ЯНТРА ИЗМЪКНА ТРИТЕ ТОЧКИ В ДОБРИЧ

В последния си домакински мач от първенството във Втора професионална лига отборът на Добруджа загуби от Янтра (Габрово). Гостите, водени от Костадин Ангелов, постигнаха победа с минималното 1:0 в среща от 33-ия кръг на шампионата, което бе и пети пореден успех за тима. Двубоят бе специален за наставника на Добруджа Светослав Петров, който преди срещата обяви, че това е последният му мач пред собствена публика и след края на сезона ще напусне “жълто-зелените”.

Домакините започнаха по-активно мача и създадоха първата си ситуация още във 2-ата минута, когато Стефан Митев стреля от малък ъгъл. Три минути по-късно центриране доведе до суматоха в наказателното поле на Янтра, но до изстрел така и не се стигна. В 8-ата минута Янтра получи правото да изпълни пряк свободен удар, вдясно от врата на Димитър Илиев. След последвалото подаване топката бе изчистена, но така тя попадна на крака на Ивайло Иванов, който стреля опасно от дистанция, но встрани от вратата на домакините. В 13-ата минута Янтра остана с човек по-малко, след като Петър Казаков получи директен червен картон. Той изгуби топката пред собственото си наказателно поле и фаулира Стефан Митев, който бе излязъл сам срещу вратаря. В следващите десетина минути Добруджа бе отборът, който търсеше повече гола, докато Янтра опитваше да играе на контраатаки. В 26-ата минута Почански центрира добре отляво и намери Цветелин Радев в наказателното поле на габровци. Защитникът стреля с глава от много чиста позиция, но топката мина над напречната греда. Две минути по-късно пък Пламен Тенев навлезе в наказателното поле на домакините и отправи изстрел, но неточно. Секунди преди края на първата част Иван Винков опита шут на 5-6 метра от вратата на Иван Гошев, но изпълнението бе крайно неточно.

При една от първите атаки за второто полувреме Янтра получи правото да изпълни доста спорна дузпа. В 47-ата минута след леко забавяне съдията Неделчо Гаджалов отсъди наказателен удар в полза на гостите за нарушение на Цветелин Радев. С изпълнението се нагърби Християн Кожухаров, който не сбърка и даде аванс на гостите. В 57-ата минута Владимир Мичев опита далечен изстрел от воле, но топката излезе в аут. Добруджа отговори моментално, след като Пушкаров разкъса с едно подаване защитата на Янтра и изведе Винков сам срещу вратаря. Футболистът с номер 21 обаче не успя да се възползва и хубавия пас и стреля неточно. В 68-ата минута Добруджа пропусна златен шанс да изравни. След центриране от корнер Иван Гошев не успя да боксира и пропусна кълбото. Така то дойде перфектно за Пушкаров, който обаче не очакваше, че вратарят на Янтра няма да успее да се намеси, и не успя да нанесе хубав изстрел. Ударът му мина встрани от вратата. Малко по-късно Почански стреля много добре от пряк свободен удар, но Гошев се намеси и изби. Натискът на Добруджа доведе и до нова възможност за изравняване. В 79-ата минута домакините организираха добра атака, която доведе до удар с глава на Почански от изключително близка дистанция, но отново късметът не бе на страна на добричлии. В 84-ата минута голмайсторът Кожухаров остана очи в очи със стража на Добруджа. Ударът му обаче се оказа неособено добър и попадна право в ръцете на вратаря. До края на срещата Добруджа търсеше изравнително попадение, но така и не успя да достигне до него.

Двата тима вече си гарантираха оставането във Втора лига и този мач бе без значение. Въпреки това победата носи още 3 точки в актива на Янтра, който се изравнява с отбора на Струмска слава и се изкачва до 10-ата позиция. Добруджа остава на 13-ата позиция с 30 точки, на 5 пред 14-ия Локо (Г. Оряховица).

ТЕДИ САЛПАРОВ СЕ РАЗДЕЛЯ НЕФТОХИМИК

Един от най-обичаните български волейболисти, сърцето и душата на националния тим – Теди Салпаров, вече не се изявява с „лъвовете“, но обяви, че продължава с пълна сила спортната си кариера. В спортното студио „СПРИНТ“ опитният 38-годишен състезател, който играе на поста либеро, заяви, че все още се чувства както на 18-19 години и е гладен за победи, като наесен феновете отново ще го видят на терена. Той ще облече екипа на друг български отбор през новия сезон 2021/2022 в Суперлигата на България. Волейболистът засега не обявява името на избрания клуб, който няма да е Нефтохимик 2010 (Бургас), като заяви, че когато от ръководството на отбора преценят, трансферът му ще бъде обявен официално.

