЕВ ЗАГУБИ СЕТ, НО СТИГНА ПОЛУФИНАЛИТЕ

Даниил Медведев се класира за полуфиналите на Откритото първенство по тенис на САЩ. Поставеният под номер две в основната схема руснак се справи трудно с Ботич ван де Зандшулп след четири сета и 6:3, 6:0, 4:6, 6:4.

Финалистът в Ню Йорк през 2019 година Медведев поведе с два сета аванс след отличен начален удар и общо шест пробива. Намиращият се на 117-о място в световната ранглиста нидерландец успя да намали изоставането си в срещата, след като проби за 3:2 в третата част и победи с 6:4. Руският тенисист отново демонстрира силен сервис в последния сет и приключи двубоя след втория си мачбол при начален удар за Ван де Зандшулп.

В следващата фаза от турнира 25-годишният Даниил Медведев ще се изправи срещу победителя от двубоя между Феликс-Оже Алиасим и Карлос Алкарас.

ГРИЗМАН ВЪРНА ФРАНЦИЯ НА ПОБЕДНИЯ ПЪТ

Франция се завърна на победния път в група “D” на световните квалифисации. “Петлите” надвиха с 2:0 Финландия и направиха голяма крачка към класиране за световните финали в Катар. Героят на вечерта на стадион “Групама” в Лион бе Антоан Гризман, който отбеляза и двата гола. Той се разписа в 25-ата и 54-ата минута, а пропусна и още няколко добри възможности.

Дидие Дешан бе избрал Карим Бензема, Антони Марсал и Антоан Гризман да действат в предни позиции. Адриен Рабио и Пол Погба пък имаха задачата да движат играта в средата на терена. Наставникът на гостите Марку Канерва пък заложи на Теемо Пуки и Йоел Похянпало в атака, а в центъра на терена действаха Расмус Шюлер, Глен Камара и Урхо Нисила.

Франция бе по-активният отбор в началото. В първите 10 минути домакините изпълниха 5 корнера, но без да създадат реална голова опасност пред Храдецки. Първият удар към една от двете врати бе отправен от Тео Ернандес, който опита далечен изстрел по земя в 11-ата минута, но малко не му достигна да намери очертанията на вратата. Юго Лорис пък за пръв път трябваше да се намесва в 18-ата минута, когато Похянпало елегантно финтира съперник пред наказателното поле и опита удар, топката рикошира в защитник и с голяма парабола полетя по посока на вратата, но опитният страж я изби над напречната греда. В 22-ата минута Франция организира много хубава атака, Бензема получи топката на удобна позиция в наказателното поле и стреля мощно от движение, но Храдецки внимаваше и спаси. Три минути по-късно резултатът бе открит. “Петлите” организираха много хубава атака, Бензема с пета подаде за Гризман в наказателното поле, който с външен фалц прати топката в далечния ъгъл на вратата за 1:0. Така Гризман стана четвъртият играч с 40 и повече гола за Франция след Тиери Анри, Мишел Платини и Оливие Жиру. В 40-ата минута Погба опита интересен шут от границата на пеналта, но не намери очертанията на вратата.

И втората част започна с натиск на Франция. В 48-ата минута Дюбоа стреля от дистанция, но покрай вратата. В 52-ата минута Рабио тества Храдецки с изстрел от границата на наказателното поле, но вратарят на гостите направи чудесно спасяване. Само минута по-късно домакините удвоиха преднината си. Гризман нахлу на скорост в наказателното поле и от малък ъгъл успя да промуши топката във вратата за 2:0. В 60-ата минута Гризман можеше да оформи своя хеттрик, като след хубава комбинация се озова на чудесна позиция, но този път ударът му бе неточен. В 86-ата минута Бензема изскочи на чудесна позиция зад защитата, но ударът му бе спасен от вратаря.

С този успех Франция събра актив от 12 точки и води убедително пред останалите си съперници в групата. Украйна, Босна и Херцеговина и Финландия изглежда ще спорят за втората позиция, като всеки от тях в момента е с по 5 точки.

СЕНЗАЦИЯТА ОТ КАНАДА СРАЗИ И СВИТОЛИНА

19-годишната Лейла Фернандес поднесе още една голяма изненада на US Open. Младата канадка за първи път в кариерата си се класира за полуфинал на турнир от Големия шлем, след като елиминира номер 5 в световната ранглиста Елина Свитолина. Фернандес се наложи с 6:3, 3:6, 7:6 (5), а в спор за място на финала ще се изправи срещу победителката от двубоя между Арина Сабаленка и Барбора Крейчикова.

Канадската тенисистка подходи смело от самото начало и с всяка изминала минута все повече затрудняваше Свитолина. Брозновата медалистка от Олимпийските игри в Токио допусна пробив в шестия гейм и не успя да го върне до края на сета.

Втората част обаче премина изцяло под диктовката на украинката. Тя поведе с 3:1, след което реализира още един пробив и изходът на сета изглеждаше решен, преди Фернандес да спечели два поредни гейма. Свитолина трябваше да спасява три точки за пробив и стигна до сетбол, реализиран с помощта на началния й удар.

В третия сет двете по-лесно печелеха подаванията на съперничката си. Фернандес водеше с 3:1 и 5:2, но Свитолина не се предаде. Тя спечели три поредни гейма и изравни. Няколко минути по-късно се стигна до решаващ тайбрек, в който Фернандес показа по-здрави нерви и триумфира след 2 часа и 27 минути игра.

Канадката е най-младата полуфиналистка в Ню Йорк от Мария Шарапова през 2005 година.