СПОРТНА ПАНОРАМА

0
674

 

СЕПТЕМВРИ (ТЕРВЕЛ) СПЕЧЕЛИ ТРИТЕ ТОЧКИ В ТЪРГОВИЩЕ

Футболистите на Светкавица (Търговище) допуснаха да бъдат победени у дома с минималното 0:1 от Септември 98 (Тервел). На стадион „Димитър Бурков“ гостите поднесоха изненадата на 22-ия кръг на Североизточната трета лига, надигравайки категорично домакините и в двете части на мача, информира sportal.bg. Играчите на Септември 98 (Тервел) все още не са изпитали горчивината от загубата в двубоите от пролетния дял на първенството.

В Търговище още в началото гостите създадоха много положения пред вратата на Костадин Иванов, но пропуските на Емре Акиф, Мартин Кирилов и Денис Кадир запазиха нулевото равенство до 30-ата минута. Веднъж дори гредата помогна на стража на Светкавица след центрирането в 23-ата минута на Емре Акиф. В 31-ата минута при бърза атака отляво Симеон Митев нахлу мощно в наказателното поле на домакините и с плътен удар превзе вратата им за 0:1. До края на полувремето гостите имаха още две чисти положения, пропуснати от нападателите им.

През втората част двата отбора отново заиграха на доста високи обороти. И пред двете врати се заредиха критични ситуации, но все безрезултатни. Така след по-добра игра Септември 98 (Тервел) съвсем заслужено спечели поредните 3 точки на чужд терен.

* СЕВЕРОИЗТОЧНА ТРЕТА ЛИГА

РЕЗУЛТАТИ – XXII КРЪГ

Дунав (Русе) – Черноморец (Балчик)   1:0

Ботев (Нови пазар) – Шумен 2007 (Шумен) 1:2

Светкавица (Търговище) – Септември 98 (Тервел)    0:1

Кубрат 2016 (Кубрат) – Доростол (Силистра)     0:3 сл.

Лудогорец III (Разград) – Интер (Добрич)    10:0

Тополи 2010 (Тополи) – Спортист 2011 (Г. Тошево)  1:2

Черноломец 1919 (Попово) – Спартак 1918 (Варна)  2:2

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Спартак (Вн) 21    16    4      1      61:8 52
  2. Светкавица 21    15    0      6      53:18       45
  3. Черноморец 20    13    3      4      50:19       42
  4. Шумен 2007 21    13    2      6      47:29       41
  5. Лудогорец III 20    12    3      5      56:16       39
  6. Септември 21 12    3      6      41:21       39
  7. Дунав (Рс) 20 11    2      7      37:25       35
  8. Устрем (Дон) 21    11    2      8      41:31       35
  9. Черноломец 21    10    3      8      46:28       33
  10. Доростол 21 9      2      10    24:38       29
  11. Ботев (НП) 20 5      3      12    21:48       18
  12. Спортист 21 5      1      15    23:66       16
  13. Тополи 2010 21 4      1      16    19:48       13
  14. Интер (Дч) 21 1      1      19    16:91       4

 

ПРОГРАМА ЗА XXIII КРЪГ

17 април 2021 г., събота, 16:00 ч.

Светкавица (Търговище) – Дунав (Русе)

Септември 98 (Тервел) – Черноломец 1919 (Попово)

Доростол (Силистра) – Черноморец (Балчик)

18 април 2021 г., неделя, 16:00 ч.

Спартак 1918 (Варна) – Тополи 2010 (Тополи)

Спортист 2011 (Г. Тошево) – Лудогорец  III (Разград)

Интер (Добрич) – Ботев (Нови пазар)

Устрем Д (Дончево) – Кубрат 2016 (Кубрат) – сл.

Шумен 2007 (Шумен) – почива

ГРИГОР ДИМИТРОВ СЕ ПРЕБОРИ С КОРАВИЯ ШАРДИ И ОЧАКВА НАДАЛ В МОНТЕ КАРЛО

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров постигна втора победа на турнира от сериите “Мастърс” в Монте Карло, като срази със 7:6(3), 6:4 коравия французин Жереми Шарди за 1 час и 43 минути игра. Ако по-късно днес /вчера/ Рафаел Надал се справи с Федерико Делбонис, то отново ще гледаме битка между Григор и Краля на клея в Княжеството.

Гришо поведе с ранен пробив в първия сет, но към края му зачести с неточностите в играта и трябваше да разчита на тайбрека, за да дръпне в резултата. Шарди от самото начало разчиташе на прекомерен риск и постоянно търсене на линиите, което му даде възможност да се задържи в мача, но накрая по-голямата класа на българина се оказа решителна. Димитров вече има 4 победи в 6 мача с 53-ия в световната ранглиста французин. Евентуален сблъсък с Надал би бил трети пореден за тях в Монте Карло, като през 2018-а се срещнаха на полуфиналите, а през 2019-а Матадора се наложи над съперника си в третия кръг.