ШВЬОНТЕК ВЪРЗА ДВА ГЕВРЕКА НА ПЛИШКОВА НА ФИНАЛА В РИМ

Полякинята Ига Швьонтек спечели силния турнир по тенис на червени кортове за жени в италианската столица Рим с награден фонд 1.58 милиона евро. Шампионката от “Ролан Гарос” надигра безапелационно на финала чехкинята Каролина Плишкова с 6:0, 6:0 за 48 минути игра.
Швьонтек не допусна нито една двойка грешка, реализира шест точки за пробив и не даде нито гейм на съперничката си. С представянето си 19-годишната полякиня даде сериозна заявка за защита на титлата си на втория за годината турнир от Големия шлем.

РАФА НАДАЛ ОТНОВО ПОКОРИ ВЕЧНИЯ ГРАД

Рафаел Надал спечели за безпрецедентен 10-и път титлата в турнира от сериите “Мастърс”, който се превърна в четвъртата дестинация, където великият испанец има над 9 триумфа. Матадора срази големия си противник Новак Джокович със 7:5, 1:6, 6:2 за 2 часа и 50 минути игра.

Така Рафа добави десета титла от Рим в богатата си колекция, като има 11 от Монте Карло, 12 от Барселона, плюс 13 от “Ролан Гарос”. Той вече има общо 36 трофея от най-високата категория от АТР – “Мастърс”, като 26 от тях са на клей. Джокович също е с 36 такива купи, като двамата делят първата позиция в това отношение, а и са “поделили” 15 от последните 17 издания на тези серии.

Матадора намали изоставането си по брой победи срещу Джокович на 28:29, като пък увеличи предимството си на червени кортове. Двамата за девети път се срещнаха в Рим и Рафа вече има шест победи, а конкретно на финал испанецът триумфира през 2009-а, 2012-а, 2019-а и сега, докато успехите на Ноле са през 2011-а и 2014-а.

Джокович се надяваше да осъществи обрат след загуба на първия сет, но Надал постигна 102-ра последователна победа на клей, когато взима дебютния сет. За последно в Рио де Жанейро през 2016 година Пабло Куевас успя да направи такъв “ремонт”. sportal.bg

БОРЯНА КАЛЕЙН СПЕЧЕЛИ ВСИЧКИ МЕДАЛИ НА ДЪРЖАВНОТО ПЪРВЕНСТВО

Боряна Калейн от клуб Левски Триадица спечели всичките пет златни медала на държавното първенство по художествена гимнастика, което се проведе в столичната зала “София”. След титлата в многобоя възпитаничката на Марияна Памукова стана шампионка на всичките четири финала на отделните уреди. Калейн получи оценки 27.850 точки на обръч, 27.950 на топка, 27.000 на бухалки и 25.200 на лента.

Стилияна Николова от Етър взе сребро на обръч и топка, Татяна Воложанина от Левски Илиана е втора на бухалки и трета на топка и лента, а Ева Брезалиева от Олимпия (Бургас) спечели бронз на обръч и на бухалки. Катрин Тасева допусна грешки и на финалите завоюва само сребро на лента.

След малко повече от три седмици предстои Европейското първенство във Варна, а след това е и Олимпиадата в Токио. От 28 до 30 май ще се проведе Световната купа в Пезаро (Италия), където България ще бъде представена от ансамбъл жени, Татяна Воложанина и Стилияна Николова.

АТЛЕТИКО Е САМО НА ПОБЕДА ОТ ТИТЛАТА

Атлетико (Мадрид) направи изключително важна крачка в преследването на титлата и взе трудна победа като домакин с 2:1 над Осасуна. Попаденията за победителите бяха дело на Ренан Лоди (82’) и Луис Суарес (88’), а за гостите се разписа Анте Будимир (75’).

В 9-ата минута Луис Суарес бе изведен хитро сам срещу вратаря, но стражът Ерера добре скъси ъгъла и успя да блокира изстрела. Нещо подобно се случи и в 15-ата, когато отново Суарес получи добър пас и напредна, но и този път неговият удар попадна във вратаря. В 24-ата минута отново уругваецът бе намерен от Анхел Корея на отлична позиция в малкото наказателно поле, но ударът му не пожела да навести мрежата и се отби в десния стълб на вратата. Три минути преди края на първото полувреме Саул удари и греда с много плътен удар извън наказателното поле.

