СРЕБРО ЗА ВАЛЕНТИН АНДРЕЕВ НА БАЛКАНИАДАТА В ИСТАНБУЛ

Балчиклията Валентин Андреев спечели сребърен медал на Балканския шампионат по лека атлетика за юноши и девойки под 20 години, който се проведе в Истанбул. Състезателят на СКЛА Черно море-2005 стана втори на чук със 76.99 метра, информира atletikabg.

Ясна Петрова спечели титлата в бягането на 3000 метра. Тя взе златото с 9:46.10 минути и покри норматива от 9:48.20 минути за участие на Европейско първенство в същата възрастова група в Талин (Естония) през юли. Георги Христов финишира втори в спринта на 100 метра за 10.52 секунди, което също е покрит норматив за Евро 2021 в Талин (10.58 секунди). Вицешампион стана Димитър Ташев, който спечели сребро на троен скок с 15.11 м. Съотборникът му от Сливен Мартин Точев е бронзов медалист в тази дисциплина с 15.06 м. Изабела Соколова успя да вземе бронза на 100 м с препятствия с 14.09 сек. а Пламена Миткова е трета на скока дължина с 6.00 м. С бронз се окичиха още Божидар Саръбоюков на скок дължина със 7.31 метра, както и щафетата на 4 по 100 метра в състав Тодор Тодоров, Ивайло Иванов, Александър Евтимов и Георги Христов с 42.45 секунди.

ДИЛЯН ИЛИЕВ Е НОВИЯТ ТРЕНЬОР НА ВРАТАРИТЕ В БОТЕВ (ПЛОВДИВ)

Ботев (Пловдив) има нов треньор на вратарите. Става дума за добричлията Дилян Илиев, който през изминалия сезон бе наставник в завърналия се в елита Пирин (Благоевград), информира Sportal.bg. В продължение на 5 години Дилян Илиев е работил в германски отбори, преминал е през Обернюланд, Ерцгебирге Ауе, Кемниц, Фрайбургер и Халешер, а през 2018 година работи в спортния център Кайзерау в програмата за развитие на млади и талантливи вратари в националните гарнитури от U15 до U21 на Германия.

Дилян Илиев е юноша на Добруджа, а през годините е играл за Сейнт Труиден, Обернюланд, Ерцгебирге Ауе, Кемниц, Фрайбургер. Има пробен период и в Левски. Изиграл е 21 срещи за юношеския национален отбор по футбол.

ТИХОМИР ИВАНОВ СПЕЧЕЛИ ТУРНИР В ЖЕНЕВА С 2.28 М

Най-добрият български състезател в скока на височина Тихомир Иванов спечели международен турнир в Женева (Швейцария). Финалистът на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година триумфира в надпреварата с постижение от 2.28 метра, което е лично за сезона за него. Той се справи с тази височина от първи опит. Преди това възпитаникът на Георги Гетов преодоля от първи опити 2.10 м, 2.15 м, 2.20 м и от втори 2.25 м. Иванов атакува и олимпийския норматив от 2.33 метра, но направи три грешки. Личният рекорд на българина на открито е 2.31 м от Световното първенство в Лондон през 2017 г.

Втори също с 2.28 м, но преодолени от трети опит, се нареди световният шампион от Осака 2007 Доналд Томас (Бахама), който също прави опити на 2.33 м. Третото място в сектора зае италианецът Марко Фасиноти с 2.25 м.

ЗЛАТО И СРЕБРО ЗА АНСАМБЪЛА НИ ВЪВ ВАРНА

Ансамбълът на България спечели златен медал на пет топки и сребро на три обръча и два чифта бухалки на финалите на отделните уреди на 37-ото Европейското първенство по художествена гимнастика във Варна. Момичетата на Весела Димитрова окичиха златото на гърдите си, след като получиха оценка от 47.500 точки, като оставиха зад себе си гимнастичките на Русия (45.250 точки). С бронзовите медали на 5 топки е съставът на Израел с 46.150.

Ансамбълът ни в състав Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова изигра много силно композицията, поставена по микс от музика с народни мотиви на Елица и Стунджи.

Националките ни успяха бързо да се съвземат след предходния неуспешен ден в многобоя, в който останаха без медал. В последния състезателен ден се представиха изключително убедително, заслужавайки напълно качването си на почетната стълбичка, информира БНТ.

Преди излизането на килима за второто съчетание (3 обръча и 2 чифта бухалки) момичетата ни трябваше да изчакат, докато бъде преразгледана оценката на Азербайджан заради подадена контестация. Златото на този уред е за отбора на Израел с 46.150, а бронзът – за Италия с 43.375. Грациите на Русия допуснаха изключително груба грешка, с гонене на обръч извън килима, което ги остави на 5-а позиция с 40.550 точки.

АНГЛИЯ НАПРАВИ ТОВА, КОЕТО НИКОГА НЕ СЕ БЕШЕ СЛУЧВАЛО

Англия победи Хърватия с 1:0 на “Уембли” в първия двубой от битката в група D на Евро 2020. Рахийм Стърлинг вкара единственото попадение в 57-ата минута, хвърляйки в екстаз 22 500 фенове на “трите лъва”. Това бе историческа първа победа на англичаните в откриващ мач на европейско първенство.

