ДИМИТРА ИВАНОВА С ХЕТТРИК НА “ЛАУТА”

Отборът на НСА-София разби момичетата на Локомотив (Пловдив) в сочения за дерби мач между двата тима от 22-ия кръг на женското първенство, с което направи важна крачка към спечелването на титлата. Столичанки победиха с 6:0 на “Лаута” своя опонент, като дори можеха да направят успеха си още по-изразителен. В герой на мача се превърна 17-годишната добричлийка Димитра Иванова, която реализира хеттрик, информира Sportal.bg.

В 8-ата минута Леонора Желева изведе НСА напред в резултата с прекрасен гол, който сама изработи. Тя навърза три футболистки от противниковия тим и с удар в обратния ъгъл матира Панайота Хацхаристу. В 14-ата минута НСА удвои преднината си. Защитата на домакините беше сварена неподготвена с пас към десния фланг. Оттам последва успоредно подаване към Димитра Иванова, която изпревари всички в наказателното поле и отклони топката във вратата за 2:0. Само две минути по-късно Ивана Найденова отбеляза прекрасен трети гол във вратата на Локомотив. Тя нанесе безпощаден удар от коло 25 метра, който опъна мрежата зад Панайота Хацхаристу.

Димитра Иванова отбеляза втория си гол в мача в 52-ата минута. Тя показа добро движение в наказателното поле и засече с глава центриране, дошло от левия фланг. Топката беше насочена много добре в горния десен ъгъл. В 67-ата минута добруджанката оформи своя хеттрик с мощен удар от далечна дистанция, който не остави никакви шансове за намеса на Панайота Хацхаристу.

Футболистките на НСА не спряха дотук и реализира шести гол след нова груба грешка в защитата на Локомотив. Този път Александра Янева беше оставена да стреля с глава след центриране отдясно и от няколко метра да преодолее вратарката на домакините.

ЮНОШИТЕ НА ДОБРУДЖА ТРИУМФИРАХА СЪС ЗЛАТНИТЕ МЕДАЛИ

Отборът на Добруджа триумфира с шампионската титла в държавното първенство по хандбал за юноши старша възраст. Финалният турнир, в който участваха осемте най-добри състава в страната, се проведе в Хасково.

Възпитаниците на треньорите Георги Андреев и Николай Костадинов без проблеми стигнаха до полуфиналите, където се наложиха над Локомотив (Горна Оряховица) с 24:17. В мача за трофея съперник на нашите момчета бе отборът на Полюс (Плевен). Двата тима предложиха много оспорван двубой, като редовното време завърши наравно – 16:16. При последвалите дузпи за излъчване на победителя в срещата младите добруджанци демонстрираха повече умения, наложиха се с 19:17 и заслужено се окичиха със златните медали.

ЧЕЛСИ Е НОВИЯТ КРАЛ НА ЕВРОПА СЛЕД ПОБЕДА НАД МАНЧЕСТЪР СИТИ

Челси спечели Шампионската лига за втори път в историята си. “Сините” от Лондон победиха с 1:0 Манчестър Сити в Порто и вдигнаха отново трофея след 2012 година. Челси има и един загубен ма финал – през 2008-а. “Гражданите” пък ще трябва да почакат още за първия си триумф в „турнира на богатите”. Кай Хаверц донесе успеха за тима на Томас Тухел с едва първия си гол в турнира този сезон.

В осмата минута Стърлинг получи подаване в наказателното поле на Челси дирекно от Едерсон, но беше спрян първо от бранител, а след това и от Едуар Менди, който блокира опита му за удар с пета и изкара топката в ъглов удар. Шест минути след това се стигна и до най-опасната атака в срещата до момента, когато Хаверц отклони към Вернер, но той не успя да преодолее Едерсон. Последва леко затишие, за да се стигне до 27-ата минута, когато Де Бройне подаде отлично към Фил Фоудън. Ударът му обаче беше блокиран от Рюдигер и Менди улови без проблем. В 39-ата минута “сините” от Лондон понесоха неприятен удар. Тиаго Силва трябваше принудително да напусне терена поради травма. В 42-ата Челси вече имаше аванс в резултата. Маунт изведе Хаверц, който преодоля Едерсон, а след това бутна топката в опразнената врата – 0:1.

Второто полувреме започна с по-активни действия от страна на „гражданите”. В 56-ата минута Антонио Рюдигер и Кевин Де Бройне се сблъскаха в центъра на терена. Двамата удариха главите си. В този момент финалът приключи за белгиеца, който не успя да продължи. Де Бройне напусна със сериозна синина под лявото око, а на негово място се появи Габриел Жезус. Точно след час игра играчите на Сити имаха сериозни претенции за дузпа, които обаче не бяха уважени от рефера. След удар на Фил Фодън топката се отби в гърдите на Рийс Джеймс, след което бранителят игра с ръка. Това обаче не бе достатъчно за арбитъра да посочи бялата точка. Ситуацията бе прегледана с VAR, което само потвърди решението на Антонио Лаос. Малко след това в игра се появи Кристиан Пулишич, който замени Тимо Вернер. Така Пулишич се превърна в първия американец, който взема участие във финал на Шампионската лига.

В 68-ата минута Сити организира много добра атака, която обаче не завърши с гол само благодарение отличната намеса на Сесар Аспиликуета. Близо четвърт час преди края на редовното време Челси можеше да нанесе своя решителен удар, отбелязвайки втори гол. Канте се пребори с Гюндоган и намери Пулишич, който от много добра позиция стреля, но не успя да уцели вратата. В последната минута на мача Фил Фодън имаше шанс да стреля от границата на вратарското поле, но Андрес Кристенсен блокира шута му.

СЕРИОЗНИ ПРОБЛЕМИ ПРЕД ЯСЕН ПЕТРОВ

Сериозни проблеми налегнаха селекционера на България Ясен Петров преди трите контроли с участници на Европейското първенство – Словакия (1 юни, Рийд, Австрия), Русия (5 юни, Москва) и Франция (8 юни, Париж).

Ден преди пътуването за Австрия, където трикольорите ще изиграят първата си проверка със словаците, стана ясно, че няколко човека отпадат от минитурнето на “лъвовете”. Както е известно, първоначално Петров обяви списък от 31 футболисти, но петима от него със сигурност са аут и за трите мача. Това са Антон Недялков, Георги Йомов и Кристиян Димитров, които се присъединяват към контузения капитан Георги Костадинов. Поради травма в рамото и талантливият Димитър Костадинов ще пропусне възможността да дебютира с националната фланелка.

Ясен Петров няма да може да разчита за мача със Словакия и на футболистите на Черно море и Арда – Илиан Илиев, Лъчезар Котев, Спас Делев, Георги Георгиев и Иван Караджов, които играха в баража за класиране в евротурнирите. Играчите на “моряците” и “кърджалии” ще имат възстановителна тренировка при пристигането в Рийд, като Петров ще може да ги ползва чак за визитата в Москва. “Дай Боже всички да са здрави и да нямат контузии на баража. Ще играем с тези футболисти, които са здрави и могат”, сподели Петров пред Sportal.bg.

Няма да бъдат викани други футболисти, тъй като няма време да им бъде извадена виза за Русия.

ГРИГОР ДИМИТРОВ СЕ ОТКАЗА ОТ “РОЛАН ГАРОС” ЗАРАДИ КОНТУЗИЯ

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров бе измъчван от болки в гърба още във втория сет на двубоя си от първия кръг на “Ролан Гарос” срещу Маркос Хирон, като все пак взе правилното решение да се откаже в началото на четвъртата част на битката – 6:2, 6:4, 5:7, 0:3 за 2 часа и 31 минути.

За съжаление, огромната разлика в класите между двамата тенисисти беше напълно заличена от контузията на българина, за която се заговори още преди самото начало на турнира. Най-неприятното е, че това се случва за втори път в надпревара от “Големия шлем” тази година, след като в Австралия той бе спрян от контузия на четвъртфиналите срещу Аслан Карацев.