Играчите на Диего Симеоне достигнаха до попадение в 59-ата минута след отлично центриране от фал, което бе засечено от оставения непокрит Стефан Савич, но след преглед с ВАР то бе отменено поради засада. Само две минути по-късно Коке прати диагонален пас към Трипиър, той с глава върна топката около точката за дузпа и там Кореа стреля отлично, но отново в ръцете на вратаря. В 65-ата минута Яник Караско бе изведен отляво сам срещу вратаря, успя да отбележи, но отново попадението бе отменено след намеса на ВАР. Играчите на Диего Симеоне получиха второ такова разочарование в разстояние на седем минути, виждайки как две техни попадения бяха отменени. В 75-ата минута, противно на логиката на показаното на терена, отлично центриране в наказателното поле на домакините намери Будимир, който стреля силно с глава, топката бе избита от Ян Облак, но след преглед със системата за видеоасистенция ясно се видя, че е преминала голлинията с целия си обем и това бе 1:0 за Осасуна. Шест минути по-късно резервите Жоао Феликс и Лоди взаимодействаха блестящо, за да може последният да излезе сам срещу вратаря и да изравни резултата. Пълен обрат играчите на Атлетико постигнаха в 88-ата минута, когато Караско навлезе в наказателното поле, стигна на около метър от голлинията, когато върна към точката за дузпа и там Луис Суарес заби кълбото в обратния ъгъл за 2:1.

С тази победа играчите на Диего Симеоне продължават да държат първото място в ръцете си с 83 точки, следвани плътно от Реал (Мадрид) с 81 и Барселона със 76. В последния мач за сезона Атлетико ще гостува на Валядолид.

АЛИСОН СПАСИ ЛИВЪРПУЛ С УНИКАЛЕН ГОЛ В ПОСЛЕДНАТА СЕКУНДА

Ливърпул запази шансове за четвъртото място в Премиър лийг, след като постигна изключително драматична победа с 2:1 над Уест Бромич на “Дъ Хоутърнс”. Успехът дойде след знаменит гол на стража Алисон, който в последните секунди на добавеното време се включи в наказателното поле при корнер в полза на гостите и успя да засече по фамозен начин с глава топката и да я прати в ъгъла. Мърсисайдци бяха много далеч от страхотния футбол, който показаха преди няколко дни в дербито с Манчестър Юнайтед, но този път късметът ги покри и те се доближиха само на точка зад Челси. Хал Робсън-Кану (15′) откри резултата в 15-ата минута, а Мохамед Салах изравни в 33-тата. Ливърпул нанесе 26 удара по посока на вратата на Джонстън, но така и не успяваше да отбележи гол. Така се стигна до незабравимото включване на Алисон, който доближи миналогодишния шампион на точка зад Челси и на три зад Лестър. Трите отбора имат по два мача до края на сезона, като Челси и Лестър излизат един срещу друг на “Стамфорд Бридж” след два дни, така че няма как и двата тима да вземат пълния комплект точки до края. Ливърпул пък има мачове с Бърнли и Кристъл Палас.

Шест от последните осем мача между Уест Бромич и Ливърпул в Премиър лийг бяха завършили с равенства. Така беше и през декември, когато двата отбора направиха 1:1 на “Анфийлд”. Последният успех на мърсисайдци срещу този съперник бе през април 2017-а.

VALENCIA, SPAIN – MAY 11: Lionel Messi of FC Barcelona smiles during the La Liga Santander match between Levante UD and FC Barcelona at Ciutat de Valencia Stadium on May 11, 2021 in Valencia, Spain. Sporting stadiums around Spain remain under strict restrictions due to the Coronavirus Pandemic as Government social distancing laws prohibit fans inside venues resulting in games being played behind closed doors. (Photo by Alex Caparros/Getty Images)

МАНЧЕСТЪР СИТИ МОЖЕ ДА ВЗЕМЕ МЕСИ

Възможността Манчестър Сити да привлече Лионел Меси, все още е актуална. Според “Сън” от лагера на аржентинската суперзвезда са информирали шампиона на Премиър лийг, че за целта “гражданите” трябва да осигурят на Ла Пулга заплата от над 500 000 паунда седмично след облагането с данъци. Изданието твърди, че ако клубът му гарантира по 25 милиона паунда годишно, 33-годишният Меси е готов да подпише за 1+1 години.

Такова възнаграждение би направило Лео най-високоплатения играч в историята на Висшата лига. Липсата на трансферна сума и огромните приходи от реклама обаче биха направили този ход финансово обоснован от гледна точка на Манчестър Сити.

В момента Меси получава заплата, равностойна на 1 милион паунда седмично. От “Камп Ноу” обаче могат да му предложат единствено договор, в който възнаграждението на аржентинеца ще бъде намалено с 2/3.

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. РИБОЛОВ
  11. ГЮВЕЧ
  12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  13. България – Китай 中国保加利
  14. РЕСТОРАНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
  15. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  16. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт

  1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  2. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА