ЛИТЕКС И ДОБРУДЖА НЕ СЕ ПОБЕДИХА

Отборите на Литекс и Добруджа завършиха при резултат 0:0 в мач от 26-ия кръг на Втора професионална лига. След този мач ловешкият тим остава на 8-о място с актив от 29 точки. Футболистите на Светослав Петров пък запазват 11-а позиция с 26 пункта.

В 10-ата минута гостите направиха добра контраатака. Ерик Почански напредна с топката, след което намери Димитър Алексиев, който шутира, но опитът му не успя да затрудни Илия Шаламанов. В 25-ата минута Иван Митрев отправи силен удар от далечна дистанция, но стражът на “жълто-зелените” Димитър Илиев изби кълбото в корнер. Пет минути преди края на първата част капитанът на Литекс Пламен Николов засече добро центриране и моментално отправи удар с глава към вратата на Димитър Илиев, но вратарят улови.

В 74-ата минута Ерик Почански центрира в наказателното поле, където бе Димитър Алексиев. Централният нападател на Добруджа отправи хубав удар с глава, който обаче премина на сантиметри от целта. Секунди по-късно и резервата Божидар Чуканов отправи шут към вратата на Литекс, но право в ръцете на Илия Шаламанов. До края на срещата не се случи нищо интересно и логично двата отбора поделиха точките в Ловеч.

ХАНДБАЛИСТИТЕ НА ДОБРИЧ ЗАВЪРШИХА ЧЕТВЪРТИ В ТУРНИРА ЗА КУПАТА

Отборът на Добруджа завърши на четвърто място в турнира за Купата на България по хандбал за мъже. Локомотив (Горна Оряховица) победи добричкия тим с 37:20 (16:10) и си осигури бронзовите медали във Финалната четворка на турнира за Купата в Шумен.

Двубоят започна равностойно, като добричлии дори имаха аванс от 7:5 малко след средата на първата част. С три поредни гола “железничарите” обърнаха резултата, а в последните десет минути до почивката те дори изградиха преднина от 16:10. Локомотивци продължиха да доминират и с нова серия от пет безответни попадения дръпнаха с 25:12 след 43 минути игра. До края горнооряховци нямаха проблеми и дори направиха победата си още по-убедителна.

На полуфиналите Добруджа загуби от състава на Левски (Левски).

Шумен-61 спечели за трети път в историята си турнира за Купата на България по хандбал за мъже. Домакините на Финалната четворка победиха в спора за трофея Левски (Левски) с 33:25 (17:9). Възпитаниците на Чавдар Чернев взеха инициативата още от началото и след десетина минути вече водеха с 5:2. С нова добра серия шуменци дръпнаха с 13:5 в 22-ата минута и запазиха разликата до почивката. Във втората част домакините продължиха да контролират събитията на полето, като в 53-ата минута авансът им достигна 30:19 и това окончателно предреши мача.

Така Шумен заслужи отново трофея след 2010 и 2012 година. Отборът на Чернев има отлични шансове да постигне дубъл през този сезон, след като води и в класирането в шампионата три кръга преди края на редовния сезон. За най-полезен играч във финалния турнир беше определен Бранимир Балчев от състава на победителите.

ВЕЗЕНКОВ ОТНОВО Е НАЙ-ДОБРИЯТ СРЕД НАЙ-ДОБРИТЕ

Александър Везенков е избран за “Най-полезния играч на седмицата” в Евролигата! Звездата на баскетболния Олимпиакос спечели отличието за втори път в кариерата си, след като изведе “червено-белите” до успех над Химки с 82:75 в последния 34-и кръг от редовния сезон на най-силния клубен европейски турнир. Българският национал оформи “дабъл-дабъл” и се превърна в топреализатор в мача с 20 точки и 11 борби, а коефициентът му на полезно действие от 31 се е оказал напълно достатъчен, за да го изпрати на върха в статистическата класация за изминалата седмица в най-силния клубен европейски турнир.

Везенков грабна отличието за първи път в кариерата си едва преди около три седмици, след като записа 31 точки и 10 борби срещу АЛБА (Берлин). Тогава обаче коефициентът му беше още по-сериозен – 41.

Веднага след българина се нареждат новата звезда на ЦСКА (Москва) Габриел Люндберг с коефициент от 30, Нико Лапровитола от Реал (Мадрид) и Томас Уокъп от Жалгирис с по 29, както и Нандо Де Коло от Фенербахче и Майкъл Ерик от ЦСКА (Москва) с по 27.