Димитров водеше с 5:1 в третия сет, когато вече не можеше да се престраши дори да седне на стола си между геймовете, но дори да беше спечелил, едва ли щеше да може да продължи участието си в Париж. Това е второ отпадане в “Големия шлем” за него заради болки в гърба, което е тъжно, защото жребият можеше да го отведе до подобряване на върховото постижение от миналата година – осминафинал.

ХРИСТО ХРИСТОВ Е СВЕТОВЕН ШАМПИОН НА ЩАНГИ ПРИ МЛАДЕЖИТЕ

България спечели злато и втори медал на продължаващото в Ташкент (Узбекистан) Световно първенство по вдигане на тежести за младежи до 20-годишна възраст. С 403 кг Христо Христов грабна титла в двубоя, победи и в изтласкването, като заслужи и сребро в изхвърлянето на категория до 109 кг.

Българинът преодоля без проблем стартовата тежест от 180 кг, после не успя на 186, но в третия си опит закова над главата си 187 кг. Това му бе достатъчно за среброто в движението, на 2 кг след украинеца Богдан Хоза, който трябваше да подобри световния рекорд за младежи, за да поведе във временното класиране. В изтласкването обаче с 211 кг българинът зашемети конкуренцията още в първия си опит и показа кой е господар в категорията. Титлата в двубоя и във второто движение бе подпечатана с втори перфектен опит на 216 кг и трети за публиката, макар и без успех на 223 кг. С 402 кг Богдан Хоза се задоволи със среброто, а бронзът бе за руснака Данил Вагайцев с 387 кг.

Христо Христов е представител на варненската школа с личен треньор Живко Николов. Все още тийнейджър, варненецът е европейски вицешампион за мъже от Москва през април, където само един килограм не му стигна за златото. Той грабна титлата при 20-годищните в Букурещ през 2019-а, същата година спечели бронз на световното в изхвърлянето във Фиджи. През 2018 г. стана олимпийски вицешампион за младежи в Буенос Айрес и се върна със злато от европейското за юноши до 17 г. в Милано. Година по-рано стана шампион на континента в първенството до 17 г. в Прищина, а миналата пролет извоюва златото на предолимпийския турнир за Световната купа в Малта.

Другият ни представител на първенството – Васил Маринов, спечели сребро в двубоя и в двете движения на кат. 102 кг. Така равносметката на България от световното в Ташкент е злато и сребро в двубоите плюс злато и три пъти сребро в отделните движения.

БЕНЗЕМА: БЯХ МНОГО РАЗОЧАРОВАН, НО НЕ СПРЯХ ДА ВЯРВАМ

Карим Бензема призна, че е приел тежко отсъствието си от националния отбор на Франция. Нападателят на Реал (Мадрид) бе повикан от Дидие Дешан за европейското първенство, като получи първа повиквателна от 2015 г. “В нито един момент не спрях да вярвам, не се отказах. В противен случай не бих бил тук. Бях много разочарован, беше ми трудно. Имаше много предизвикателства, те са част от кариерата ми, но винаги съм се борил. Надявах се, че ще се върна, и бях възнаграден”, сподели Бензема.

Причината 33-годишният играч да не бъде викан в националния отбор, бе скандалът с Матьо Валбуена. Подозира се, че Бензема е посъветвал бившия си съотборник да преговаря с хора, които го изнудваха със секс запис, а Карим е действал като посредник. Вместо това Валбуена се обърна към полицията. Скандалът предизвика огромно обществено внимание във Франция.

Бензема ще бъде съден, а процецът ще се проведе през октомври тази година. Играчът отрича да а нарушил закона, но признава, че съжалява за случилото се: “Винаги има неща, за които съжаляваш. Това, което се случи, е в миналото. Има съжаления, но не можеш да върнеш времето. Това, което е важно за мен, е това, което правя на футболния терен. Концентриран съм максимално върху това, с което мога да допринеса за отбора”.

