ДОБРУДЖА 07 ЗАГУБИ ОТ НЕФТОХИМИК СЛЕД ДРАМА В ЗАЛА „ДОБРОТИЦА”

Волейболистите на Нефтохимик 2010 (Бургас) се класираха за полуфиналите на Суперлигата. Действащите шампиони надиграха много драматично като гости Добруджа 07 с 3:2 (25:23, 25:23, 15:25, 29:31, 15:13) в среща №2 помежду им от 1/4-финалните плейофи, играна в зала “Добротица”. По този начин бургазлии спечелиха плейофната серия с 2-0 победи и продължават напред на полуфиналите, където очакват победителя от 1/4-финала между Левски и Дунав (Русе). Отборът на Добруджа отпада от борбата за титлата и завършва на 6-о място в крайното класиране.

Домакините от Добруджа започнаха колебливо в първия гейм. Шампионите доминираха със стабилно посрещане и с по-добър начален удар, като взеха преднина от 4 точки и я запазиха почти до края. При 24:20 в тяхна полза на линията за сервис за Добруджа се появи Мартин Мечкаров. След три бомбени сервиса, включително и ас, добричлии се доближиха на точка – 23:24. Четвъртият пореден сервис на Мечкаров отново затрудни максимално Нефтохимик, но домакините не успяха да се възползват от него – разпределетелят на Нефтохимик Георги Братоев изненада Добруджа, а бургазлии спечелиха гейма с 25:23.

Втората част също бе оспорвана, като отново малко не достигна на домакините за успех. След равенството 5:5, шампионите от Нефтохимик отново се откъснаха в резултата и запазиха предимството си до 16:13. В този момент блокадата на добричлии заработи и те стопиха пасива си до точка – 15:16, а играта продължи равностойно. В края на гейма Нефтохимик водеше с 23:20. Въпреки това Добруджа не се предаде и отново се доближи на точка – 23:24. В крайна сметка бургазлии устояха на всички атаки и след дълго разиграване спечелиха отново с 25:23, за да поведат с 2:0.

В третия гейм домакините от Добруджа показаха на какво са способни. Притиснати до стената, те изиграха един блестящ гейм, с много концентрирана игра – 25:15. От своя страна бургазлии прибързано помислиха, че вече са спечелили, и понесоха последствията от това. Успешната игра на добричлии започна с начален удар на Денис Чавдаров, след който поведоха с 4:0. Разликата нарасна до 18:12, за да може Добруджа спокойно да спечели и да намали изоставането си.

В четвъртата част Добруджа продължи с възходящата си линия, като показа още по-голямо желание за обрат, а диагоналът Жулиен Георгиев бе в основата на успеха. След поредното равенство при 24:24, започна поредица от грешки от двете страни на мрежата, както и много пропуснати възможности и за два тима. В крайна сметка нервите на бургазлии не издържаха, като след две поредни грешки от тяхна страна – аут в атака и докосване на мрежата, Добруджа спечели гейма с 31:29 и вкара мача в тайбрек.

Там равностойната игра между двата тима продължи с пълна сила. В крайна сметка от Добруджа пропиляха две възможности за точка, а Нефтохимик грабна ситуацията и не допусна повече изненади. Бургазлии за пореден път демонстрираха уменията си за измъкване от труден момент и наложиха волята си с 15:13, за да спечелят с 3:2 и да се класират за полуфиналите.

Жани Желязков и добричлията Илия Петков (4 блока и 82% ефективност в атака) станаха най-полезни за Нефтохимик – съответно с 19 и 18 точки за победата. Над всички за Добруджа бе Жулиен Георгиев със страхотните 32 точки.

Съставът на Добруджа 07: Георги Манчев 9, Жулиен Георгиев 32, Методи Ананиев 10, Димитър Маринков 8, Светослав Арнаудов 11, Денис Чавдаров 8 – Николай Тодоров-либеро (Любослав Телкийски, Мартин Мечкаров 1, Християн Димитров 1).

Съставът на Нефтохимик 2010: Георги Братоев 3, Жани Желязков 19, Валентин Братоев 12, Денис Карягин 11, Илия Петков 18, Николай Николов 16 – Теодор Салпаров-либеро (Мирослав Градинаров, Николай Колев, Стефан Георгиев, Мартин Пенев).

БОРЯНА КАЛЕЙН С ТРИ ЗЛАТНИ МЕДАЛА В СОФИЯ

Боряна Калейн спечели три титли на финалите на отделните уреди на Световната купа в София по художествена гимнастика. Към златните си медали на обръч, бухалки и лента тя добави и бронз на топка. Катрин Тасева пък завоюва бронз на бухалки, а на топка остана четвърта.

Калейн, която остана на косъм от титлата в многобоя, бе оценена с 26,150 точки за композицията си на обръч. Втора на този уред остана Анастасия Салос с 26,100 точки, а трета със същия резултат, но по-ниска оценка за изпълнение се нареди победителката в многобоя Линой Ашрам.

Във финала на топка Калейн завоюва бронзовия медал с оценка от 25,500. Победителка на топка стана Линой Ашрам с 26,500, а среброто спечели беларускинята Алина Харнаско, която бе оценена с 25,850 точки. Катрин Тасева остана на косъм от почетната стълбичка, завършвайки четвърта с оценка от 24,400 точки.

Във финала на бухалки Боряна Калейн получи най-високата оценка от 26,100 точки, дори с грешка, което показва сложността на съчетанието ѝ. Втора се нареди младата надежда на Италия София Рафаели с 24,950, а бронзът отиде при Катрин Тасева, която получи оценка от 24,500.

Във финала на лента Боряна бе безкомпромисна и грабна златото с оценка от 22,150 точки. Втора се нареди Анастасия Салос, която получи 20,600, а бронзовото отличие спечели София Рафаели с 21,350.

АНСАМБЪЛЪТ НА БЪЛГАРИЯ ЗАВОЮВА ВСИЧКИ ТИТЛИ

Ансамбълът на България спечели три от три възможни златни медала на Световната купа по художествена гимнастика в София. След като в събота триумфираха в многобоя, момичетата на Весела Димитрова и Михаела Маевска – Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Симона Дянкова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова, завоюваха титлите в двата финала – на пет топки и три обръча и два чифта бухалки.

Петорката на България този път допусна грешки в изиграването си на пет топки по музика на “Вода” на Елица и Стунджи за разлика от многобоя и получи оценка от 39,800 точки. Първоначално на таблото поради грешка в системата за оценяване бе изписана оценка от 28,200, което накара всички официални лица и журналисти, присъстващи в залата, да недоумяват какво се случва. След отстраняването на проблема стана ясна и реалната оценка на българките от 39,800 точки. Сребърният медал на пет топки бе спечелен от Япония с оценка от 39,700, а бронзът отиде при ансамбъла на Санкт Петербург, който представи Русия, с 33,550.

Във финала на обръчи и бухалки българките изиграха много стабилно сложната си композиция, в която е изключително трудно да бъдат проследени летящите уреди. За изпълнението си те бяха оценени с 39,750 точки. Сребърният медал в смесеното съчетание бе спечелен от японките, които получиха 35,800 точки за композицията си. Бронза спечели Азербайджан с оценка от 33,450 точки.

РОМЕЛУ ЛУКАКУ Е В ТРАНСФЕРНИЯ СПИСЪК НА БАРСЕЛОНА

Нападателят на Интер Ромелу Лукаку е попаднал в трансферния списък на Барселона за лятото. 27-годишният белгиец прави страхотен сезон за “нерадзурите” с 25 гола в 34 мача. В същото време на “Камп Ноу” усилено търсят нов централен нападател и Лукаку е една от набелязаните цели, съобщава “Calciomercato”.

Интерес към Лукаку има и от страна на Манчестър Сити. “Гражданите” са си харесали белгиеца за заместник на Серхио Агуеро. Смята се, че на “Етихад” са готови да развържат кесията, за да убедят Интер да се раздели със звездата си.

ЛЮБО ПЕНЕВ СЕ ЗАВЪРНА НА “АРМИЯТА”

Бруно Акрапович вече не е треньор на ЦСКА-София. Това обяви официалният сайт на клуба. Новият треньор на “червените” е Любослав Пенев, който досега бе наставник на Царско село. Ето официалното изявление на клуба: “Армейци, Любослав Пенев е новият старши треньор на клуба. Легендата на „червените” заменя на поста досегашния наставник Бруно Акрапович. Рокадата е продиктувана от неудовлетворителното представяне на тима в битката за титлата и призовите места срещу преките конкуренти. От началото на пролетния полусезон ЦСКА лъкатуши в изявите си, а на самия терен обликът, качеството на игра и резултатите на отбора не са убедителни. За новото си завръщане на “Армията” Любослав Пенев е бил убеден от главния мениджър на клуба Стойчо Стоилов. Тъй като в момента собствениците на клуба продължават да осигуряват коректно бюджета, но са се дистанцирали от оперативната власт и кадрова политика, именно Стоилов е инициирал промяната и поел отговорност, че Пенев е най-подходящият и правилен треньор да бъде начело на армейците. В името и за благото на ЦСКА той е получил „картбланш“ да действа. При създалата се ситуация от Царско село са уважили желанието на своя досегашен наставник. Още от понеделник Любослав Пенев започва работа с тима в подготовката му за първия сблъсък от полуфиналите за Купата на България срещу Лудогорец на 7 април.”

ЦВЕТАН СОКОЛОВ ЩЕ ИГРАЕ В ДИНАМО (МОСКВА) И ПРЕЗ СЛЕДВАЩИЯ СЕЗОН

Капитанът на националния отбор на България по волейбол Цветан Соколов ще играе в руския гранд Динамо (Москва) и през следващия сезон, информира Sportal.bg. Диагоналът прави страхотен сезон за московчани. Динамо спечели безапелационно първото място в редовния сезон на Суперлигата на Русия. Освен това московчани спечелиха Купата на Русия, а преди няколко дни и Купата на Европейската конфедерация по волейбол (CEV).

Ръководството на Динамо е изключително доволно от изявите на Цветан Соколов и иска да си гарантира още отсега оставането му и за следващия сезон. Единственият сигурен напускащ Динамо е белгиецът Сам Деруу, който според запознати вече има договор за следващия сезон с полския Асеко Ресовия (Жешув).

От 5 до 10 април Динамо ще е домакин на турнира от “Финалната шестица”, който ще се проведе в Москва.

СЕСТРИ СТОЕВИ ЗАГУБИХА ФИНАЛА НА ДВОЙКИ ВЪВ ФРАНЦИЯ

Българките Стефани Стоева и Габриела Стоева загубиха финала на двойки жени на турнира по бадминтон от сериите Супер 100 във френския град Орлеан с награден фонд 90 хиляди долара. Европейските шампионки, които бяха поставени под номер 2, отстъпиха пред водачките в схемата Йонколфан Кититаракул и Равинда Прайонджай (Тайланд) с 16:21, 16:21 за 43 минути.

В първия гейм играта беше равностойна до средата, след което Кититаракул и Прайонджай поеха водачеството, а във втората част след 14:14 тайландките направиха серия от 7:2 и затвориха мача. Тайландките са номер 8 в световната ранглиста, а българките заемат 13-а позиция.

ХАМИЛТЪН НАДВИ ВЕРСТАПЕН В ПЪРВИЯ СТАРТ НА ФОРМУЛА 1

Люис Хамилтън успя да спечели първия старт за сезона във Формула в Бахрейн след страхотна битка с Макс Верстапен, продължила до последната обиколка. Британецът успя да покаже отлично пазене на гумите и се справи с по-бързия болид на Ред-Бул.

На старта Макс запази лидерската си позиция след яростна атака от страна на Люис Хамилтън, а зад гърба му стана горещо. Четвъртият, Леклер, издебна Ботас, който по традиция не прави силни стартове, изпревари го и грабна третата позиция.

Завръщането на двукратния световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо завърши скоропостижно в 34-ата обиколка. Испанецът се прибра в бокса, след като съобщи по радиото на отбора на Алпин, че е загубил задните си спирачки, и това сложи край на надпреварата в Бахрейн за Нандо.  В 40-ата обиколка лидерът Верстапен влезе за втори път в бокса и Хамилтън се върна на първа позиция. Нидерландецът бе втори на десет секунди зад Люис, на когото по-радиото съобщиха, че по изчисленията на инженерите в Мерцедес пет обиколки преди финала ще бъде настигат от пилота на Ред Бул. Това се случи точно по конец и Верстапен се залепи за Люис около 50-ата обиколка. Три обиколки преди края нидерландецът стигна точно зад Хамилтън в четвърти завой и успя да го изпревари, но още същата обиколка Люис се върна пред нидерландеца чрез DRS, тъй като от Ред-Бул наредиха на пилота си да пусне британеца, тъй като може да получат наказание от ФИА за излизане от очертанията на трасето.

Битката помежду им продължи до последната обиколка, но Макс не успя да направи нова атака и Хамилтън финишира първи. novsport.com

София (28 март 2021) Квалификационна среща за Световното първенство по футбол през 2022 година между отборите на България и Италия на Националния стадион “Васил Левски”. Пресфото – БТА снимка: Минко Чернев (ПК)

БЪЛГАРИЯ СЕ РАЗДАДЕ, НО ТОЗИ ПЪТ ИТАЛИЯ СИ ТРЪГНА ЩАСТЛИВА ОТ СОФИЯ

Националният отбор на България отстъпи с 0:2 от Италия във втората си световна квалификация. Андреа Белоти даде аванс на гостите след много спорна дузпа в 43-ата минута, а резервата Мануел Локатели удвои в 82-ата минута. “Лъвовете” пък бяха ощетени в 56-ата минута, когато спокойно можеха да получат дузпа за игра с ръка на Сенси. Поражението е първо в историята на родния футбол от Скуадра адзура на наш терен, след като в предишните шест визити на италианците, имахме две победи и четири равенства.

Селекцията на Ясен Петров показа коренно различно лице от това срещу Швейцария, като затрудни сериозно в голяма част от мача своя противник. Националите този път бяха прибрани и не оставяха позиции на звездите на Роберто Манчини, които нямат загуба от септември 2018 година.

През второто полувреме селекционерът на България Ясен Петров пусна в игра добричлията Атанас Илиев. 26-годишният добруджанец се включи с голямо желание, но нямаше шанс да вкара гол в мрежата на Донарума.

Така България остана без спечелена точка от двете си домакинства срещу фаворитите в група “С” на зона “УЕФА”. Един от най-силните отбори на планетата пък вече има пълен актив от шест точки по пътя към Катар 2022.