ВИКТОРИЯ ТОМОВА ОТПАДНА НА ПОЛУФИНАЛИТЕ В БОГОТА

Втората ракета на България Виктория Томова отпадна на полуфиналите на турнира по тенис на червени кортове от сериите WТА 250 в Богота (Колумбия) с награден фонд 235,238 долара. Томова загуби от номер 93 в света Тамара Зиданшек от Словения с 3:6, 5:7 за 90 минути.

Българката започна мача с пробив, но до края на първия сет загуби три пъти подаването си и Зиданшек поведе в резултата след 6:3. Във втория сет Томова поведе с 3:0 и с 4:1, след което загуби четири поредни гейма и съперничката й стигна до обрат – 5:4. Зиданшек взе подаването на българката в 12-ия гейм, с което затвори мача.

Софиянката игра за първи път в кариерата си на полуфинал в турнир от сериите WТА. С класирането си за полуфиналите Виктория Томова си осигури 110 точки за световната ранглиста и 10100 долара от наградния фонд.

ВСЕ ОЩЕ НЯМА КОЙ ДА ПОБЕДИ САНИ ЖЕКОВА

Сани Жекова показа, че все още няма кой да я победи у нас в сноубордкроса. Сани взе участие в националното първенство, което се проведе на Витоша при отлична организация от екипа на БФски и “Витоша ски” АД.

Жекова спечели 10-а титла в дисциплината, като изпревари на финала Лиа Манчева (Блейд). На финала при мъжете Валентин Миладинов (Бороборд) спечели пред Борислав Стоянов (НСА), Петър Гьошарков (Бороборд) и Симеон Чалъков (Бороборд).

На Витоша бяха определени и шампионите при момчета и момичета (младша възраст – до 13 г), момичета и момчета (старша възраст – до 15 г) и юноши и девойки (до 19 г). topsport.bg

БАЙЕРН С ВТОРА ДОМАКИНСКА ИЗДЪНКА ЗА ЕДНА СЕДМИЦА

Байерн (Мюнхен) допусна втора поредна домакинска издънка за една седмица. След като загубиха от ПСЖ в Шампионската лига, баварците завършиха 1:1 с Унион (Берлин) в среща от 28-ия кръг на Бундеслигата. Баварците поведоха чрез Джамал Мусала в средата на втората част, но минути преди последния сигнал допуснаха изравняване от столичани чрез Ингвартсен (86’).

Играчите на Ханзи Флик изиграха много постно първо полувреме, в което така и не успяха да се разпишат. В 17-ата минута Чупо Мотинг бе изведен отлично сам срещу вратаря, но Луте се намеси добре и изби. В 23-ата на обратната страна на полето Мануел Нойер трябваше да се намесва решително след удар с глава на Мариус Бултер от Унион. В тези минути домакините полагаха усилия, но така и не успяваха да достигнат до опасни положения пред вратата на берлинчани. Един от най-активните в техните редици бе младата надежда Джамал Мусала, който на няколко пъти влизаше в интересни комбинации в дясната зона и веднъж стреля опасно по посока на вратата.

На почивката в игра се появи Льорой Сане, който замени получилия удар в средата на първата част Кингсли Коман. Домакините се активизираха още повече през втората част, но продължаваха да страдат в последните отигравания пред наказателното поле и не успяваха да създават чисти положения. Ханзи Флик направи няколко промени в опит да промени нещата в предни позиции въпреки многото проблеми с отсъстващи. Баварците все пак достигнаха до заветното попадение в 68-ата минута, когато центриране от фал не бе изчистено добре, топката бе върната в наказателното поле право към Томас Мюлер, а той асистира на Мусала, който след отлична работа отбеляза за 1:0. Само няколко минути по-късно младокът бе заменен принудително, след като получи контузия при едно единоборство.

В 86-ата минута появилият се като резерва Ингвартсен изравни след отличен пробив на Андрич , който нахлу в наказателното поле и подаде към точката за дузпа, а там голмайсторът само трябваше да чукне топката в мрежата. В оставащите минути до края на срещата играчите на Байерн опитаха да променят нещо от случващото се на терена, но се отчетоха единствено с един неточен удар на появилия се като резерва Дейвид Алаба.

Байерн все пак продължава да е водач в класирането с 65 точки, пет повече от РБ (Лайпциг).

МАН ЮНАЙТЕД ОБЪРНА ТОТНЪМ И ГО ОТДАЛЕЧИ ОТ ЧЕТВОРКАТА

Манчестър Юнайтед стигна до обрат през второто полувреме на гостуването си на Тотнъм и спечели с 3:1 в Лондон. Отборът на Оле Гунар Солскяер игра много силно след почивката и с попадения на Фред (57), Едисон Кавани (79) и влезлия като резерва Мейсън Грийнууд (96) постигна заслужена победа. Хюн-Мин Сон откри резултата в 40-ата минута. През първото полувреме попадение на Кавани бе отменено поради нарушение на Мактоминей срещу Сон.

“Червените дяволи” са на второ място и намалиха разликата от лидера Манчестър Сити на 11 точки. Тотнъм остана седми и изостава на 6 точки от четвъртия Уест Хам, като шансовете на лондончани за топ 4 значително намаляха след този резултат.

“Шпорите” започнаха агресивно и още в първите минути създадоха опасни ситуации пред вратата на Хендерсън. Удар на Моура бе отклонен от Шоу, а Сон стреля покрай вратата. Тимът на Моуриньо имаше известно предимство и играеше повече с топката. В 16-ата минута гостите организираха първата си добра атака, която мина през Бруно Фернандеш, Погба и Кавани и завърши с удар на Рашфорд. Ерик Дайър обаче успя да се намеси и отклони топката, която мина покрай вратата. В 33-ата минута Кавани прати топката в мрежата, след като великолепно бе изведен от Погба. Ситуацията обаче бе преразгледана с ВАР и попадението не бе зачетено. Причината бе нарушение на Мактоминей срещу Сон в по-ранен етап от атаката. Халфът на Ман Юнайтед удари съперника с ръка в лицето. Ударът изглеждаше случаен, но нямаше съмнение, че го има, и Сон падна на земята. Съдията прецени, че това е нарушение, но нямаше да сбърка сериозно и да бе признал гола. Сон накара “червените дяволи” да съжаляват още повече за присъствието му на терена в 40-ата минута, когато откри резултата. Кейн по отличен начин намери Моура, който подаде на Сон в наказателното поле, а южнокореецът се разписа с нисък удар.

След почивката тимът на Солскяер взе инициативата и притисна съперника. Гостите доминираха в центъра на терена чрез Погба и Бруно Фернандеш. Великолепна комбинация пред наказателното поле на Тотнъм в 57-ата минута изведе Кавани на отлична позиция за изстрел. Лорис се намеси при неговия удар, но топката се озова във Фред и той не сбърка при добавката, като изравни резултата.

Солскяер пусна в игра Грийнууд на мястото на Рашфорд и той пробва удар малко след влизането си. 19-годишният талант се включи отлично и имаше голяма заслуга за втория гол на “червените дяволи”. В 79-ата минута той получи топката от Бруно Фернандеш и центрира отлично, а Кавани с глава изведе гостите напред.

Отговорът на Моуриньо бе да пусне Гарет Бейл, но ефектът не бе същият. Кавани се отличи и в дефанзивен план. Уругваецът отклони топката малко преди тя да стигне до Кейн, който със сигурност щеше да я прати в мрежата. Кълбото се удари в гредата и излезе от терена. Лондочани не успяха да организират сериозен натиск в края, въпреки че Хендерсън трябваше да се намесва на два пъти. В добавеното време прекрасното включване на Грийнууд доведе и до негов гол. Поредната великолепна комбинация на гостите завърши с пробив на Погба и извеждащ пас към Грийнууд, който направи резултата 1:3.

РЕАЛ ПАК УДАРИ БАРСЕЛОНА И СЕ ИЗКАЧИ НА ВЪРХА

Шампионът Реал (Мадрид) извоюва втора победа за сезона над Барселона в суперсблъсъка на испанския футбол и се изравни на върха с Атлетико (Мадрид0, който обаче е с мач по-малко. “Белите” се наложиха с 2:1 на своя “Алфредо Ди Стефано” в среща от 30-ия кръг на Ла Лига. Домакините дръпнаха с две попадения още в първия половин час благодарение на Карим Бензема (13′) и Тони Кроос (28′), а Оскар Мингеса върна Барса в играта с гол в 60-ата. Каталунците са само на една точка зад водачите, а до края на днешните съперници им остават по осем срещи.

Реал и Барса удариха по две греди, като втората на “лос кулес” дойде в последната атака за двубоя. Тогава късметът спаси домакините след изстрел на Илаиш Мориба, и то в момент, в който те бяха с човек по-малко заради изгонването на Каземиро в 90-ата за два жълти картона. Домакините пропуснаха да си решат мача много по-рано, но веднъж страничният стълб спря Федерико Валверде, а Винисиус и Тони Кроос направиха непростими пропуски.

Това Ел Класико може да се окаже последно за Лионел Меси, чийто договор с Барса изтича. Същото важи и за капитана на Реал Серхио Рамос, който обаче тази вечер не игра.

Следващата събота (17 април) Барселона излиза срещу Атлетик (Билбао) във финала за Купата на Испания, а всички двубои (без тези на финалистите) от кръга в Ла Лига ще се изиграят в неделя.

Снимки: gong.bg, sportal.bg, nova.bg