АРДА НАДВИ СЛАВИЯ И СЕ КЛАСИРА ЗА ИСТОРИЧЕСКИ ПЪРВИ ФИНАЛ ЗА КУПАТА

Арда (Кърджали) успя да се класира за първи път в своята история на финал за Купата на България. Това стана възможно, след като тимът от Кърджали се наложи с 1:0 като гост на Славия във втория полуфинален сблъсък от турнира, като в предишната среща двата тима не успяха да си отбележат гол. В герой за “сините” се превърна Алекс Петков, който вкара единственото попадение в мача.

Повторният дебют на Златомир Загорчич пък се оказа доста горчив, след като “белите” пропуснаха възможността да се класират за трети финал в последните 10 години и общо 12-и в историята си. Славия пропусна възможността и да спечели нещо през този сезон, тъй като в елита отборът от столицата се бори за оцеляване. За Николай Киров пък това ще е трети финал за Купата на България, след като опитният специалист успя да изведе Ботев (Пловдив) на два пъти (2016/2017 и 2018/2019) до същата фаза на турнира. Той има и един триумф през 2017-а.

Още в 4-ата минута дойде и първият удар към една от двете врати. Той бе дело на Румен Руменов, който опита късмета си от далечна дистанция, но топката мина над напречната греда. Само минута след това гостите пропуснаха златен шанс да излязат напред в резултата. Светослав Вуцов подаде към Емил Виячки, който обаче малко преди да поеме кълбото, се подхлъзна и това позволи на Делев да му го отмъкне от краката. В 7-ата минута Славия бе много близо до това да отбележи. След изпълнение на корнер топката не бе изчистена добре и това позволи на Виячки да опита шут със задна ножица от точката за изпълнение на дузпа. За негово съжаление обаче тя се отклони в страничния стълб. В 17-ата минута Спас Делев свали по прекрасен начин с глава към Милен Жилев, който от своя страна опита удар директно от воле. Светослав Вуцов обаче се намеси чудесно и не позволи топката да влезе във вратата на “белите”. 10 минути по-късно гостите успяха все пак да излязат напред в резултата. След центриране от ъглов удар на Иван Тилев топката достигна до Алекс Петков. На младия бранител му бе нужно съвсем леко докосване, за да отклони кълбото към вратата на Вуцов и да открие за 1:0. В 43-ата минута столичани получиха правото да изпълнят дузпа. След изпълнение на ъглов удар топката бе изчистена и така тя отново попадна в краката на Ради Кирилов. Офанзивният футболист навлезе в наказателното поле и финтира Милен Желев. Защитникът на Арда обаче спъна Кирилов, който се строполи в пеналтерията и спечели наказателен удар за своя отбор. С изпълнението се нагърби опитният Димитър Рангелов, който стреля прекалено слабо в долния ляв ъгъл и не затрудни особено Иван Краджов.

В 52-ата минута Спас Делев получи добро диагонално подаване надясно, след което успя рязко да смени посоката и да навлезе в наказателното поле на домакините. Шутът му обаче по земя не сложи под изпитание Вуцов, който безпроблемно улови кълбото. В 73-ата минута Владислав Узунов отправи много силен и коварен удар от пряк свободен удар, който летеше право към ъгъла на вратата на Иван Караджов. Стражът обаче успя да се намеси по прекрасен начин и с върха на пръстите си отклони кълбото. До края на мача отборът на Славия бе този, който търсеше повече попадението, но до по-сериозна ситуация не се стигна.

Така отборът на Златомир Загорчич ще продължи единствено борбата си за оцеляване в елита. Арда пък ще чака един измежду ЦСКА-София и Лудогорец, които снощи играха втория полуфинал на турнира.

ТРЕНЬОРЪТ НА СЕРИНА УИЛЯМС ИСКА ДА РАБОТИ С БЪЛГАРЧЕ

Треньорът на мегазвездата в тениса Серина Уилямс и бивш наставник на Григор Димитров – Патрик Муратоглу, иска да работи с 10-годишната сензация Теодор Давидов. Талантът впечатли всички с невероятната способност да играе еднакво добре с лявата и с дясната ръка и с победите, които жъне в детските турнири. Специалисти от ранга на Брад Гилбърт и Пол Макнами предричат бляскаво бъдеще на Теодор.

Френският треньор има академия в Париж и е направил опит да се свърже с родителите на Тео. “Преди няколко дни се обади мой приятел – сподели за “България Днес” бащата на Тео Давидов – Калин. – Чрез друг негов познат, който е мениджър на братята Боб и Майк Брайън, се разбра как Муратоглу иска да приказва с нас. Все още не сме се чули.”

