БЪЛГАРИЯ СПЕЧЕЛИ ЗЛАТНАТА ЕВРОПЕЙСКА ЛИГА В РУСЕ

Волейболистките от националния отбор на България спечелиха Златната европейска лига за втори път след 2018 година. Възпитаничките на Иван Петков спечелиха финалната среща с Хърватия с 3:1 в зала “ОЗК Арена” в Русе. Така България се класира за Чалъндж турнира догодина, който ще бъде за влизане в Лигата на нациите през 2023 година.

Финалът в Златната европейска лига в Русе започна напълно равностойно. Гергана Димитрова игра с блокадата с атака от зона 4 за 6:6. Мощна атака на Емилия Димитрова изведе България напред с 8:6. Елица Василева атакува през разкъсана блокада за 18:10. Единична блокада на Нася Димитрова – 20:14. При 16:20 Иван Петков взе прекъсване за България. Емилия Димитрова атакува по блокадата за 21:17. Хърватките изравниха при 21:21 и поведоха с 23:22. Христина Вучкова пусна технично топката, но докосна мрежата и 24:22 за Хърватия. Матеа Икич донесе успеха на хърватките в първия гейм с 25:22.

Българските волейболистки поведоха във втората част с 4:1, а след това и с 11:5. Хърватките намалиха до 13:14. Емилия Димитрова атакува в аут и Хърватия изравни – 14:14. Ас на Матеа Икич и Хърватия поведе с 16:14. Иван Петков взе прекъсване за България. Националките намалиха до 16:17. Отлична атака на Нася Димитрова през центъра – 17:18. Три поредни български точки и преднина за момичетата на Иван Петков 20:18. България стигна до геймбол при 24:20. Контраатака на Христина Вучкова донесе успеха на България във втората част с 25:22.

Петя Баракова, която игра в края на втората част, започна в състава на България и в началото на третия гейм. Хърватските волейболистки поведоха с 3:1. Единична блокада на Елица Василева и 3:3. България поведе с 14:9 след единична блокада на Нася Димитрова. Гергана Димитрова игра по блокадата за 16:12. Двойна българска блокада – 20:13. Звездата на Хърватия Саманта Фабрис атакува в аут – 21:13. Емилия Димитрова пусна технично от зона 2 за геймбол при 24:22. Нася Димитрова спря с блокада атака на Саманта Фабрис – 25:22.

Мощна атака на Емилия Димитрова от зона 2 и България поведе с 2:1 в началото на 4-ата част. Играта вървеше точка за точка до 6:6. Нова мощна атака на Емилия Димитрова и 7:6. България поведе с 12:9 след единична блокада на Елица Василева. Нова перфектна двойна блокада на Елица Василева и Нася Димитрова доведе до 15:10. Нова българска блокада и 16:10. При 13:16 Иван Петков взе прекъсване за България. На либерото Жана Тодорова и се наложи да вдигне топката към Емилия Димитрова и тя не сгреши – 17:13. Мирослава Паскова атакува мощно за 22:17, след като получи отличен пас от Петя Баракова. Мощна атака на Емилия Димитрова изведе националките до мачбол. Емилия Димитрова донесе и победната точка за 25:20 в четвъртата част и 3:1 гейма.

ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА НИКОЛА МИХОВ НА ЕВРОПЕЙСКОТО В СТАРА ЗАГОРА

Състезателят на СКЛА „Добрич” Никола Михов представи отлично България на Европейското отборно първенство по лека атлетика – втора лига, което се проведе в Стара Загора. Добруджанецът, който преди две седмици триумфира с шампионската титла на държавното първенство по лека атлетика в дисциплината хвърляне на чук, зае трето място с 65.80 м. Победител стана Марцел Ломницки (Словакия) със 76.18 метра.

В края на месеца възпитаникът на Галин Костадинов отново ще представя България в международно състезание – на Балканското първенство по лека атлетика за мъже и жени в Сърбия.

В тласкането на гюле на второ място в Стара Загора с 18.10 м се нареди друг възпитаник на треньора Галин Костадинов – Георги Иванов.