Двата отбора играха на полуфинала на Мондиал 2018, като хърватите успяха да изтръгнат победата след продължения. След това “трите лъва” взеха частичен реванш за това поражение в полуфинала от турнира Лига на нациите през ноември същата година, когато спечелиха с 2:1.

Още в шестата минута домакините организираха много скоростна атака, при която само късметът им обърна гръб. Стърлинг изнесе много бързо топката през центъра, след което намери Фодън отдясно. Талантът на Манчестър Сити стреля добре към далечния ъгъл, но топката срещна гредата. Малко след това и стражът на гостите трябваше да се намесва, след като Калвин Филипс стреля от въздуха от границата на наказателното поле. Топката тупна в земята и стана трудна, но Ливакович се справи. Хърватите изпитваха сериозни затруднения в тези минути да изнесат играта в половината на ентусиазираните англичани. “Ватрените” поуспокоиха играта след 22-ата минута и дори в 27-ата стигнаха до добър шанс. Центриране на Върсалко отдясно бе пропуснато от Ребич и така топката стигна до Перишич, който обаче стреля много неточно от около 18 метра. Две минути преди почивката Англия получи възможност да изпълни пряк свободен удар точно пред границата на наказателното поле, след като Сърлинг отново се откъсна на скорост и Чалета-Цар си помогна с ръка. Трипиър обаче стреля право в стената.

Хърватия започна малко по-добре второто полувреме и в първите десетина минути имаше игрово предимство, но без да стига до голови положения. Вместо това англичаните вдигнаха рязко темпото в 57-ата минута. Голямата заслуга бе на Филипс, който получи от Уокър, напредна, огледа се и изведе Стърлинг зад отбраната на хърватите. Върсалко се опита да блокира, но не достигна до топката. Стърлинг стреля и въпреки че Ливакович докосната кълбото, то влезе във вратата му. Само четири минути след това домакините имаха шанс да удвоят преднината си. Маунт центрира много добре отляво, а Кейн се засили да засече на далечната греда, но Чалета-Цар блокира в последния момент. Голмайсторът на Тотнъм се удари лошо в страничния стълб и получи лекарска помощ, но след това се завърна на терена.

В 65-ата минута най-сетне и хърватите стигнаха до възможност. Удар на Ковачич от далечна дистанция бе блокиран, след което Ребич получи шанс да стреля, но прати топката встрани от целта. В следващите минути Маунт и Стърлинг пропуснаха по още една добра възможност за Англия, след като стреляха над вратата. Хърватия не успя да наложи някакъв натиск до края и заслужено англичаните се поздравиха с първи успех на Евро 2020, за което имат големи амбиции.

ДЖОКОВИЧ СТАНА ПЪРВИЯТ С ПОНЕ ДВЕ ТИТЛИ ОТ ВСИЧКИ “ШЛЕМОВЕ”

За първи път в историята на “Откритата ера” един тенисист регистрира поне два триумфа на всеки един от турнирите от “Големия шлем” – Новак Джокович! Ноле направи дебютния в кариерата си обрат от 0-2 сета изоставане в битка за “мейджър” трофей, за да подчини борбения Стефанос Циципас с 6:7(6), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4 за 4 часа и 12 минути висококачествен тенис.

Джокович превъртя тениса не защото стигна до 19-ата си титла от “Големия шлем”, а именно защото постигна мечтата на всичките си колеги от 1968 година насам. През 2009-а Робин Сьодерлинг елиминира Краля на клея – Рафа Надал, но отстъпи на Роджър Федерер в битката за титлата, а самият Джокович след успеха си над Матадора през 2015-а трябваше да преклони глава пред Стан Вавринка. Ето че сега Джокера завърши с триумф най-сложната кампания в спорта и има сериозен аргумент пред двамата си велики съперници в нестихващия спор “кой е най-велик”.

За първи път от 2004 година имаше петсетов финал в Париж, а за последно и тогава станахме свидетели на обрат от 0-2 сета – тогава в изцяло аржентинска битка Гастон Гаудио надделя над Гийермо Кория.

ОЩЕ ЕДНА ТИТЛА ЗА КРЕЙЧИКОВА В ПАРИЖ

Барбора Крейчикова и Катержина Синиакова от Чехия спечелиха Откритото първенство на Франция по тенис при женските двойки. Поставените под номер 2 Крейчикова и Синиакова победиха убедително на финала 14-ите в схемата Бетани Матек-Сандс (САЩ) и Ига Швьонтек (Полша) с 6:4, 6:2 за час и четвърт.

Чехкините направиха две ключови серии от по четири гейма в началото и в края на срещата, за да триумфират за втори път при дуетите на “Ролан Гарос” след 2018 година.

25-годишната Крейчикова направи дубъл в Париж, след като спечели и трофея на сингъл след успех в три сета срещу Анастасия Павлюченкова. Така тя стана седмата тенисистка с подобно постижение в Откритата ера и първа след Мери Пиърс през 2000 година. С успеха тя оглави отново световната ранглиста на двойки.

Швьонтек, която през миналата година триумфира на “Ролан Гарос” поединично, пък за първи път игра финал при дуетите в Големия шлем, докато Матек-Сандс има пет мейджър титли при дуетите, в това число две от Откритото първенство на Франция в тандем с Луцие Шафаржова (Чехия) през 2015 и 2017 година. sportal.bg