Интерес към младия тенисист проявява и академията на IMG във Флорида, която продължава да се ръководи от Ник Болетиери. Легендата е работил през годините с Андре Агаси, Мария Шарапова, сестрите Уилямс, Мартина Хигинс, Моника Селеш и още куп звезди. “Първоначално имахме планове да се готвим в IMG. Те се свързаха с нас. Предложиха ни да тренирам Тео в тяхната академия. Бяха готови да му осигуряват кортове и спаринг партньори – добавя Калин Давидов. – Покрай пандемията нещата се размиха. Те са доста консервативни. Затворени са за външни хора. Тази година няма да се случи. Имаме контакти с по-малка академия във Флорида. Тенис директорът е добър треньор. Казва се Ашли Хобсън. Работил е с Аманда Кьотцер, която е стигала до Топ 5. Негови състезатели са с победи над Пийт Сампрас и Дженифър Каприати.”

Именно таткото е идеологът на рядко срещания стил на игра, при който се използват лявата и дясната ръка за изпълнение на сервис и форхенд. 42-годишният Калин е бивш елитен състезател по волейбол. Неговият баща Тодор е първият треньор на дългогодишния национал Теодор Салпаров.

Тео Давидов е роден в България, но много малък заминава за Колорадо. Неговите родители се установяват зад океана и с много усилия изграждат малък семеен бизнес, чиято цел е да помогне за израстването на техния син в спорта.

КРИСТИАНО МОЖЕ ДА СЕ ЗАВЪРНЕ В МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД

Спекулациите около бъдещето на Кристиано Роналдо отново са любима тема на италианските медии в дните след двубоя с Дженоа, в който португалецът даде израз не негативни емоции, демонстриращи недоволството му от настоящото състояние на Ювентус. Calciomercato напомня за една съществена причина, която би задържала CR7 в Италия. Това, разбира се, са прословутите данъчни облекчения и по специално законът, според който чужденци, които живеят на Ботуша, могат да се възползват от възможността да плащат заместващ фиксиран данък в размер на 100 000 евро годишно за всичките си доходи, получени зад граница. Това включва спонсорски договори, имидж права, капиталови печалби и т.н. От тези пера Роналдо получава огромни суми, за които навсякъде другаде би плащал много по-големи данъци. Единствено във Франция Роналдо може да се възползва от възможността да се освободи от 50% от данъците, но никъде другаде няма да има този бонус.

Въпреки това Calciomercato не изключва възможността Кристиано все пак да напусне Италия, воден от своята амбиция да покорява нови футболни върхове. Източникът посочва и най-вероятните възможности, но според него Реал( Мадрид) не е сред тях, въпреки че в последно време се заговори за това и дори Зинедин Зидан коментира темата. В Реал обаче имат план да похарчат много пари, за да прелеят свежа кръв в състава. Флорентино Перес планира да привлече Ерлинг Холанд или Килиан Мбапе, а дори при възможност и двамата. Ако вторият си тръгне от ПСЖ, то парижани ще станат една от примамливите възможни дестинации за Роналдо. Френският клуб точеше зъби и за Лионел Меси, но изглежда все по-вероятно аржентинецът да остане в Барселона, така че собствениците на ПСЖ ще опитат да вземат другата звезда от подобен мащаб.

Много вероятен изглежда сценарият за завръщане в Манчестър Юнайтед. Именно на тази възможност наблягат и английските медии. Самият Роналдо неведнъж е заявявал, че един ден би се завърнал на “Олд Трафорд”. В Юнайтед проблеми с бюджета нямат, а класирането за Шампионската лига, което изглежда сигурно, още повече улеснява процеса. Плюс това “червените дяволи” имат още един коз – Пол Погба. Ювентус иска да си върне французина и евентуалната компенсация за Роналдо може да бъде включена в сделката за халфа.

Източникът лансира още една хипотеза, която обаче на този етап изглежда утопична. Тя гласи, че Роналдо би могъл да се завърне в Спортинг, за което наскоро говори и неговата майка Долорес. Португалският гранд обаче по никакъв начин не може да си позволи финансово CR7, a и няма как да му предостави възможността да се бори отново за Шампионската лига и за “Златната топка”.

БЪЛГАРИЯ СПЕЧЕЛИ ОТБОРНАТА ТИТЛА ПРИ ЩАНГИСТИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКОТО

България заe първо място в крайното класиране по нации при мъжете на завършилото европейско първенство по вдигане на тежести в Москва. Това сочат публикуваните документи от организаторите и европейската щанги централа.