ГАБРИЕЛА ПЕТРОВА ПОКРИ ОЛИМПИЙСКИЯ НОРМАТИВ

Габриела Петрова покри олимпийския норматив за Токио 2020 на троен скок и донесе първа победа за България в първия ден на Европейското отборно първенство в Първа лига в Стара Загора. Европейската вицешампионка в зала от Прага 2015 спечели с 14.42 метра, като това беше най-доброто й постижение от 2015 година, когато тя направи личния си рекорд на открито от 14.66 метра на 24 август в Пекин. Олимпийският норматив в дисциплината е 14.32 метра. В Стара Загора българката изпревари с 21 сантиметра Нея Филипич от Словения, а трета с 13.95 метра остана Довиле Килти (Литва).

България завърши на пето място в отборното класирането със 197 точки в Стара Загора и не успя да спечели промоция. Шест победи и общо 11 класирания на подиума в 40 дисциплини не стигнаха на националите ни да стигнат до челната тройка, която заслужи правото да се състезава в по-горната Първа лига в следващото издание на надпреварата.

Габриела Петрова на троен скок донесе единствения успех при жените. Инна Ефтимова на 200 метра с 23.67 секунди и Мирела Демирева на скок височина с лично постижение за сезона от 1.91 метра завършиха втори в дисциплините си.

При мъжете българите постигнаха пет победи – Станислав Станков на 110 метра с препятствия с личен рекорд от 13.86 секунди, Митко Ценов на 3000 метра стипълчейз с 8:33.80 минути, Борис Линков на скок дължина със 7.72 метра, Георги Цонов на троен скок с най-добър личен резултат за годината от 16.35 метра и Тихомир Иванов на скок височина с 2.26 метра.

Победител в отборната надпревара стана отборът на Унгария с 255 точки, следван от Дания с 245.5 точки и Словения с 233 точки, които спечелиха промоция за Първа лига.

ЛУДОГОРЕЦ КУПИ КИРИЛ ДЕСПОДОВ

Шампионът на България Лудогорец подписа за четири години с Кирил Десподов, информира Sportal.bg. Клубът от Разград извади почти два милиона евро, за да купи нападателя от Каляри. “Орлите” вече се бяха договорили с италианците, които дори идваха на преговори в София преди известно време, а националът парафира своя четиригодишен контракт със “зелените”. Той се присъедини към своите съотборници в Австрия, където шампионите се подготвят за предварителните кръгове от Шампионската лига.

Кирил Домусчиев бе приготвил още преди месец близо четири милиона лева за футболиста, но трябваше клубът да се договори и за личните условия с бързака. Нещо, което вече е факт, и официално Десподов стана собственост на роден клуб.

Както е известно, 24-годишният национал през последния сезон игра под наем за “орлите”, като има сериозна заслуга за рекордната 10-а поредна титла на разградчани. Най-добрият футболист на България за 2018 година изигра общо 28 мача във всички турнири, в които отбеляза шест попадения и записа 15 асистенции. Доброто представяне накара ръководството на шампионите да инвестират в таланта от Кресна, който преди две седмици дори изведе България с капитанската лента срещу Русия в Москва.

През януари 2019 година тимът от Сардиния купи Десподов от ЦСКА – София за над 4 милиона долара, но така и не даде шанс на българина да се наложи, като след едва шест месеца го прати под наем в Щурм (Грац) за един сезон, а миналата година го преотстъпи в Разград. Така авантюрата на Десподов в Каляри завършва с едва пет мача в Серия “А”.

БАРСЕЛОНА ОБЯВИ ТРАНСФЕРА НА ДЕПАЙ

От Барселона официално обявиха привличането на Мемфис Депай, който пристига от Лион със свободен трансфер. Договорът на нападателя е до края на сезон 2022/23. Той отказа да поднови своя контракт с досегашния си клуб, който изтича в края на този месец, и така играчът ще стане част от каталунците от 1 юли.

Барселона намекна за трансфера в социалните мрежи с емоджи на лъв заради татуировката на гърба на Депай. Минути по-късно оттам публикуваха и видео на татуса с приветствие към футболиста, а веднага след това дойде и новината за неговото привличане. На своя сайт клубът подчертава универсалността, техниката и атакуващата мощ на нападателя. Също така се споменават и неговите престои в досегашните му отбори – Спарта (Ротердам), ПСВ Айндховен, Манчестър Юнайтед и Лион, където вкара 76 гола и асистира за 55 попадения в 178 мача за четири години и половина.