Нападателят допълни, че няма проблеми със селекционера Дидие Дешан: “Мисля, че вече му благодарих. Искате да го кажа отново тук? Благодаря ти, Дидие. Вече имахме разговор. Много съм щастлив да бъда тук. Нямам търпение да започнат мачовете”.

Бензема коментира и ситуацията в Реал и напускането на Зинедин Зидан: “Той е страхотен треньор и перфектен като човек. Разочарован съм, че напуска, но животът продължава”.

АРДА ПОБЕДИ ЧЕРНО МОРЕ С 1:0 В БАРАЖА ЗА ЕВРОПА

Арда е последният български участник в новосформирания турнир на УЕФА – Лига на конференциите. Селекцията на Николай Киров надхитри Черно море в баража за Европа, побеждавайки седмия през редовния сезон с 1:0. В герой за “сините” се превърна Иван Коконов, който с попадението си осигури историческо първо участие за тима от Кърджали в европейска клубна надпревара. Освен безмерен престиж, участието в Лигата на конференциите ще донесе и солидни приходи от 350 000 евро.

Въпреки вражеската атмосфера на “Арена Арда”, Черно море беше селекцията, която се ориентира по-добре със събитията на терена в Кърджали. “Моряците” имаха страхотна възможност да поведат още в 6-ата минута. Леандро Андраде се възползва от хитро подаване в наказателното поле на “сините”, но силният му шут в близкия ъгъл беше отразен от Иван Караджов. Голям късмет покри домакините и в 12-ата минута, след като Виктор Попов проби отлично по крилото и веднага реши да комбинира със Зе Гомеш. Португалецът се ориентира възможно най-бързо, но последвалият му удар бе блокиран от младия защитник на кърджалийци Алекс Петков. Въпреки неубедителното начало, отборът на Арда беше този, който имаше възможността да вземе лидерството в мача. При първото си по-сериозно включване в атака, финалистът за Купата нанесе своя удар благодарение перфектно подаване на Тонислав Йорданов. Хитрият му замисъл бе доразвит от Иван Коконов, който с красив диагонален изстрел наказа бившите си работодатели от Варна. Малко преди почивката Виктор Попов реши да вземе нещата в свои ръце, след като се пусна на индивидуален пробив по дясното крило. Защитникът напредна до зона, от която можеше да шутира, и го направи. И той обаче не притежаваше необходимата точност.

На полувремето Илиан Илиев реши да предприеме смяна и пусна в игра Исмаил Иса. Той зае мястото на разочаровалия го през първата част Зе Гомеш. В 53-ата минута нападателите на Черно море не се възползваха от гениално подаване на Илиан Илиев-младши, което свари неподготвена отбраната на Арда, но така и не се стигна до удар на “моряците”. Четвърт час преди края на баража на “Арена Арда” стана горещо. Центриране на Спас Делев намери главата на Тонислав Йорданов, който майсторски насочи към вражеската врата. Кълбото обаче се отклони в ръката на Цветомир Панов и реферът Станислав Тодоров прецени, че това е достатъчно основание да отсъди дузпа. Докато комуникираше със своите колеги в съдийския ван, опитният арбитър беше репликиран от провинилия се бранител на Черно море и го изгони. Дългият период между отсъдена и изпълнена дузпа явно не повлия добре на младия нападател Йорданов, който не успя да реши всичко в мача. 11-метровият му удар беше спасен от вратаря Георгиев. Стихийният натиск на Черно море доведе до изгонването на Алекс Петков в 92-ата минута. Бившият бранител на Левски изпусна Исмаил Иса и за да не се откъсне сам срещу Караджов, младокът се реши да се жертва с втори жълт картон.

До края въпреки факта, че бяха 10 срещу 10, варненци не съумяха да се доберат до мечтаното изравнително попадение. Единственото по-опасно положение от тяхна страна беше шут извън наказателното поле на Васил Панайотов. Така Арда дочака последния съдийски сигнал и официализира историческото си първо участие в европейските клубни турнири. Постижението беше отпразнувано с пищна заря.