С 685 точки българският отбор е далеч напред на върха пред Армения, която завършва с 620 т., трети са представителите на Грузия с 612 т. В десетката следват щангистите на колоси в щангите, сред които Русия, Беларус, Турция, Испания, Полша, Украйна и Чехия. Подобен успех в класирането по нации България не е записвала от десетилетия. “Радва ме, че отново сме на върха при мъжете в европейските щанги. Това е доказателство, че сме на прав път, и е огромен стимул за състезателите. Жените ни също записаха голям успех. Повечето от нашите състезатели са в младежка, дори юношеска възраст, което е добро обещание за бъдещето на българските щанги. Искам специално да благодаря на треньорите по центровете за отличната работа, която са свършили и като подбор, и като изграждане на тези таланти в ранна възраст. Това е пътят и се надявам държавата да отделя повече средства за наставниците и центровете по места, за клубовете, където се коват тези успехи и бъдещите шампиони,” каза старши треньорът на националните щангисти Иван Иванов, като уточни, че след игрите в Токио ще се оттегли от поста.

ПСЖ СПЕЧЕЛИ БИТКАТА С БАЙЕРН – ЕВРОПА ЩЕ ИМА НОВ ШАМПИОН

Пари Сен Жермен си върна на Байерн (Мюнхен) за загубения финал през миналия сезон, след като детронира първенеца на Европа на четвъртфиналите в Шампионската лига. Германците спечелиха реванша в Париж с 1:0, но домакините продължават напред заради повече отбелязани голове на чужд терен, защото преди седмица бяха триумфирали в Мюнхен с 3:2. Ерик Максим Чупо-Мотинг реализира единственото попадение в 40-ата минута. На полуфиналите ПСЖ ще спори с Борусия (Дортмунд) или Манчестър Сити (1:2 в първия мач).

Типично според очакванията тимът на Ханзи Флик даде всичко от себе и беше на косъм от още един гол, който да го класира напред. В същото време футболистите на Маурисио Почетино направиха множество пропуски и като нищо щяха да запишат нова голяма издънка. Неймар щеше да се превърне в големия грешник, след като удари две греди и в ключови ситуации бъркаше с отиграванията си. Килиан Мбапе също нямаше шанс, а и веднъж беше спрян с несъществуваща засада в ситуация, когато излизаше сам срещу вратаря.

Полуфиналите ще се играят на 27/28 април и 4/5 май.

ЧЕЛСИ УКРОТИ “ДРАКОНИТЕ” И ПРОДЪЛЖАВА НАПРЕД

Отборът  на Челси достигна до полуфиналите в Шампионската лига, след като отстрани Порто в 1/4-финалите с общ резултат 2:1. Лондончани загубиха реванша с 0:1, но успехът с 2:0 в първия мач се оказа достатъчен. И двете срещи се изиграха на стадион “Рамон Санчес Писхуан” в Севиля,  като причината за това са мерките срещу разпространението на COVID-19.

Двубоят започна много динамично, като очаквано португалците се опитаха да вземат инициативата. Още в третата минута бранителят на Порто Пепе се прояви с груба игра, като удари с лакът при въздушен двубой Кай Хавертц и се наложи влизането на медицински екип. Мениджърът на лондончани Томас Тухел енергично протестира, като поиска строго наказание за бившия защитник на Реал (Мадрид), но реферът Клеман Тюрпен остана безучастен. 180 секунди по-късно се стигна до първата опасност пред вратата на Порто след удар на Мейсън Маунт, но след рикошет топката напусна терена в ъглов удар. В 11-ата минута стражът на Челси Менди сбърка и това едва не доведе до гол, но Жоржиньо изчисти топката. В 33-ата минута Хесус Корона получи топката в наказателното поле на Челси и стреля бързо с десния крак, но високо над вратата. Това беше и последната интересна ситуация през първата част и двата тима се оттеглиха на почивка, без да си отбележат гол.

След подновяването на играта първоначално Порто се настани в половината на Челси, но постепенно лондончани си върнаха инициативата и създадоха две добри възможности да се разпишат. С наближаването на края на мача треньорите прибегнаха до смени. Първи се опита да освежи състава Серджо Консейсао, а колегата му Томас Тухел прибегна до първата си пет минути преди края на редовното време. Мачът вървеше към 0:0, когато в добавеното време Порто стигна до попадение, а негов автор стана Мехди Тареми, който се разписа с акробатично изпълнение на странична ножица от границата на наказателното поле. До края на добавените минути обаче оставаха само десетина секунди и португалците нямаха време за нещо повече.

Така Челси стигна до полуфиналите за първи път от 2014 година, като следващият му съперник ще бъде определен от двойката Реал (Мадрид) – Ливърпул.

СНИМКИ: sportal.bg, gong.bg, trud.bg,