Депай е национал на Нидерландия, като е в състава на “лалетата” за Евро 2020. Той е четвъртото попълнение за Барса през това лято след свободните трансфери на Серхио Агуеро и Ерик Гарсия от Манчестър Сити, както и привличането на Емерсон от Бетис. 27-годишният играч ще играе под ръководството на сънародника си Роналд Куман, който вече му беше наставник в националния отбор.

ПИРОНКОВА СТИГНА ДО ПОЛУФИНАЛИТЕ В НОТИНГАМ

Цветана Пиронкова отпадна на полуфиналите на турнира по тенис на трева на ITF в английския град Нотингам с награден фонд 100 хиляди долара и гостоприемство. Тя се отказа след края на първия сет срещу Арина Радионова (Австралия), спечелен с 6:4 от съперничката.

По-рано 33-годишната пловдивчанка изигра отложения заради дъжд четвъртфинал срещу участващата с “уайлд кард” 18-годишна представителка на домакините Ема Радукану, който спечели след тежка битка на корта със 7:5, 7:6(2).

Пиронкова заработи 4473 долара и 55 точки за световната ранглиста, с което събра 778 точки и се изкачи до 102-ото място в класацията на WТА.

БЕРЕТИНИ СПЕЧЕЛИ ТИТЛАТА ПРИ ДЕБЮТА СИ НА ТУРНИРА “КУИНС КЛЪБ” В ЛОНДОН

Италианецът Матео Беретини спечели титлата при дебюта си на турнира по тенис на трева в лондонския “Куинс Клъб” с награден фонд 1.29 милиона евро. Водачът в схемата Беретини победи на финала представителя на домакините Камерън Нори с 6:4, 7:6(5), 6:3 за близо два часа игра. Италианецът наниза 19 аса и направи пробив в осмия гейм на третия сет, който се оказа решаващ за успеха.

Беретини е първият играч след Борис Бекер през 1985 година, който печели титлата при дебюта си в надпреварата. 25-годишният Нори пък не успя да спечели първа титла в кариерата си и да стане едва вторият британец с трофея след Анди Мъри. Беретини стана първият италиански победител в турнира. Той спечели пети трофей в кариерата си от АТП.

ИТАЛИЯ СЕ НАЛОЖИ И НАД УЕЛС НА ЕВРО 2020 И ИЗРАВНИ 82-ГОДИШЕН РЕКОРД

Италия спечели по безапелационен начин Група „А” на Евро 2020, след като в третия си мач от груповата фаза надделя над Уелс с 1:0. Така с 9 спечелени точки отборът финишира първи в групата, като дори не допусна попадение във вратата си по време на трите мача. С успеха си той изравни 82-годишен рекорд от 30 поредни мача без загуба, след като именно успехът над Уелс е 30-ият пореден мач, в който “адзурите” не познават вкуса на поражението. Така тимът изравни собственото си постижение от 1935-39 година.

Единственото попадение в срещата бе дело на Песина, който успя да реализира в 39-ата минута на мача. Той отклони топката в противниковата врата след центриране на Верати от фаул и даде аванс на италианците в резултата. В 56-ата минута Ампаду от Уелс бе изгонен с директен червен картон заради грубо нарушение и това на практика прекърши крилете на “драконите”. До самия край нямаше повече голове, но въпреки поражението си Уелс се класира за 1/8-финалите като втори заради по-добрата си голова разлика от тима на Швейцария, който също има 4 точки.

ВЕРСТАПЕН ПОБЕДИ ХАМИЛТЪН В ГРАН ПРИ НА ФРАНЦИЯ

Макс Верстапен направи едно от най-силните състезания в кариерата си във Формула 1 и заслужено спечели Гран При на Франция. След перфектно изпълнена стратегия с две спирания в бокса Макс настигна в предпоследната обиколка лидера Люис Хамилтън от Мерцедес и го изпревари, грабвайки победата под носа на седемкратния световен шампион.

Така след тази знаменита победа на пистата “Пол Рикар”, която е много по-удобна за характеристиките на болидите на Мерцедес, Верстапен увеличи преднината си в класирането при пилотите пред Хамилтън на 12 точки. Една от тях дойде след записаната най-бърза обиколка в надпреварата.

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. РИБОЛОВ
  11. ГЮВЕЧ
  12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  13. България – Китай 中国保加利
  14. РЕСТОРАНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
  15. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  16. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт

  • sportilustraded
  1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  2. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА