За рождения си ден: Доган поздрави предизборния екип на ДПС с “Калашников” на Горан Брегович

0
1244

Музикално поздравление от г-н Ахмед Доган за НАЦИОНАЛНИЯ ПРЕДИЗБОРЕН ЕКИП НА ДПС с “кодирано” послание…

Това написа във Фейсбук председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, а музикалният поздрав е прочутата песен “Калашников” на Горан Брегович.

Днес почетният председател на Движението за права и свободи навършва 67 години.

Изпълнението на „Калашников“ е от концерта на известния композитор и музикант от Босна и Херцеговина и неговия „Оркестър за сватби и погребения“ в полския град Познан през 1997 година.

ДПС води активна предизборна кампания. Често в речите си пред избирателите Мустафа Карадайъ подчертава за Бойко Борисов: Този държеше калашник по време на Възродителния процес срещу мирни протестиращи!

В Тервел пред симпатизанти, припомняйки стари и нови думи на Борисов, Карадайъ казва: “През 1989 г. излязохме на едни мирни протести, нямахме и камък, и тояга в ръцете си. От другата страна държавата какво направи? Изкара танковете и калашниците. Кой беше там? Този, който беше от другата страна, в ръцете си имаше калашник. Беше от другата страна на барикадата. А от нашата страна какво имаше – мирни протестиращи и жертви. И този (…) днес излиза и говори за Възродителен процес, дава акъл на кого – на хората от Добрич, Тервел. Нали го чухте?! Казва “целите на Възродителния процес бяха правилни, методите трябваше да бъдат други”. И говори какви методи той ще прилага. И като идват изборите, казва “аз съм гарантът за мира”. По някое време Карадайъ добавя: “Преди 1989 г. ние свалихме режима на Тодор Живков. След свалянето на тоя режим, това момче Бойко излезе от милицията, за да си запази партийната книжка на БКП. И стана пазач на Тодор Живков”. Карадайъ разказва, че откакто Борисов управлява, България е натрупала 20 млрд. лв. дълг.

Същото Карадайъ каза и в село Партизани, община Дългопол.

Карадайъ говори, че от 10 години цари еднолична, авторитарна власт. И прави паралел с 80-те години на миналия век, когато “насила някой се опитваше да ни отнеме идентичността, името, да ни забранява езика, религиите”. Хората излезли на протест, а насреща – танкове и калашници.”Кой ги държеше тези калашници?”, пита Карадайъ, а от множеството се чува глас: “Бойко”. “Всичко знаете”, отвръща председателят на ДПС. В размяна на реплики със симпатизантите се чуват обяснения на Карадайъ от трибуната как при Тодор Живков глобата за говорене на майчин език била 20 лв., а сега при Борисов – 2000 лв.

“Калашников” – историята

Песента “Калашников” от филма “Ъндърграунд” на режисьора Емир Кустурица е безспорно един от най-големите хитове на Горан Брегович.

Роденият в Сараево, Босна и Херцеговина, от майка сръбкиня и баща хърватин музикант се прочу с “Оркестъра за сватби и погребения”, с който в края на миналия век триумфално изнасяше концерти из цяла Европа, на които изпълняваше на живо своите най-хубави композиции – от славната „Еделези“ (Edelezi) (от филма „Циганско време), до „Във вагона на смъртта“ (In the death car – U kolima smrti) (от филма „Аризонска мечта“), както и песента, пълна с енергия, „Калашников“ (Kalašnjikov) (от филма „Ъндърграунд“), довеждайки аудиторията до делириум.

Песента “Калашников” е една от най-популярните му песни с особено силно влияние върху феновете му по цял свят.

В интервю отпреди години Брегович говори за любовта към оръжието, която е вдъхновила създаването на станалото легендарно парче:

“Това е песен, написана от мен на цигански, нещо от типа “балканско есперанто”, и мога да се закълна, че преди мен тази песен не е съществувала, макар да я чувам от бабите в сръбските села. Тя е за хората, които обичат оръжието – “Бих продал собствената си тъща за нов “Калашников”, бих направил всичко за нов “Калашников”.
Хората понякога изпитват странна страст към оръжията – не искат да ходят на война, не искат да стрелят. Просто им е нужно да имат оръжие, да го чувстват.”

Goran Bregović – Kalashnikov (Poznań 1997)

http://epicenter.bg/